Quantcast

Unikaliame teatre – rankomis pasakojamos istorijos

Sakoma, kad ranka galima skaudžiai suduoti arba švelniai paglostyti. O dar yra rankų, galinčių pasakoti ištisas istorijas. Tokias turi pirmojo Lietuvoje rankų šešėlių teatro aktoriai.

Pirmas Lietuvoje ir antras pasaulyje – taip pristatomas rankų šešėlių teatras „Budrugana Lietuva“. Tai – devyni aktoriai, režisieriaus Vytauto Landsbergio jaunesniojo surinkti į specialų kursą Klaipėdos universitete ir vėliau dvejiems metams išsiųsti intensyvioms studijoms į Gruziją semtis žinių ir patirties iš šio žanro pradininko, pirmojo pasaulyje profesionalaus rankų šešėlių teatro „Budrugana Gagra“ įkūrėjo, režisieriaus Gelos Kandelakio.

Bene garsiausią jo režisuotą spektaklį „Keturi metų laikai“ į Lietuvą parvežusios trupės nariai juokauja į rankų šešėlių teatro studijas nėrę atsitiktinai, tačiau nesigailėję nė akimirkos, nes greitai suprato, kad šis žanras neturi ribų.

„Kai mes įstojom į Klaipėdos universiteto Menų akademiją, į vaidybos specialybę, mes žinojom tik tiek, kad kursas renkamas šešėlių teatrui. (...) Iš tikrųjų tai aš asmeniškai nenutuokiau apie ką bus, neįsivaizdavau nei kaip, nei kur. Žinojau, kad važiuosim į Gruziją“, – pasakoja rankų šešėlių teatro „Budrugana Lietuva“ aktorė Adelina Skalandytė.

Daugiau – Giedrės Baltrušytės reportaže.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių