Quantcast

Tarptautinio kaulinio porceliano simpoziumo paroda J. Monkutės-Marks muziejuje-galerijoje

  • Teksto dydis:

Janinos Monkutės-Marks muziejuje-galerijoje nuo balandžio 16 iki gegužės 29 d. lankytojus džiugins 2020 metų vasarą Kaune surengto jau dvidešimto tarptautinio kaulinio porceliano simpoziumo paroda.

Simpoziumas vyko Vilniaus dailės akademijos Kauno fakulteto keramikos dirbtuvėse, kur tarptautinė menininkų komanda sukūrė meno kūrinius iš kaulinio porceliano. Šio simpoziumo tema – tvarumas. Menininkai pristato darbus, suderinamus su pagrindiniais tvarumo principais, kurie apima ekologiją, socialinį teisingumą, neprievartą ir visuomenės demokratiją. 

Dėl COVID-19  pandemijos kaulinio porceliano simpoziumas susidūrė su naujais iššūkiais.  Užsidarius sienoms, kai kurie dalyviai negalėjo atvykti į Lietuvą. Tačiau menininkė iš JAV Alison Safford dalyvavo simpoziume nuotoliniu būdu. Jos kuriamai meninei instaliacijai reikalingos detalės atspausdintos 3D keramikos spausdintuvu, padedant jaunosios kartos menininkei Uršulei Baužaitei.

Kaulinis porcelianas – tai medžiaga, kurią sudaro ugniai atsparus molis, lauko špatas, smėlis, kaolinas ir galvijų kaulų pelenai. Būtent tai lemia kaulinio porceliano savybes: jis yra nepaprastai tvirtas, peršviečiamas ir akinančiai baltas. Tačiau tuo pačiu tai yra labai įnoringa medžiaga. Kaip dirbti su ja, simpoziumo dalyvius konsultavo simpoziumo vadovas Vilniaus dailės akademijos Kauno fakulteto  docentas Remigijus Sederevičius.  

Kaulinio porceliano simpoziumo dalyviai – Birgitte Christens (Danija), Eglė Einikytė Narkevičienė (Lietuva), Wen-Hsi Harman (Taivanas – Didžioji Britanija), Audrius Janušonis  (Lietuva), Allison Safford (JAV), Uršulė Baužaitė (Lietuva), Martin Harman (Didžioji Britanija),  Elina Titane (Latvia), Verners Lazdans (Latvija), Rokas Dovydėnas (Lietuva).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių