Quantcast

Vokietijos ir Lenkijos archyvuose tikisi atrasti M. Mažvydo gyvenimo faktus patvirtinančių dokumentų

  • Teksto dydis:

Lietuvos valstybės istorijos archyve vykusiame Martyno Mažvydo biografijos tyrimo grupės posėdyje aptartos galimybės inicijuoti dokumentų, susijusių su Mažvydo asmenybe ir jo kultūrine aplinka, paieškas Vokietijos ir Lenkijos archyvuose. Tikimasi, kad tyrimų rezultatai atguls į bendrą monografiją ir kultūrinės edukacijos formas, iniciatyvas.

Mažvydo biografijos gilesnis tyrimas ir naujų šaltinių suradimas pasitarnautų ir rengiantiems naujas parodas, audiovizualines mokslo populiarinimo priemones apie XVI a. Mažosios Lietuvos (Rytų Prūsijos) lietuvių literatūrą, kalbą ir kultūrą. Apie šį Reformacijos periodą – itin turtingą istoriškai ir kultūriškai – verta dažniau kalbėti ir meninėmis formomis: spektakliais, koncertais, literatūros kūriniais. Mažvydo biografiją ir jo epochą geriau pažinti padėtų konkursai: jie įvertintų ir žinias, ir jų sklaidą.

Tyrimo grupės nariai mano, kad sprendžiant trumpalaikius Mažvydo biografijos faktų tyrimo ir hipotezių patikros klausimus gali reikšmingai prisidėti prie mokslo ir atminties institucijų svarbos didinimo. Tikimasi aktualizuoti analitines Mažvydo biografijos ir jo kūrybos tyrimų apžvalgas, motyvuoti studentus ir mokslininkus atlikti ankstesnių mokslinių hipotezių patikras.

Ši veiklos sritis suaktyvintų gabią studentiją ir jaunus mokslininkus, paskatintų domėtis senąja lietuvių raštija bei kultūros istorija, #mažvydianos tyrimai glaudžiai susiję su strateginiais Lietuvos valstybės mokslo ir lituanistikos plėtros tikslais. Jiems skirtos trumpalaikės ir ilgalaikės valstybinių mokslinių tyrimų programos padėtų spręsti šiuos klausimus. Susitikime dalyvavo dr. (HP) Ona Aleknavičienė (Lietuvos kalbos institutas), dr. Liucija Citavičiūtė (Lietuvos literatūros ir tautosakos institutas), Virginijus Jocys (Lietuvos valstybės istorijos archyvas), dr. Algirdas Matulevičius (asociacija Mažosios Lietuvos reikalų taryba) prof. dr. (HP) Dainora Pociūtė-Abukevičienė (Vilniaus universitetas), dr. Dainius Vaitiekūnas (Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka).

Posėdyje dalyvavo ir visus pasveikino Lietuvos vyriausioji archyvarė Kristina Ramonienė ir Lietuvos valstybės istorijos archyvo direktorius Ramutis Kurpė, palinkėdami kryptingos mokslinės veiklos ir sėkmės ieškant naujų žinių apie Mažvydą ir jo epochą.

Lietuvos valstybės istorijos archyvo administracijos įsakymu neformali M. Mažvydo biografijos tyrimo, konsultacinė ekspertinė grupė įteisinta, patvirtintas jos veiklos reglamentas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tik

Tik portretas
Ar neturėtų šioje grupėje ir liuteronų kunigas dalyvauti?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių