Quantcast

Vilniuje „Už nuopelnus Vilniui ir tautai“ apdovanotos iškilios kultūros asmenybės

  • Teksto dydis:

Šiandien, rugsėjo 20 d., Marijos ir Jurgio Šlapelių name-muziejuje (Pilies g. 40, Vilniuje) įvyko iškilminga apdovanojimų ceremonija. Medaliai „Už nuopelnus Vilniui ir Tautai" įteikti iškilioms kultūros asmenybėms - aktoriui ir diplomatui Juozui Budraičiui, džiazo muzikantui, pedagogui Vladimirui Čekasinui ir dainininkui Stasiui Povilaičiui.

Per ketverius metus (apdovanojimas įsteigtas 2009 m.) šiuo Pirmojo ir Antrojo laipsnio medaliu jau apdovanota nemažai visuomenės veikėjų, nusipelniusių Vilniui ir Tautai. Tarp jų tokios žinomos mūsų visuomenėje asmenybės, kaip poetas Justinas Marcinkevičius, Atkuriamojo Seimo pirmininkas, europarlamentaras Vytautas Landsbergis, ilgametis Vilniaus universiteto rektorius, Vilniaus Garbės pilietis akademikas Jonas Kubilius ir daugelis kitų.

Šiais metais Apdovanojimų „Už nuopelnus Vilniui ir Tautai" komisija  nusprendė tokiais pirmojo arba antrojo laipsnio medaliais kasmet pagerbti ir kultūros bendruomenės pasiūlytas iškilias asmenybes.

Vladimiras Čekasinas - saksofonistas, kompozitorius, pedagogas, režisierius, klarnetininkas ir multiinstrumentalistas. Tai viena ryškiausių Lietuvos džiazo asmenybių, formavusi ir dariusi įtaką šalies džiazui ir visai muzikai. Viena svarbiausių V. Čekasino veiklos sričių - pedagoginė veikla, kuriai jis atsidavęs jau kelis dešimtmečius.

„Jis yra originalios džiazo dėstymo metodikos autorius, išugdęs kelias Lietuvos džiazo muzikų kartas. Čekasinas yra lietuviškojo džiazo guru, išskirtinis pedagogas, kurio tiesioginę ar netiesioginę įtaką patyrė dauguma Lietuvos džiazo muzikų," - teigiama Lietuvos džiazo federacijos rekomendacijoje.

Lietuvos kinematografininkų sąjungos rekomenduojama asmenybė - kino ir teatro aktorius Juozas Budraitis. Apie šimtas vaidmenų, sukurtų Lietuvos bei užsienio šalių filmuose, pažymėtų premijomis tarptautiniuose festivaliuose, vaidmenys spektakliuose Vilniaus nacionaliniame ir Kauno dramos tetaruose. Dar viena svarbi jo veiklos sritis - 14 metų veikla dirbant Lietuvos Respublikos ambasados kultūros atašė Rusijos Federacijoje.

Lietuvos gretutinių teisių agentūra „Agata" apdovanojimui pateikė dainininko Stasio Povilaičio kandidatūrą. Lietuviškų šlagerių karaliumi tituluojamas ir gyva Lietuvos popmuzikos legenda vadinamas S. Povilaitis yra tapęs Lietuvos populiariosios muzikos skiriamuoju ženklu bei padaręs reikšmingą įtaką šio muzikos žanro vystymuisi Lietuvoje. Nuo 1988 m. iki dabar rengiantis autorines programas ir keliaujantis po visą Lietuvą S. Povilaitis taip pat populiarina lietuvišką muziką ir užsienyje. Per 50 metų jis yra surengęs keliolika tūkstančių koncertų ir išleidęs 22 solinius albumus.

Renginio organizatoriai kviečia pabendrauti su kultūros asmenybėmis ir pasidžiaugti jų sėkme. Lauksime Jūsų jau šį penktadienį, 15 val., Marijos ir Jurgio Šlapelių muziejaus galerijoje (Pilies g. 40, Vilniuje).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių