Quantcast

Vienintelis Lietuvoje išlikęs baroko ansamblis įamžintas sidabro monetoje

Lietuvos bankas išleidžia kolekcinę 20 eurų sidabro monetą, skirtą Sapiegų rūmams. Tai antroji serijos „Lietuvos rūmai ir dvarai“ moneta.

„Šią monetų seriją leidžiame siekdami įamžinti turtingą Lietuvos rūmų ir dvarų paveldą. Baroko perlu vadinami Sapiegų rūmai yra tikrai puikus šio paveldo pavyzdys. Išleisdami šios serijos monetą tradiciškai kviečiame gyventojus apsilankyti monetoje vaizduojamuose rūmuose ir susipažinti su jų istorija. Ta proga organizuojame ekskursijas po rūmų ir parko ansamblį“, – sako Lietuvos banko valdybos pirmininko pavaduotoja Asta Kuniyoshi.

Naujosios sidabro monetos reverse – Sapiegų rūmų ir parko ansamblis. Viršuje užrašas „Sapiegų rūmai“. Monetos averse – Sapiegų rūmų kompleksui priklausanti Vilniaus Išganytojo bažnyčia, fone – išskirtinis aštuonkampis bažnyčios kupolas, į kurį žvelgiama iš apačios, tarsi būnant bažnyčioje, taip pat įkomponuotas didysis Sapiegų herbas su Vyčiu jame. Monetos briaunoje užrašas „Lietuvos rūmai ir dvarai“. Grafinio monetos dizaino autorė – Eglė Ratkutė.

Moneta išleidžiama 2,5 tūkst. vnt. tiražu. Ją galima įsigyti el. parduotuvėje, Lietuvos banko kasose bei iš oficialių numizmatinių vertybių platintojų. Moneta nukaldinta bendrovėje „Lietuvos monetų kalykloje“.

Lapkričio 30 d., šeštadienį, Lietuvos bankas kviečia vilniečius ir miesto svečius į nemokamas ekskursijas po Sapiegų rūmus bei parką, Išganytojo bažnyčią ir Trinitorių vienuolyną.

Tai jau antroji serijos „Lietuvos rūmai ir dvarai“ moneta. Pirmoji moneta, skirta Radvilų rūmams Vilniuje, išleista 2017 m.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių