Quantcast

Venecijos meno bienalėje Lietuvai atstovaus projektas apie liepsnojančius kūnus

  • Teksto dydis:

2024 metais Venecijos meno bienalėje Lietuvai atstovaus projektas apie liepsnojančius žmonių kūnus ir pačią planetą.

Lietuvos nacionalinis dailės muziejus trečiadienį pranešė, kad Lietuvos paviljone bienalėje bus rodomas šiuolaikinio meno kūrėjų dueto „Pakui Hardware“ (Neringa Černiauskaitė ir Ugnius Gelguda) bei dailininkės Marijos Teresės Rožanskaitės (1933–2007) projektas, prodiusuojamas Lietuvos nacionalinio dailės muziejaus ir kuruojamas Valentino Klimašausko ir Joao Laia (Žuano Lajos).

Daugiau negu pusę metų tarptautinei bienalės lankytojų auditorijai bus rodoma paroda, vienijanti šių kūrėjų patirtis, o vaizdiniai prabils apie žmoniją bei pasaulį krečiančias karštines.

„Duetą „Pakui Hardware“ įkvėpė Maryos Rupos (Marijos Rupos) bei Rajaus Patelio knyga „Liepsnojantys. Gilioji medicina bei neteisybės anatomija“, kur uždegimo sąvoka tampa metaforišku kalbėjimu apie sisteminę skriaudą, daromą daliai žmonijos ir pačiai žemei. Ši tema „Pakui Hardware“ padėjo užmegzti dialogą su istorine M. T. Rožanskaitės kūryba, nagrinėjusia kūnų ir medicinos sąsajas jau aštuntajame dešimtmetyje“, – teigiama pranešime.

Uždegimas, anot knygos autorių, yra normalus kūno atsakas į nesveikas sąlygas, tad pirmiausia reikėtų „gydyti“ ne atskirus nesveikuojančius organus, o pačias sistemas – ekonomines ar socialines – dėl kurių iš kartos į kartą perduodami chroniški negalavimai.

Parodoje sujungiamas žmogiškasis bei planetinis mastelis – kalbama ne tik „liepsnojančius“ žmonių kūnus, bet ir pačios planetos.

„Paroda kurs pasakojimą apie (post)žmogiškųjų kūnų karščiavimą dabartinėmis ekonominėmis ir socialinėmis sąlygomis. M. T. Rožanskaitės drobėse bei „Pakui Hardware“ instaliacijoje skleisis medicinos ir ligoninių temos, gamtiniai, kosminiai bei industriniai peizažai“, – teigiama muziejaus pranešime.

Kuriant parodą kartu su menininkais dirbs ir architektūrinis duetas – Ona Lozuraitytė-Išorė ir Petras Išora-Lozuraitis.

„Be galo džiaugiamės ir didžiuojamės, kad 2024 metais vyksiančios Venecijos meno bienalės Lietuvos nacionalinį paviljoną prodiusuos Lietuvos nacionalinis dailės muziejus. Dirbti su „Pakui Hardware“ visuomet yra kūrybinis ir intelektualinis nuotykis, o jautrus M. T. Rožanskaitės kūrinių susiejimas su projekto audiniu leis įdomiai paliesti ir atminties problematiką“, – sakė muziejaus generalinis direktorius ir paviljono komisaras Arūnas Gelūnas.

Lietuvos paviljonas, kuriame rodyta opera-performansas „Saulė ir jūra (Marina)“,  Venecijos šiuolaikinio meno bienalėje 2019 metais laimėjo pagrindinį prizą – „Auksinį Liūtą“.

Kas dvejus metus rengiama tarptautinė Venecijos bienalė laikoma prestižiškiausia šiuolaikinio meno paroda pasaulyje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...... tai

...... tai  portretas
ar paviljonas turi savo nuolatinę vietą ar vyks paieška laužavietės kūnams degint ............. parinkus arčiau kanalo geriau , bus kut pelenus išbarstyt
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių