Quantcast

2022-ųjų spalva – pokyčių pasaulyje simbolis

Kiekvienais metais „Pantone“ spalvų institutas išrenka metų spalvą. 2022-ųjų spalva tapo alyvinė „Very Peri“. Išrinktoji spalva diktuoja metų tendencijas ir įkvepia įvairių sričių kūrėjus. Ji – lyg vaizduotės ir drąsaus kūrybiškumo kelrodė.

Atspindi laikotarpį

Įdomu tai, kad pirmą kartą per savo 22 metų istoriją „Pantone“ sukūrė visiškai naują atspalvį, kuris ramią mėlyną spalvą sulieja su energingu raudonu pustoniu.

Kaip teigia floristas, dekoratorius Edgaras Vegys, kasmet „Pantone“ bando interpretuoti laiko dvasią per spalvų teorijos objektyvą – ieško mados, dizaino ir interjero užuominų, spalvinių derinių, kurie geriausiai atspindi mūsų išgyvenamus laikus. „Very Peri“ – energingos raudonos ir ramios mėlynos spalvų sintezė. Tai visiškai naujas instituto sukurtas atspalvis, kuris nuo šiol papildo „Pantone“ instituto spalvų paletę.

„Pasirinkę būtent tokį šių metų spalvų derinį su išvestine jų spalva „Very Peri“, instituto specialistai nori atkreipti mūsų dėmesį į sparčiai besivystančias ateities technologijas, skaitmeninę erą, kurioje gyvename, ir kūrybiškumą, – sako E.Vegys. – Instituto ekspertų tikslas – atkreipti dėmesį į laikmetį, susijusį ne tik su technologiniu progresu, bet ir su pandemine situacija. Taigi „Very Peri“ tampa pereinamojo laikotarpio, kurį išgyvename, simboliu.“

Kadangi pandeminė situacija pakoregavo mūsų gyvenimą ir visa tai, kas mums buvo įprasta, apvertė aukštyn kojomis, naujoji spalva yra tarytum įvairių mūsų gyvenimo pokyčių atspindys. Visi šie pokyčiai apima tiek vidinį, tiek kasdienį, tiek ir naujųjų technologijų pasaulį. „Very Peri“ iliustruoja šiuolaikinio gyvenimo susiliejimą ir tai, kaip spalvų tendencijos skaitmeniniame pasaulyje atsispindi fiziniame gyvenime bei atvirkščiai.

„Nepaisant pasikeitusio pasaulio, spalvos kūrėjų žinutė yra labai įkvepianti ir pozityvi, – svarsto E.Vegys. – Ši spalva skatina drąsų kūrybiškumą ir vaizduotę, atspindi naują požiūri į pasaulį, perteikia stiprų naujovės jausmą, o naujovės yra tai, ko mes ieškome. Trumpai tariant, ši spalva simbolizuoja ir ateitį.“

Dera: violetine spalva E. Vegys dažnai pagyvina savo kuriamas floristines kompozicijas. Butauto Barausko nuotr.

Garderobe – akcentai

Toks „Pantone“ spalvų instituto ekspertų pasirinkimas sutampa su dizainerių nuomone. Alyvinių atspalvių paletė jau ne pirmą sezoną pirmauja tarp mados tendencijų ir, manoma, šiais metais pasieks savo piką.

Ši spalva skatina drąsų kūrybiškumą ir vaizduotę, atspindi naują požiūrį į pasaulį, perteikia stiprų naujovės jausmą.

Subtilus levandų atspalvis yra vienas iš nedaugelio, kuris sėkmingai įsilieja tiek į kasdienių drabužių garderobą, tiek į vakarinę aprangą. Stilingas drabužių derinys šiais metais – turintis violetinį atspalvį. Net ir klasikiniam, saugiam drabužių deriniui išskirtinį akcentą suteikia aksesuarai. Stilistai ir dizaineriai būtent ir rekomenduoja rinktis metų spalvos aksesuarus: akinių rėmelius, skareles, vėrinius, diržus. Jeigu pirmenybę teikiate klasikiniam stiliui ir spalvoms, pagrindiniu akcentu rinkitės violetinės spalvos diržą, apyrankes, vėrinius, o jeigu nevengiate atrodyti išskirtinai, ieškokite šios spalvos avalynės.

Nors iš pirmo žvilgsnio gali atrodyti, kad „Pantone“ instituto metų spalva yra moteriška, stilistai su tuo nesutinka, nes violetinės spalvos atspalvių yra daug, o pasteliniai, prigesinti atspalviai puikiai tinka ir vyrams. Mėgstantys išsiskirti iš minios vyrai savo drabužių spintą gali papildyti violetiniais kaklaraiščiais, peteliškėmis, kepurėmis.

Pagyvins interjerą

Jeigu šiemet planuojate atnaujinti namus, specialistai rekomenduoja rinktis klasikinį interjerą, kuriame pagrindiniais akcentais taptų 2022-ųjų spalva.

Tai gali būti, pavyzdžiui, svetainės kambaryje esanti sofa, miegamajame – „Very Peri“ atspalvio siena ar šios spalvos nedideli interjero akcentai – pagalvėlės, patalynės komplektas, pledas, vazos, stiklinės, gėlės ar apšvietimas. Tačiau nesirinkite per daug vienodos spalvos dekoro elementų ar baldų, nes tai neatrodys skoningai, o ir laiką leidžiant namuose pernelyg intensyvios ir pasikartojančios spalvos gali atsibosti.

Norite madingos šiemet spalvos atspalvių namų interjere, bet nežinote, kaip su ja elgtis, kad dizainas nebūtų nuobodus ir nesinorėtų vėl  remonto? Kabinete harmoningai atrodys baklažano atspalviai, arčiau violetiniai, šviesesni. Šviesi alyvinė spalva tiks vonios kambariui, bet tik tada, jei jis erdvus. Vaikų kambariui labiau tiks levandų spalva, svetainei – violetinė. Alyvinė spalva gerai dera su aukso, ruda, balta, oranžine spalvomis.

Psichologai teigia, kad tie, kurie interjere mėgsta alyvinę spalvą, tikisi, kad kils karjeros laiptais, augs asmeniškai ir yra pasirengę įsitvirtinti gyvenime įgyvendindami savo kūrybines idėjas. Jų tikslas yra išnaudoti nerealizuotas galimybes. Šie žmonės dažniausiai yra nestandartiniai, netgi neįprasti. Jie siekia įgyti nepriklausomybę, tačiau dažnai yra silpnos sveikatos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių