Quantcast

Dėmėms šalinti remontas nebūtinas

Suteptų sienų perdažyti neverta, jas galima nuplauti ir buitinėmis priemonėmis

Suteptų sienų perdažyti neverta, jas galima nuplauti ir buitinėmis priemonėmis

Ištepliotų sienų ne visada reikia skubėti perdažyti. Dažų pardavėjai tikino, kad šiuolaikinės gamybos technologijos leidžia jas nuplauti, o spalva dėl to nepakinta. Tačiau sienas plaunamaisiais dažais nudažę būsto šeimininkai neretai nusivilia. Mat paaiškėja, kad dažai išties plaunami – pavalius drėgna pašluoste ištepliotas vietas šie lengvai nuplaunami.

Neįveikiamos dėmės

Kur kas dažniau nepatogumų sukelia dėmės, kurių nuo šios rūšies dažais padengtos sienos visiškai nepavyksta pašalinti. Bendrovės „Top Color“ konsultantas Vytas Kavaliauskas tikino, kad tai priklauso nuo to, kuo ištepta siena.

Jam pritarė ir bendrovės „Tikkurila-Vivacolor“ pardavimo vadovas Rokas Vičkus. „Žymiklio ar stipresnių riebalų žymes ne visada pavyksta nuplauti – jie labai giliai gali įsiskverbti į paviršių, ypač jei šis dažytas matiniais dažais. Kita priežastis, kodėl dėmių lieka, – siena nudažyta nekokybiškais dažais“, – aiškino R.Vičkus.

Todėl vertėtų atidžiai rinktis plaunamuosius dažus, išsiaiškinti jų pranašumus ir trūkumus. „Kuo blizgesniais dažais padengiamas paviršius, tuo lengviau nuo sienų jie nuplaunami. Matinis sienos paviršius yra grublėtas, todėl jo negalima stipriai trinti, nes pašalinus nešvarumus šis blizgės“, – pasakojo R.Vičkus.

„Top Color“ konsultantas V.Ka-valiauskas pridūrė, jog prieš dažant sieną blizgiais dažais jos paviršius turi būti kruopščiai paruoštas, pašalinti visi matomi nelygumai. Priešingu atveju šie nuolat bus matomi, darkys bendrą estetinį vaizdą. O jei atsiras įbrėžimų, labai išryškės.

Cheminių medžiagų neprireikia

R.Vičkus atkreipė dėmesį į tai, kad nuplovus ryškiomis spalvomis dažytas sienas šios gali pašviesėti. Tik dėl to nereikėtų išsigąsti – išdžiūvus paviršiui, išgaravus drėgmei, spalva atsistato.

V.Kavaliausko teigimu, jei sienoms dažyti buvo pasirinkti kokybiški dažai, po plovimo jų spalva ar atspalvis neturėtų pasikeisti.

Kiek kartų galima plauti akriliniais dažais padengtas sienas, nurodo dažų gamintojas. Todėl vertėtų įsiminti šiuos patarimus.

R.Vičkus aiškino, kad yra penki atsparumo plovimui lygiai. Gamintojas nurodo plovimo ciklų skaičių. Jei yra vienas ciklas, vadinasi, drėgna šluoste galima valyti pirmyn ir atgal. Aukštos kokybės plaunamieji dažai turi apie 5–10 tūkst. ciklų.

Nepaisant to, koks plovimo lygis nurodytas ant dažų pakuotės, jais padengtas sienas, kai atsiranda nešvarumų, geriausia plauti drėg-
nu švariu skuduru arba kempine, sudrėkinta šiltame muiliname vandenyje. Kai kurie dažai atsparūs ir spiritui, tačiau, specialisto teigimu, prieš imantis tokių priemonių vertėtų atidžiai perskaityti gamintojo instrukciją, kad vėliau nekiltų problemų.

Be to, svarbu atminti, kad naujai dažytas sienas galima plauti tik gerai nudžiūvus dažams. O geriausia tai daryti praėjus ne mažiau kaip 28 dienoms po sienų dažymo.

Skiriasi sudėtis

Specialistai pabrėžė, jog tinkamiausi plaunamieji dažai gyvenamosioms patalpoms yra akriliniai, kuriuos galima skiesti vandeniu.

„Juose yra rišamosios medžiagos. Kuo daugiau jos yra, tuo tvirčiau dažai sukimba su paviršiumi, padeda sudaryti stipresnę jų plėvelę, dėl kurios paviršius geriau saugomas nuo drėgmės“, – patarė R.Vičkus.

Jo teigimu, jei sienos padengtos dažais, kuriuose yra daugiau rišamosios medžiagos, plaunant išteptą sieną vanduo nepažeidžia glaisto ar tinko. Be to, tokios sudėties vandeniniai dažai yra laidūs garams ir lengvai kvėpuoja.

Viena geriausių rišamųjų medžiagų yra akrilo dervos. Prastesnė ta, kurios dedama į pigesnius dažus. Tai įvairūs latekso ir akrilo komponentai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių