Quantcast

„Vargonų vasara“ sugrįžta į Klaipėdą ir Nidą

„Vargonų vasara“ sugrįžta į Klaipėdą ir Nidą

Muzikos menų daktaras

Birželio 25 – liepos 7 dienomis Klaipėdoje ir Nidoje vyksiantis V tarptautinis festivalis „Vargonų vasara 2006“ vargonų ir kamerinės muzikos išsiilgusiems pajūrio gyventojams ir svečiams siūlo labai įvairią programą.

Festivalį organizuojantis „Naujasis vargonų forumas“ šiemet sukvietė atlikėjus net iš šešių Europos šalių: Lietuvos, Latvijos, Austrijos, Belgijos, Vokietijos ir Rusijos.

p>Festivalio 13 koncertų tradiciškai vyks Nidos evangelikų liuteronų bažnyčioje ir Klaipėdos universiteto Menų fakulteto koncertų salėje (K.Donelaičio g. 4).

Gros duetu su fleita

Festivalį birželio 25 d. 20 val. Nidoje, o birželio 26-ąją 19 val. Klaipėdoje pradės vargonininkas Balys Vaitkus ir fleitininkas Algirdas Vizgirda.

Tai ryškūs, vienas kito verti muzikos partneriai, kurių iniciatyva Lietuvoje vyksta nemažai kultūrinių renginių. Kad ir kamerinės muzikos festivalis „Kuršių nerija“, kurio sumanytojas ir vienas rengėjų – prof. A.Vizgirda, bei pati „Vargonų vasara“, prie kurios įgyvendinimo nuolat prisideda jos meno vadovas B.Vaitkus.

A.Vizgirdos ir B.Vaitkaus koncerte „Prancūzų fleitos ir vargonų virtuozai“ skambės žymių prancūzų kompozitorių J.B.Loeileto, K.Debiusi, J.Alaino, A.Rouselo, E.Gigoto, J.Moketo ir L.Viernė kūriniai.

Fleitos ir vargonų derinys - labai įdomus. Daugelio vargonų registrų skambesys primena vienokią ar kitokią fleitą. Todėl fleitos ir vargonų duetas labai gerai dera, instrumentai papildo vienas kitą. XIX a. pab. - XX a. pirmosios pusės prancūzų pučiamųjų instrumentų ir vargonų mokyklos pasaulyje yra ypač garsios. Taip nutiko dėl to, kad tuo metu Paryžiaus konservatorija diktavo madas visam muzikos pasauliui. Daugelis to laikmečio prancūzų kompozitorių itin domėjosi įvairiomis senomis, naujomis ar egzotiškomis dermėmis: todėl ir jų kūriniai neretai turi archainių ar egzotinių bruožų. Visa tai puikiai atsispindės ir lietuvių muzikų dueto festivaliniuose koncertuose pajūryje.

Liesis tokatų fejerverkai

Birželio 27 d. 20 val. Nidoje ir 28 d. 19 val. Klaipėdoje vargonuos Danielis Zaretskis (Rusija) – Sankt Peterburgo filharmonijos solistas, vienas aktyviausių rusų vargonininkų, nacionalinio bei tarptautinių konkursų laureatas.

D.Zaretskio koncerte „Vargoninių tokatų fejerverkai“ girdėsime D.Bukstehudės, J.S.Bacho, M.Regerio, E.Gigoto ir G.Mušelio žymiausias tokatas vargonams.

Tokata – tai vienas iš įspūdingiausių vargoninių kūrinių žanrų. Ankstyvųjų meistrų, tokių kaip D.Bukstehudės, tokatos būdavo laisvo pobūdžio kūriniai, kilę iš improvizacijų. Tokiose tokatose dažniausiai vientisas polifoninis teminis vystymas neužimdavo svarbios vietos. Bet J.S.Bacho kūryboje tokata kaip žanras pradėjo keistis. Koncerte skambėsianti šio kompozitoriaus „Dorinė“ tokata d-moll pasižymi itin vientisu teminiu audiniu bei motoriniu judėjimu. Vėlesniais laikais tokata tapo vargoninio repertuaro virtuoziškumo bei techninio sudėtingumo viršūne. Tai puiki proga kiekvienam vargonininkui pademonstruoti instrumento valdymo subtilybes išmanančios publikos akivaizdoje.

Vargonuos svečias iš Latvijos

Birželio 29 d. 20 val. Nidoje ir birželio 30 d. 19 val. Klaipėdoje išgirsime vargonininką iš Latvijos Atį Stepinį.

Tai ryškus vargonininkas, improvizatorius ir kompozitorius. Jis dažnai kviečiamas dalyvauti naujų vargonų inauguraciniuose koncertuose, dalyvauja tarptautinių vargonininkų konkursų žiuri, groja vargonų festivaliuose Europoje, Kanadoje ir JAV.

A.Stepinio koncerte, be latvių klasiko J.Vitolo ir paties A.Stepinio kūrinių, girdėsime bet kurį vargonų muzikos koncertą papuošti galinčius J.S.Bacho ir V.A.Mocarto opusus. Čia pat vargonininkas „prašnekins“ V.A.Mocartą ir šiuolaikine muzikos kalba atliks vengrų kompozitoriaus Z.Gardonio kūrinį „Mocarto metamorfozės“.

Koncerte nuskambės ir retai Lietuvoje girdimo vieno iš svarbiausių šių dienų amerikiečių bažnytinės vargoninės muzikos kompozitorių P.Manzo „Arija“ – dainingas, lyrinis ir melancholiškas kūrinys, sukurtas naudojant stilizuotą baroko muzikos kalbą.

Ypatingas koncerto akcentas turėtų būti A.Stepinio improvizacijos klausytojų pateiktomis temomis. Turint omenyje, kad šiuolaikinės muzikos interpretacijoje ir vargoninėje improvizacijoje savo kelią atrasti jam padėjo tokie žymūs muzikai, kaip olandų vargonininkai P.Kee bei J.Rasas, vengras Z.Szatmaris, austras H. Haselbiokas bei švedas A.Bondemanas, šio vakaro improvizacijos turėtų būti tikrai įspūdingos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių