Quantcast

Floristinės kompozicijos – stilingos velykinės puošmenos

Kaunietė floristė Asta Šlekienė įsitikinusi: ant Velykų stalo turi būti vaišių ne tik skrandžiui, bet ir sielai. O ją džiugina estetiški puošybos elementai. "Pasistenkime, kad tų gražių vaizdų būtų kuo daugiau, o liūdnų minčių apie atskirtyje likusius artimuosius – kuo mažiau", – linki floristė.

Tesiskleidžia pavasaris

"Man Velykos siejasi su gamtos atgimimu. Taip laukiu pirmųjų gležnų pavasarinių lapelių, – dalijasi lūkesčiu pašnekovė. – Gamtoje, pasaulyje, širdyje galų gale po tamsos vis tiek ateina šviesa, medžių šakos apsipila pumpurais, o tada jau ir širdyje prabunda pavasarinė nuotaika."

Floristines dekoracijas kurianti meistrė drąsina: jokių ypatingų taisyklių čia nėra, kiekvienas gali sukurti šventinę puošmeną stalui ir namams. Tereikia atsižvelgti į sezoną ir jo siūlomas gamtos dovanas. Tad jei kalėdinėms kompozicijoms tiko pušų, eglių šakos ir kankorėžiai, pavasarinį stalą puoškite gaiviau: išsprogusiomis medžių ar krūmų šakelėmis.

"Ir visai nesvarbu, kad tai ne kokia nors ypatinga kompozicija, o tik graži vaza su pamerktais "kačiukais". Tebūnie! Svarbiausia – pavasario gaiva namuose", – tikina pašnekovė.

Paieškokite įdomaus indo

Asta siūlo puošti šventinį stalą pradėti nuo ekskursijos po savo namus – apsidairyti, ką įdomaus turite po ranka.

"Norint sukurti šventinę kompoziciją nebūtina lėkti į parduotuvę ir prisipirkti daiktų, kurių vėliau niekur nepanaudosite. Pažiūrėkite į šį procesą kūrybiškai ir tvariai – panaudokite tai, ką jau turite. Ir darbą pradėkite nuo originalaus indo – gal antikvarinio kinų porceliano, vintažinio dubens, įdomios ledainės ar gražios medinės dėžutės. Kuo netikėtesnis sprendimas – tuo įdomiau", – vardija pasirinkimo galimybes floristė.

Senovinio močiutės servizo indai puikiai gali pasitarnauti kaip laikinieji vazonai pavasarinėms gėlytėms. Puikus indas būsimai kompozicijai – ir pintinėlės iš vytelių ar beržo tošies. Tik į vandeniui laidžias talpyklas nepamirškite įkloti polietileno plėvelės. Tiks ir kibirėliai, moliniai ar glazūruoti dubenėliai, vazelės, stiklo indai ir daugybė kitų namų apyvokos daiktų.

Anksčiau mamos, močiutės Velykų stalą, margučių kraitelę puošdavo pataisų vainikėliais. Dabar tai saugotinas augalas, todėl vietoj jų naudokite bruknienojus ar kitus žalumynus.

Pagrindinė spalva – žalia

"Žinoma, galime kompozicijų spalvas derinti prie namų interjero ar stalo dekoro, bet šiandien visi labiausiai esame išsiilgę ryškios pavasario žalumos. Tad šios spalvos jūsų namuose turėtų būti daugiausia", – A.Šlekienė siūlo ryškią žalią paversti pagrindine Velykų stalo spalva.

Iš anksto prisidaiginkite pipirnių ar avižų želmenėlių. Jei nebespėjote to padaryti, prekybos centruose galite rasti jau sudaigintos velykinės žolytės indelių. Galite naudoti ir kitokių žalių atspalvių visžalius augalus bei jų lapus: kadagius, tujas, gebenes, buksmedžius, amalus.

Žalumą būtinai pagyvinkite geltona, simbolizuojančia saulės šviesą ir šilumą. Šiam tikslui puikiai tiks narcizai, tulpės, krokai, geltonžiedės plukės, raktažolės, šalpusniai.

"Turbūt pamenate, kad anksčiau mamos, močiutės Velykų stalą, margučių kraitelę puošdavo pataisų vainikėliais. Dabar tai saugotinas augalas, todėl vietoj jų naudokite bruknienojus ar kitus žalumynus. Margučius galite dėti ir į tą patį velykinės žolytės indelį", – pataria floristė.

Nustebinkite netikėtais akcentais

Daugelis ant palangės auginame į nedidelius stiklainėlius įmerktas svogūnų galvutes. Juos galima panaudoti kaip šventinį dekorą. Tik pasirūpinkite žemių ir įsodinkite svogūnėlius į, pavyzdžiui, aukštas taures ar ledaines. Tuomet padekoruokite tomis žaliomis zuikių ausimis Velykų stalą. Namiškiai tikrai bus maloniai nustebinti.

Būsite ne mažiau originalūs, jei savo velykines kompozicijas paįvairinsite imbierais. Paguldyti ant žemės ilgainiui jie ims ir išleis šakneles. Smagu, kad tokias puošmenas po švenčių galėsite drąsiai sukirsti – imbierus, pipirnes, svogūnų laiškus. Ir gražu, ir taupu, ir atitinka šių dienų ekologišką dvasią.

Velykiniam stalo dekorui galite naudoti ir pačių pasigamintas šieno, vytelių ar šiaudų dekoracijas. Pasikvieskite vaikus ir visi drauge mėginkite sukti lizdelius margučiams, formuokite ir riškite Velykų simbolius – avinėlius, zuikučius, paukštelius. Nežinote, kur gauti šieno? Jo rasite gyvūnų prekių parduotuvėse.

Dosnios miško dovanos

Floristė A.Šlekienė tikina, kad sukurti originalią Velykų stalo kompoziciją – nesunku. Iš pradžių susiraskite kuo įdomesnį indą. Pripilkite į jį žemių. Išsikaskite iš kiemo kroką ar parsineškite iš miško keletą snieguolių. Jei norite kambaryje ir aromato – nusipirkite kvapnųjį hiacintą.

Dėl ryškumo kompozicijai panaudokite iš anksto sudaigintos velykinės žolytės kuokštelį. Į žemę prismaigstykite pūkuotų "kačiukų" šakelių. Jei turite putpelių kiaušinių – panaudokite ir juos.

Reikėtų vengti ryškių kičinių plastiko detalių. Vietoje jų geriau naudokite prieskonines daržoves, kiaušinukus. Kai kompozicija bus baigta, žemės paviršių galite užkloti iš miško parsineštomis samanomis. Tik neraukite ir nežalokite miško paklotės. Ieškokite išvirtusių apsamanojusių medžių.

Subtilus derinys

A.Šlekienė tikina, kad jai nerūpi kažkieno nustatytos Velykų stalo puošimo tendencijos. Ji tik pasidomi, kokią vyraujančių spalvų gamą nustato "Pantone" spalvų institutas. Šiemet jis mini dvi spalvas. Tai vadinamoji tikroji pilka ("Ultimate Gray") ir švytinti geltona ("Illuminating").

Geltona spalva pakels nuotaiką, žadins optimizmą ir viltį, kad netrukus pilkoji gyvenimo dalis – pandemija, karantinai – baigsis, ir visi vėl grįšime į įprastas gyvenimo vėžes.

"Pageidautina, kad ne į tas pilkąsias, bet į žaliąsias – t.y. su palankiais gamtai sprendimais. Todėl, jei taip norite sekti madomis, šių metų Velykų stalo tendencija tebūna ekologija, natūralumas, tvarumas ir minimalizmas", – linki floristė A.Šlekienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Kovo 14 -toji – Pi diena: matematika, mokslas, pyragai ir dar daugiau
    Kovo 14 -toji – Pi diena: matematika, mokslas, pyragai ir dar daugiau

    Viso pasaulio matematikos entuziastai – nuo studentų iki raketų mokslininkų – ketvirtadienį švenčia Pi dieną: kovo 14-ąją arba 3/14. Tai pirmieji trys begalinio skaičiaus, turinčio daugybę praktinių paskirčių, skaitmenys. ...

  • Tvarkos ekspertė J. Mikštė: atsikratę nereikalingų daiktų, pradėsime laisviau kvėpuoti
    Tvarkos ekspertė J. Mikštė: atsikratę nereikalingų daiktų, pradėsime laisviau kvėpuoti

    „O, Dieve, aš ir nežinojau, kad pas mus tiek daiktų!“ – tai beveik kasdien girdi namų tvarkos ekspertė Jovita Mikštė. „Aš tvarkau ne tik spintas, bet ir žmonių galvas, jų mintis“, – tikina profes...

    6
  • Žaliuojantys prieskoniai prišauks pavasarį
    Žaliuojantys prieskoniai prišauks pavasarį

    Aromatingos ir ryškių skonių prieskoninės žolelės jau tūkstančius metų naudojamos įvairiuose receptuose. Tačiau  prieskonines žoleles reikėtų vertinti ne tik dėl plataus panaudojimo virtuvėje, bet ir naudos sveikatai. ...

  • Interjero tendencijos pavasariui
    Interjero tendencijos pavasariui

    Ilgėjančios dienos primena, kad pavasaris jau čia pat. Ir niekas taip neįkvepia pokyčiams namuose, kaip šis sezonas. Interjero dizainerė Eimantė Nemanė pristato svarbiausius šio pavasario akcentus ir dalijasi idėjomis, kaip atsinaujinti ...

  • Auksarankė Vida: lietuvės moka viską – ir siuvinėti, ir krosnį sumūryti
    Auksarankė Vida: lietuvės moka viską – ir siuvinėti, ir krosnį sumūryti

    Sulaukusi skambučio, Vida Navikienė labai nustemba. Netiki, kad ką nors galėjo sudominti jos, kaip pati sako, širdžiai mieli žaidimėliai. O tie žaidimėliai iš tiesų mieli: pačios kurtais raštais išsiuvinėtos apykaklės, ...

    6
  • Laikas pradėti rūpintis balkonų grožiu
    Laikas pradėti rūpintis balkonų grožiu

    Vešlios, žiedais apsipylusios gėlės balkone – malonumas ir savoms akims, ir viso namo puošmena. Vasario ir kovo mėnesiai – laikas imtis ne tik daržovių, prieskoninių žolelių sėjos, bet ir pasirūpinti, kad, atšilus or...

    4
  • Atraskite kokybiško miego privalumus
    Atraskite kokybiško miego privalumus

    Nauja lova nėra tik investavimas į interjero dizainą, tačiau tai – investicija į pačius jus. Šiais laikais vis dažniau susiduriant su prasta miego kokybe puolame ieškoti sprendimų, kaip tai išspręsti, tačiau retai atsižvel...

    1
  • Žiedų atgaiva pavasario išsiilgusiems namams
    Žiedų atgaiva pavasario išsiilgusiems namams

    Gėlių puokštė – akimirksniu namus pagyvinanti puošmena. Deja, kartais jos dovanojamas džiaugsmas toks trumpalaikis... Ką reikia žinoti, norint ilgiau mėgautis skintų gėlių grožiu? Kaip jomis rūpintis pamerkus į vazas, o prireik...

  • Amatininkas su menininko siela, surengęs baldų parodą: norisi pačiupinėti senąją kultūrą
    Amatininkas su menininko siela, surengęs baldų parodą: norisi pačiupinėti senąją kultūrą

    Praėjusieji metai Mantvydą Vilį mestelėjo į permainų sūkurį. 35-erių vyras paliko sostinę ir išsikraustė gyventi į provinciją, Švenčionėlius, kur įsikūrė pats ir įkūrė savo medžio dirbtuves „MMV Crafts“. Jose ir ...

    4
  • Madingiausios dizaino tendencijos: kas populiaru interjere?
    Madingiausios dizaino tendencijos: kas populiaru interjere?

    Savitumas, individualizmas ir paprastumas, garsiausių pasaulio interjero dizainerių sutarimu, geriausiai apibūdina pagrindines 2024-ųjų namų įrengimo tendencijas. Todėl būstų šeimininkų kaltinti kiču ar stilių nesuderinamumu šiemet n...

Daugiau straipsnių