Quantcast

A. Weigel tapyba: eksperimentai ir atradimai

Galerija "Aukso pjūvis" pristato naujausius nepailstančios eksperimentatorės, originalios tekstilininkės, įdomių parodų autorės ir kuratorės Almyros Weigel kūrinius.

Nors jau beveik 20 metų menininkė gyvena ir kuria Vokietijoje, tačiau nuo 1992 m. nuolat dalyvauja tarptautinėse parodose bei parodose Vokietijoje ir Lietuvoje. Čia yra surengusi ir kelias įspūdingas personalines ekspozicijas.

Tekstilę Vilniaus dailės akademijos Kauno dailės institute (1987–1993) studijavusi A.Weigel, baigusi studijas, kelerius metus dirbo čia lektore (1994–2001), o 2002-aisiais jai suteiktas Vilniaus dailės akademijos tekstilės, meno srities docentės vardas.

Į kūrybos lauką menininkė įsiliejo kartu su tekstilės novatorių karta (Lina Jonikė, Vita Gelūnienė, Laima Oržekauskienė, Monika Grašienė, Inga Likšaitė, Loreta Švaikauskienė, ir kt.), kuri konceptualiai praplėtė šios giliomis tradicijomis paremtos meno srities ribas.

Šį kartą parodoje menininkė eksponuoja unikalius paveikslus, sukurtus eksperimentuojant su tradicine tapyba ir skaitmenine spauda.

Atradusi originalią autorinę techniką – iš laikraščių, klijų, laidų A.Weigel kurė didelės apimties skulptūrinius tekstilinius objektus ir instaliacijas. Nors savo prigimtimi šie A.Weigel kūriniai atliepia tekstilės principus (pynimas, juostos, raštai, faktūros), tačiau suteikia jiems daug platesnį kontekstą. Autorę jaudina vartojimo ir komunikavimo problema. Laikraštis, kaip žiniasklaidos priemonė, kaip spaudos pramonės produktas, buvo pasirinktas neatsitiktinai – nūdienos visuomenė užtvindyta begaliniu daiktų kiekiu ir informacijos srautu, kuris užgožia individą kaip asmenybę.

Naujos medijos, kurios sparčiai keičia medžiaginę informacijos perteikimo formą, teikia autorei naujų impulsų eksperimentuoti. Eksperimentas ir estetizmas yra esminiai A.Weigel kūrybos bruožai. Taip atsirado mažosios plastikos-papuošalų kolekcija iš natūralių gamtinių medžiagų, skaitmeninės fotografijos, kuriose užfiksuotos jos pačios monochrominės instaliacijos ir objektai santykyje su žmogaus kūnu. Kūno plastika paskatino sukurti apipavidalinimą šokio teatrui "Aura" (2016). O pastaruoju metu A.Weigel atsigręžė į tapybą.

Šį kartą parodoje menininkė eksponuoja unikalius paveikslus, sukurtus eksperimentuojant su tradicine tapyba ir skaitmenine spauda. Tapyba, kuriai autorė jaučia trauką nuo studijų laikų, šiuo metu yra tarsi atokvėpis nuo tekstilės, instaliacijų ir objektų. Tačiau ir vėl autorė ieško naujų galimybių, netradicinių sprendimų. Kaip ir tekstilėje, kur jungė šios meno srities principus su netikėtomis medžiagomis, taip ir tapyboje ji keičia raiškos prasmes: išsaugodama tapybai būdingus principus – spalvą, potėpį, dvimatę iliuzinę erdvę, vaizdus perkuria pasitelkdama naujas technologijas – skaitmeninę spaudą.


Kas? A.Weigel naujų darbų paroda.

Kur? Gelgaudiškio dvaro rūmuose (Parko g. 5, Gelgaudiškyje, Šakių rajone).

Kada? Veikia iki liepos 28 d.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių