Quantcast

Eglutės puošmenos: nuo lakoniško paprastumo iki vintažinės prabangos

  • Teksto dydis:

Laikai, kai namai buvo puošiami Kūčių išvakarėse, jau praeityje – dauguma žmonių nekantrauja pradėti kurti šventinį jaukumą kartu su įžiebtomis miestų eglėmis. "Kasmet prieš žiemos šventes vyksta Kalėdų tendencijas pristatančios parodos. Šiais metais eglutę siūloma puošti net kruasanais, šokoladinėmis braškėmis ir spurgomis", – šypsosi Namų idėjų centro NIC atstovas Nerijus Urbonavičius.

Sodrus minimalizmas

2019-ieji pasaulyje sužibėjo kaip tvarumo ir pagarbos aplinkai metai. Visa tai neišvengiamai atspindi ir puošyboje – atsiranda naujų medžiagų ir natūralių dizaino elementų, o mantra "mažiau yra daugiau" tampa kaip niekad aktuali.

Paprastumas, elegancija, lengvumas, minimalistiniai siluetai kompensuojami ryškiomis ir giliomis spalvomis – sodria burgundiško vyno, tamsiai mėlyna, pilka, ruda, klasikine miško žalia. Dominuoja natūralios medžiagos – mediena, medvilnė, linas, stiklas, keramika, terakota, perdirbtas plastikas, popierius. Mediena gali būti labai įvairi: poliruota, dažyta, lakuota, raižyta, grubiai nupjauta ar pagaminta iš kelių gabalų. Jos šiluma atsiskleidžia deriniuose ir kompozicijose su samanomis, šakelėmis, lapais. Namų dekoravime nestinga jaukumą kuriančių elementų: kankorėžių, baltos medvilnės šakelių, cinamono lazdelių, džiovintų vaisių ir pan. Tokiame interjere itin dera dailios stiklo vazos – žiemos šaltį, ledą, varveklius primenantys paviršiai šventiniam stalui suteikia santūrią prabangą.

Ypač didelis dėmesys skiriamas dovanų pakavimo tendencijoms: akcentuojamos kuo natūralesnės medžiagos, surišti naudojamos medvilnės, lino, džiuto, rafijos juostelės, populiarėja dekoratyvinės dovanų kortelės, pagamintos iš plonos medienos.

Sena plius nauja

Vintažas įprasmina iš kartos į kartą perduodamas šeimos tradicijas, kurios neatsiejamos nuo kalėdinės namų puošybos. Namų idėjų centro NIC atstovas pataria neskubėti atsikratyti senų kalėdinių dekoracijų, žaislų, o derinti juos su įsigytais naujais, šiuolaikiškais.

"Natūralių puošybos elementų, senų, ypač paveldėtų Kalėdų eglės žaisliukų ir naujų stilingų dekoracijų kompozicija suteiks šventėms intymumo, padės puoselėti ir kurti naujas šeimos tradicijas", – pastebi N. Urbonavičius. Jei spintose senų žaisliukų nėra, visuomet tradiciją galima pradėti nuo savęs – čia ir dabar. Tiesa, tam reikia kokybiškų, išskirtinio dizaino puošmenų.

"Viena iš šių metų tendencijų – meniški mediniai žaislai, auksu dengti karoliukai arba dekoracijos, puoštos plunksnomis ir blizgučiais, kalėdiniai papuošimai su garsių dailininkų paveikslų motyvais, pavyzdžiui, pagal Johanneso Vermeerio "Mergina su perlo auskaru", – sako Namų idėjų centro NIC atstovas.

Žaisliukų mados

Šių metų kalėdiniai žaisliukai stebina originaliomis formomis ir netradiciniais motyvais. Jei žaliaskarę padabinsite šokoladinių braškių, spurgų, kruasanų, ledų formos žaisliukais, būsite pataikę į dešimtuką. Tie, kas nori universalesnių, tačiau ne mažiau dekoratyvių aksesuarų, gali rinktis stiklinius burbulus su įvairiais efektais, originalia apdaila, raižiniais arba masyvios medienos burbulius, pagražintus subtiliais augaliniais motyvais.

Skandinaviškas nuosaikumas

Pastaraisiais metais skandinaviškas stilius vyrauja ir daugelio lietuvių namuose, ir toliau sėkmingai diktuoja interjero madas už Lietuvos ribų. Kalėdinis dekoras – ne išimtis.

Skandinaviško stiliaus skiriamieji ženklai – šviesios, baltos spalvos, šilti audiniai, natūralaus medžio elementai ir jaukus apšvietimas. Kaip teigia Namų idėjų centro NIC atstovas, skandinavų stilius jau kelerius metus išlieka populiarus dėl šiuolaikiškos paprastumo ir rafinuotumo sintezės bei nostalgiško įspūdžio.

Stilius "pasidaryk pats"

Dekoravimo stilių "pasidaryk pats" renkasi tie, kurie ieško išskirtinio originalumo. Aišku, reikia ne tik laiko ir išmanymo sumanymams įgyvendinti, bet ir stiliaus, grožio pajautimo. Savotiškomis dirbtuvėmis virtę namai sukuria magišką nuotaiką visai šeimai ir netikėtai smagų laiką darbuojantis kartu, o rezultatai praktiškai visada pranoksta lūkesčius ir būna labai unikalūs. Namuose gaminti dekoracijas galima iš įvairių medžiagų, tačiau populiariausios – tekstilė, popierius ir gamtos dovanos.

Kalėdinės puošybos idėjų ir tendencijų labai daug, todėl dekoro dizaino specialistai pataria nuosekliai laikytis vienos temos ar motyvo – taip nepasiklysite tarp gausios kalėdinių aksesuarų stilių ir spalvų pasiūlos.

"Bus kur kas paprasčiau atsirinkti tarpusavyje derančius elementus ir neprisipirkti nederančių, visai nereikalingų puošmenų. Eklektika gali tikti interjere, tačiau į šventinę puošybą įneša chaosą", – tikina N.Urbonavičius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių