Quantcast

Būstas užsienyje lobių nebekrauna

Užsienyje nekilnojamojo turto (NT) įsigyti siūlantys tarpininkai pirkėjus vis dar mėgina įtikinti, kad kainos augs. O tai pagrįsti bando skaičiavimais, paremtais kainų augimu. Analitikai perspėja, jog tai tik prielaidos ir tikėtinas scenarijus, o ne realios garantijos.

Vilioja skaičiais

Iki šiol lietuviai dažniausiai būstą atostogoms arba investicijai pirkdavo Egipte, Turkijoje, Bulgarijoje, Ispanijoje, Portugalijoje, Kipre ir kituose saulėtuose kraštuose. Kiti pirmenybę teikė daug žadančioms investicijoms į NT už Atlanto – JAV, Brazilijoje. Treti pinigines atverdavo būstui egzotiškuose kraštuose, tokiuose kaip Jungtiniai Arabų Emyratai.

Tačiau skaudžiai pasaulio rinkoms smogusi finansų krizė sulėtino prekybą būstu ir minėtose šalyse. Su išgąsčiu stebėdami sparčiai krintančias NT kainas, masiškai išparduodamą nuvertėjusį turtą, lietuviai nebeskuba jo pirkti. Be to, ir tokį turtą įsigyti siūlantys tarpininkai negali suteikti jokių garantijų, kad jis išliks likvidus.

"Esant tokiai nestabiliai padėčiai pasaulio rinkose, sunkiai tikėtina, kad NT užsienyje siūlantys tarpininkai prisiimtų riziką garantuodami, kad turto vertė augs, ir tas garantijas paremtų kokiais nors realiais įsipareigojimais", – aiškino bendrovės "Invalda turto valdymas" NT valdymo departamento vadovas Gediminas Pruskus.

Eksperto nuomone, tokios krizės kaip JAV Lietuva greičiausiai neišvys, tačiau tikėtis, kad rinka plėtosis tolygiai ir kainos toliau augs, būtų naivu. Kaip ir Lietuvos, taip ir Viduržemio jūros regiono rinkas veikia pasaulyje vykstantys procesai. Specialistas ramina, kad kai kuriose šalyse NT neturėtų smarkiai pigti.

Nori parduoti už tiek pat

Kita vertus, net ir turtingi tarpininkai, iki šiol siūlę įsigyti NT egzotiškose ir saulėtose šalyse, nebeskuba jo nei pirkti, nei perparduoti. Pasauliui vis niūriau prognozuojant krizės padarinius, žemyn ritasi ir būsto vertė. Bene kebliausioje padėtyje atsidūrė pavieniai smulkieji tarpininkai.

"Vilniaus dienos" žiniomis, su nerimu jau gyvena ir kai kurie vilniečiai verslininkai, prisipirkę NT Rumunijoje, kurį pardavę tikėjosi neblogai uždirbti. Nenorėję prisistatyti tarpininkai atviravo svarstantys galimybę prabangius pirkinius kuriam laikui "užšaldyti" ir laukti geresnių laikų. Esą jei tai darytų dabar, būtų priversti gerokai numušti kainą, todėl patirtų finansinių nuostolių, o paskolas Lietuvos bankams vis vien turėtų padengti.
Vis dėlto kai kurie investuotojai nesibaido ir priešingo scenarijaus – ryžtasi dabar parduoti būstą Rumunijoje už žemesnę kainą, nes baiminasi, kad ateityje turtas gali dar labiau nuvertėti.

Kainų augimas – jau praeityje

Stambiesiems tarpininkams išgyventi šiuos sunkumus lengviau. Antai bendrovės "Burbonas" komercijos vadovas Erikas Armalis tvirtino, jog gali miegoti ramiai, tačiau padėtis pasaulio rinkose kelia nerimą.

"Tikėtis uždirbti tuos, dabar jau istorinius, 50–100 proc. per metus mažmeninėje rinkoje, įsigijus statomą ar pastatytą butą, būtų nerimta. Stebuklas gali įvykti, tačiau nėra jokių objektyvių veiksnių, kurie lemtų tokį kainų augimą, koks buvo iki šiol", – pasakojo E.Armalis.

Kitaip tariant, laikai, kai įsigijus butą užsienyje, po metų dvejų galėjai parduoti brangiau, jau praeityje.

Vis dėlto, jei yra poreikis investuoti į NT užsienyje, E.Armalis patartų geriau pirkti jau pastatytus objektus, o ne statomus ar dar tik projektuojamus. Juk nežinia, ar pakaks pinigų užbaigti projektams, o pastatyto būsto vertė nenukris ir ar bus palankios sąlygos nuomoti. Be to, dvejonių kelia ir nežinomybė, kokia bus infliacija baigus įgyvendinti projektą.

Kaip pavyzdį, remdamasis britų analitikų prognozėmis, ekspertas pateikė Jungtinius Arabų Emyratus ir Bulgariją. Dubajuje prieš dvejus trejus metus buvo siūloma 25 proc. grąža iš nuomos nuo investuotos sumos, o šiandien – tik 15 proc. Tai rodo, kad būsto kainos šioje šalyje krinta ir toliau kris.

Taip nutiko ir Bulgarijoje, kurioje prieš kelerius metus aktyviai siūlyta investuoti. "Dabar Bulgarijoje beveik vien pardavėjai, o pirkėjų nėra, rinka perpildyta, kainos nukritusios. O kad šioje šalyje laukia tokia padėtis, britų analitikai prognozavo dar prieš pirkimo bumą", – priminė E.Armalis.

Nepirktų Bulgarijoje

Kitaip kalba stambius NT projektus užsienyje įgyvendinančios bendrovės. Jos tikina, kad valstybių, kuriose siūlo įsigyti būstą, neištiks JAV likimas, tačiau pirkėjams vis tiek nesiryžta suteikti garantijų.

Antai olandų bendrovės "Investment Property Overseas", statančios apartamentus Egipte ir Kipre, Airijos padalinio NT specialistė Jurgita Glodenytė neslėpė: niekas negali suteikti garantijų, kad NT užsienyje išliks likvidus, nepraras vertės ir jo nereikės parduoti pigiau, nei buvo pirkta.

Vis dėlto, jos nuomone, Artimųjų Rytų kraštams, kuriuose dažnai siūloma įsigyti būstą poilsiui ar investicijai, jokia krizė negresia. Esą tai įrodo ir valstybių ekonomikos rodikliai.

Paklausta, kokioje šalyje, esant tokiai padėčiai pasaulio rinkose, būtų saugiausia įsigyti NT, J.Glodenytė pateikė airių ir britų pavyzdžius. Šių šalių gyventojai būstą atostogoms perka Prancūzijoje, Ispanijoje, Portugalijoje, Panamoje ir Egipte. Be to, specialistė tikino, jog pati tikrai nepirktų būsto Bulgarijoje, nes šioje šalyje nepalanku investuoti.
Tačiau, kaip pabrėžė J.Glodenytė, prieš įsigyjant būstą užsienyje svarbiausia įsitikinti, ar projektus įgyvendinančios bendrovės yra patikimos, žinomos. Tarkime, perkant būstą Egipte iš vietos statytojų, vargu ar galima tikėtis kokybės, išlieka rizika, kad nebus kam dėl to pasiskųsti, o jei projektas įgyvendinamas atokioje vietovėje, sudėtinga bus ir turtą apsaugoti, prireikus iškviesti pagalbą.

Bendrovės "Burbonas" komercijos vadovas E.Armalis įsitikinęs, jog kiekvienoje šalyje galima rasti patrauklų investicinį projektą, net ir toje, kur dabar krinta kainos.


Šiame straipsnyje: būstas užsienyje

NAUJAUSI KOMENTARAI

RaimundasJankus

RaimundasJankus portretas
E.Armalis įsitikinęs, jog kiekvienoje šalyje galima rasti patrauklų investicinį projektą, net ir toje, kur dabar krinta kainos. Jei nerizikuoji, tai pigiai investuok, pelnas pagal tavo sugebejima

Saulius1

Saulius1 portretas
Žinant kad valstybėms vis tiek reiks kažkaip išgyvent, visai tikėtina kad jos įves nekilnojamojo turto mokesčius, ir tuomet... už dyka butų teks atsisakyt.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių