Quantcast

Trakų pilies tvarkymas: lankytojams parodys ir viduramžių tualetus

Per artimiausius kelerius metus Trakų pilyje už beveik 3,8 mln. eurų lankymui turėtų būti pritaikyta daugiau iki šiol nenaudojamų patalpų, įrengtos papildomas ekspozicijos, tarp kurių turėtų būti ir viduramžių laikų pilėnų tualetai, sako muziejaus vadovė.

Trakų istorijos muziejus šiuo metu ieško, kas galėtų atlikti pilies kiemo ir aplinkos tvarkymo darbus bei vakarinėje statinio dalyje esančių nenaudojamų patalpų remontą.

„Vadinamojo vakarinio kazemato dviejuose aukštuose veikia ekspozicijos, o trečiasis aukštas yra nenaudojamas, nes nepritaikytas lankymui – nėra tinkamų komunikacijų, elektros instaliacijos, šildymo, stogas nešiltintas, visi šie klausimai remonto metu bus išspręsti. Kokybine prasme pilis bus patrauklesnė ir siūlanti daugiau įdomesnių veiklų“, – BNS sakė muziejaus direktorė Alvyga Zmejevskienė.

Pasak jos, šiuo metu neišnaudotos erdvės bus pritaikytos lankytojų poreikiui, bus kuriamos naujos nuolatinės ir  laikinos parodos, tolimesnėje ateityje galbūt atsidarys ir menų inkubatorius. Tarp naujų ekspozicijų turėtų būti ir svečiams šiuo metu neprieinami viduramžių laikų tualetai – latrinos, kurios yra šiuo metu nenaudojamose palėpėse. 

„Lankytojus labai dažnai domina pilių sanitarinė-higieninė pusė, o toje pusėje yra įrengtos latrinos, kurios iki šiol nebuvo eksponuojamos. Ketiname viską sutvarkyti taip, kad būtų galima užeiti ir pasižiūrėti, išgirsti gidų pasakojimus, kaip pilėnai tuo metu gyveno: ne tik valgė ir miegojo, bet ir tenkino kitus poreikius – žmones tokie dalykai domina“, – sakė A. Zmejevskienė.

Ji pažymėjo, kad remontu siekiama sutvarkyti pilies kieme esančius takus taip, kad jais būtų patogiau naudotis judėjimo negalią turintiems lankytojams.

„Takeliai bus pritaikyti neįgaliojo vežimėliuose sėdintiems žmonėms, būtent jiems norime padidinti prieinamumą, viduje jau yra keltuvas, nuovaža“, – sakė muziejaus direktorė.

Trakų istorijos muziejus praėjusią savaitę paviešino skelbimą apie darbų pirkimą, pasiūlymų laukiama iki rugpjūčio 11-osios. Planuojamus darbus ketinama atlikti per penkerius metus, jie bus finansuojami iš valstybės biudžeto.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ir neužmirškite

Ir neužmirškite portretas
Šūdvežiais buvo žydai.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių