Quantcast

Tokijuje – V. Miškinio kūrinio pasaulinė premjera

Spalio 14 d. žymiojoje Tokyo Opera City Toru Takemitsu salėje įvyko kompozitoriaus, chorvedžio, pedagogo prof. Vytauto Miškinio ciklo vaikų chorui „Keturi žvilgsniai į dangų“ pasaulinė premjera.

Garsaus japonų chorvedžio Ko Macušita (Ko Matsushita) užsakymu sukurtas prof. Vytautas Miškinio kūrinys pristatytas koncerte „Ko Macušita ir pasaulis. Mūsų laikmečio kompozitorių paroda“, skirtame pažymėti japonų maestro 60-mečio jubiliejų.

Kūrinį atliko Ko Macušitos vadovaujamas vaikų choras „Minamino Kids Singers“ ir pianistas Kacunoris Maeda (Katsunori Meda). Iš viso koncerte pirmą kartą nuskambėjo specialiai šiai progai parašytų šešiolikos iškilių kompozitorių iš Europos, Azijos, Australijos choriniai kūriniai. Prieš koncertą prof. Vytautas Miškinis kalbėjo, kad jam didelė garbė būti pasaulio kompozitorių lyderių apsuptyje ir dalyvauti šiame išskirtiniame koncerte: „Visi pristatomi kūriniai išties vertingi, jau publikuoti japonų leidyklos Edition ICOT, išleisti ir dviejų kompaktinių plokštelių albumu.“

Lietuvių kompozitoriaus ciklą sudaro keturios dalys pagal Ko Macušitos parinktas Christinos Rossetti, Naoko Kudo eiles anglų kalba ir Šv. Ambraziejaus lotyniškus tekstus: „Kas matė vėją“, „Amžinybė“, „Žvaigždėtą naktį“ ir „O lux“. Trys dalys atliekamos su fortepijono pritarimu, o dalis lotynišku tekstu – a cappella.

Trečiojoje dalyje panaudotas lietuvių liaudies dainos „Išjojo jojo sodauto“ motyvas, atliekamas dviejų balsų kaip sutartinė, o žemesnieji balsai imituoja skudučius. Pasak prof. Vytauto Miškinio, lotynišką tekstą pridėjęs prie ciklo norėdamas išreikšti Dangiškąjį ir Dieviškąjį visatos pradą. Kūrinys atspindi keturis skirtingus žvilgsnius į dangų, įskaitant Saulės šviesos Amžinybę. Kompozitorius pabrėžė stengęsis parašyti kūrinį, įdomų jį atliekantiems vaikams.

Lietuvį ir japoną chorvedžius, kompozitorius sieja ilgametė kūrybinė draugystė, užsimezgusi 2008 m., kai Vytautas Miškinis dalyvavo Latvijos choro „Kamer“ ir jo vadovo Mario Sirmais inicijuotame „Pasaulio dainos apie saulę“ projekte ir parašė jam kūrinį.

Vėliau lietuvis kompozitorius kūrė Ko Macušitos prašymu chorams Japonijoje, bendravo festivaliuose bei chorų konkursuose Singapūre, Lenkijoje, Japonijoje, kitose šalyse. Ko Macušita rengė dirigavimo ir kūrybos kursus Lietuvoje, jo kūriniai skambėjo valstybinio choro „Vilnius“ autoriniame Ko Macušitos koncerte šv. Kotrynos bažnyčioje.

Prof. V. Miškinio vadovaujamas berniukų ir jaunuolių choras „Ąžuoliukas“ Japonijoje iš viso lankėsi septynis kartus ir surengė 150 koncertų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nuostabi žinia

Nuostabi žinia portretas
Sveikinimai prof. Miškiniui! Didžiuojamės.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių