Quantcast

Vainikas Tarmių metams pinamas Anykščiuose

  • Teksto dydis:

Gruodžio 12–13 dienomis Anykščiuose vyks respublikinis tarmių festivalis „Kalbom iškalbėsiu, giesmėm išgiedosiu“, kuris vainikuos 2013-uosius - Tarmių metus. Lietuvių kalbos instituto ir A. Baranausko ir A. Vienuolio-Žukausko memorialinio muziejaus renginio programoje: ir moksliniai pranešimai, ir tarminiai skaitymai bei dainos, ir Lietuvos Respublikos Prezidentės susitikimas su tarmių puoselėtojais.

Festivalį ketvirtadienį 10 val. Anykščių koplyčioje – Pasaulio anykštėnų kūrybos centre pradės Lietuvių kalbos instituto į konferenciją „Tarmės ir kūrybinės industrijos“ suburti mokslininkai iš Vilniaus universiteto Kauno humanitarinio fakulteto, Kazimiero Simonavičiaus universiteto bei kitų institucijų. Anykščių koplyčioje jie įvairiais aspektais pristatys kalbos ir tarmės tematiką šiuolaikiniame kultūrinių ir kūrybinių industrijų kontekste.

Ketvirtadienio popietė bus skirta videomeno parodai tarmių ir etninės kultūros tematika pristatyti Anykščių kultūros centre bei A. Baranausko poemos „Anykščių šilelis“ skaitymams įvairiomis tarmėmis. Žymiausią anykštėnišką literatūros kūrinį savaip skaitys mokslininkai kalbininkai bei aukštųjų mokyklų dėstytojai, išlaikę savo gimtąją tarmę. Skaitymus pratęs festivalio dalyvių vakarojimas su Anykščių kultūros centro folkloriniu ansambliu „Valaukis“, kuris tarmiškai giedos A. Baranausko kūrinius.

Pirmosios festivalio dienos programą baigs filmų naktis, kur bus demonstruojama keletas Tarmių metais įvairiose šalies vietose sukurtų filmų apie etninę kultūrą ir tarmes, beieškant tautinės savasties šaknų.

Penktadienį festivalio dalyviai persikels į naująją Anykščių Liudvikos ir Stanislovo Didžiulių viešąją biblioteką, kur 10 val. prasidės apskritojo stalo diskusija „Tarmių metai ir Lietuvos regionų plėtra: quo vadis arba Kas toliau?“. Joje dalyvaus dialektologai, universitetų dėstytojai, Liaudies kultūros centro darbuotojai, politikai, Lietuvos Respublikos Švietimo ir mokslo bei Kultūros ministerijų specialistai.

13 val. bus surengtas iškilmingas šios bibliotekos naujojo pastato atidarymas, o nuo 14 val. festivalis tęsis Anykščių kultūros centre, kur vyks popietė „Kad atgytų kerintis grožis… “.

Joje mokinių – respublikinių konkursų, skirtų Tarmių metams, laureatų – pasirodymus stebės ir Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė, rašoma organizatorių pranešime.

Festivalio programą savo tarmiškomis dainomis užbaigs iš įvairių Lietuvos regionų į Anykščius susirinkę bardai, jų koncertas Bibliotekoje prasidės 16 val. 30 min.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių