Quantcast

Žemaitijoje atidaromas muziejų kelias pristatys dvarų kultūrą

  • Teksto dydis:

Gegužės 18 d., Tarptautinę muziejų dieną, Žemaitijoje prasideda jau penktus metus Lietuvos muziejų asociacijos (LMA) organizuojamas projektas „Lietuvos muziejų kelias“.

Šiemetė tema – „Dvarų kultūros atspindžiai“. 

Visame pasaulyje gegužės 18 d. švenčiama Tarptautinė muziejų diena, kurios 2016 m. tema „Muziejai ir kultūriniai kraštovaizdžiai“ skatina muziejus pristatyti visuomenei ne tik savo rinkinius, bet ir aplink esantį kultūros bei gamtos paveldą. Jau tampa tradicija, kad įpusėjus gegužės mėnesiui prasideda ir nacionalinis kultūros paveldo aktualinimo, kultūros ir meno sklaidos bei modernių muziejinių iniciatyvų edukacinis projektas „Lietuvos muziejų kelias“, šiais metais atkreipiantis dėmesį į dvarų kultūrą. Gražus sutapimas, kad Tarptautinę muziejų dieną pradedamas projektas per dvarų kultūrą atskleis ir kultūrinius Lietuvos regionų kraštovaizdžius.

„Dvarų kultūros atspindžiai“ pirmieji sužibs Kretingos muziejuje, kur gegužės 18 d. 14 val. įvyks oficialus programos atidarymas, 17 val. persikelsiantis į Palangos gintaro muziejų. Atidarymo renginiuose dėmesys sutelkiamas į grafų Tiškevičių rūmų istorines verandas – nuo istorinių aristokratų rezidencijų vasaros terasų iki kultūros įstaigų meno erdvių. Grafų rūmus Kretingoje ir Palangoje simboliškai sujungs kelionė didikų Tiškevičių laikų automobiliu.

Projektas „Lietuvos muziejų kelias“ tradiciškai vyks visuose Lietuvos regionuose, savo kelionę pradėdamas Žemaitijoje (gegužės18–birželio 19 d.), nuvingiuodamas per Aukštaitiją (birželio 20–liepos 24 d.) ir Dzūkiją (liepos 25–rugpjūčio 21 d.), užsukdamas į Suvalkiją (rugpjūčio 22–rugsėjo 11 d.) ir pasibaigdamas Mažojoje Lietuvoje (rugsėjo 12–rugsėjo 27 d.). Baigiamasis renginys įvyks rugsėjo 27 d. Šilutės Hugo Šojaus muziejuje.

Per daugiau nei 4 mėnesius lankytojus į įvairaus pobūdžio renginius ir veiklas kvies 50 muziejų, kurie yra numatę per 100 renginių dvarų kultūros tema. „Projekte dalyvaujančių muziejų renginių programoje daugiausia susitelkta į muziejuose bei kitose institucijose išsaugoto dvarų paveldo aktualinimo muziejines formas ir dvarų kultūros nematerialiosios atminties populiarinimą per dailę, muziką, fotografijas, memuarinę ar grožinę literatūrą. Tačiau gausu ir gyvąją dvarų gyventojų dabartį XXI a. pristatančių ekskursijų, aplankant šiandienos dvarų savininkus, susitikimų su dvarų kultūros tyrinėtojais bei puoselėtojais“, – veiklų įvairovę vardija LMA vadovas-valdybos pirmininkas R. Balza.

„Dvarų kultūros atspindžiai“ – trečiasis projektas iš Lietuvos muziejų kelių penkerių metų ciklo, skirto Lietuvos valstybės atkūrimo 100 metų jubiliejui. 2017 m. bus plėtojama „Vasario 16-osios kūrėjų ir puoselėtojų“ tema, o 2018 m. visas dėmesys bus skiriamas „Nepriklausomybės metų ženklams“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių