Quantcast

Valstybės dieną – LRT akibrokštas: parodytas filmas supykdė visuomenę

  • Teksto dydis:

Nacionalinis transliuotojas – LRT televizija – pripažįsta, kad liepos 6-ąją, Valstybės dieną, neturėjo būti rodomas filmas „Niekas nenorėjo mirti“.

Minint Valstybės – Karaliaus Mindaugo karūnavimo – dieną, šeštadienio vakarą LRT rodė sovietmečiu, 1965 metais kurtą Vytauto Žalakevičiaus filmą „Niekas nenorėjo mirti“. Tai sukėlė sumaištį socialiniuose tinkluose, dalis internautų piktinosi, jog tokio filmo rodymas Valstybės dieną įžeidžia kovojusius už Lietuvos laisvę.

Šis filmas pro akis nepraslydo ne tik apžvalgininkui Rimvydui Valatkai, Seimo nariui ir istorikui Arvydui Anušauskui,  bet ir žurnalistui, visuomenės veikėjui Andriui Tapinui.

„Filmo gerbėjai aiškins, kad autoriai mėgino atskleisti sunkų laiką, kai paprasti žmonės atsidūrė tarp dviejų ugnių – partizanų, kurie filme vadinami banditais, ir stribų, kurie yra žmonių gynėjai, ir kaip viskas buvo sudėtinga. Dabar nieko sudėtingo nėra. Nieko. Viena pusė yra tiesiogiai atsakinga, kad 50 metų neturėjom Valstybės, kad buvom žaginami, kad praradom dvi kartas ir progą jau dabar būti klestinčia valstybe savo vaikų ir anūkų labui. Jie buvo Valstybės priešai ir tokie turi likti visų kartų atmintyje“, – socialiniame tinkle rašė A. Tapinas.

Anot žinomo vyro, tokius filmus galima ir reikia rodyti, bet tai daryti per Valstybės dieną yra didžiulis įžeidimas visiems, kovojusiems ir kritusiems už Valstybės laisvę.

„Pripažįstame, kad liepos 6-ąją rodyti „Niekas nenorėjo mirti“ buvo netinkamas pasirinkimas. Šis filmas yra vienas iš klasikinių Kino centro restauruotų filmų, tačiau neturėtų būti rodomas Valstybės dieną. TV departamento sprendimas buvo netinkamas, ir dėl jo atsakingi asmenys turės prisiimti atsakomybę. Taip pat peržiūrėsime tinklelių sudarymo procedūras“, – feisbuke sekmadienį rašė LRT generalinė direktorė Monika Garbačiauskaitė-Budrienė.

„Niekas nenorėjo mirti“ – diskusijų keliantis lietuviškas vaidybinis filmas, jame vaizduojamas neigiamas partizanų įvaizdis, pateisinama sovietų valdžia.

Filmas yra sulaukęs tarptautinio pripažinimo, Kino šimtmečio proga UNESCO filmą „Niekas nenorėjo mirti“ įtraukė į reikšmingiausių kino kūrinių šimtuką.



NAUJAUSI KOMENTARAI

skaitytojas

skaitytojas portretas
parode Lietuvos istorija ka zmones turejo pergyventi.o tokie kurie velnis zino ka issigalvoja kaip seimunas,zurnlistas ir kiti tegul geriau patyli

O man pikta

O man pikta portretas
kad Lietuvos Valstybės dieną lietuviai nesugebėjo parodyti jokio filmo, žadinančio patriotizmą ir pasididžiavimą savo valstybe. Reikia sugebėti per 30 nepriklausomybės metų prikurti visokio šlamšto, kad nebūtų lėšų sukurti nors vieno-dviejų gražių ir meniškai brandžių filmų apie garbingą Lietuvos praeitį. Gėda!

Joo

Joo portretas
Niekas nesipiktintų jei LRT bųtų pakeitusi i filmo pavadinimą "Niekas nenorėjo mirti" į "Lanzbyyrgio vagių jaunystė", nes dabar vietoj miltų grobė stambesnius objektus kaip "Mažeikių naftą" pensijas ir kitus.Tikslas anuomet ir dabar buvo lygiai toks pats, kad dauguma žmoniu skurstų ir badautų
VISI KOMENTARAI 74

Galerijos

Daugiau straipsnių