Quantcast

Talino centre – okupacijų muziejaus ekspozicija lietuvių kalba

  • Teksto dydis:

Nuo birželio vidurio Estijos sostinėje Taline įsikūręs okupacijų ir laisvės muziejus „Vabamu“ pristato nuolatinę ekspoziciją lietuvių kalba. Muziejaus virtualus išmanusis audio gidas lietuvių kalba pritaikytas ne tik suaugusiems, tačiau ir vaikams. „Vabamu“ yra vienintelis muziejus už Lietuvos ribų, kuriame su visa ekspozicija galima susipažinti aštuoniomis kalbomis, įskaitant lietuvių.

Talino senamiesčio pakraštyje įsikūrusiame „Vabamu“ galima susipažinti su Estijos istorija okupacijos metais ir laisvės atgavimo laikotarpiu. Tuo metu lietuviai ir estai turėjo daug bendro savo istorijoje – trėmimai, bėgimas nuo karo, represijos, nepriklausomybė, todėl visa paroda lietuvių lankytojams siūlo daug bendrų ir atpažįstamų istorijų.

Įprastai okupacijų istorija pasakojama niūriai ir liūdnai. Tačiau „Vabamu“ pasirinko kitą kelią – subūrė visą žmonių asmeninių istorijų ekspoziciją, kurioje telpa viskas: ir slegiantys, ir šviesūs prisiminimai. Ekspozicijoje apžvelgiama, kaip skirtingai galėjo susiklostyti žmonių likimai, atsižvelgiant į jų išsilavinimą, tautybę, kilmę ar ryšius su artimaisiais.

Nors scenarijus visose Baltijos šalyse buvo panašus, tačiau asmeniniai išgyvenimai ir likimo vingiai kiekvienoj šeimoj skirtingi.

Kadangi visa nuolatinė paroda baigiasi išlaisvinimo istorija, visas apsilankymas muziejuje suteikia daugiau šviesos, vilties ir pasididžiavimo, kupino emocijų.

„Garsinant muziejaus parengtą pasakojimą mintimis sugrįžau ir į mūsų istoriją. Nors scenarijus visose Baltijos šalyse buvo panašus, tačiau asmeniniai išgyvenimai ir likimo vingiai kiekvienoj šeimoj skirtingi. Labai džiaugiuosi galimybe virtuliai pasakoti istoriją Lietuvos piliečiams, kurie apsilankys muziejuje. Dar labiau džiaugiuosi, kad ir dukrą pavyko sudominti ir įtraukti į bendrą reikšmingą darbą“, – pasakoja išmanaus audiogido balsu tapęs laidų vedėjas bei keliautojas Martynas Starkus.

Martynas Starkus. / J. Banio nuotr.

Moderniame „Vabamu“ muziejuje naudojama daug šiuolaikinių technologijų. Jei esate įpratę matyti ant sienų priklijuotus plakatus su daug teksto – čia to neišvysite. Apsilankymą muziejuje veda išmanusis gidas su lietuviškai kalbančio Martyno Starkaus balsu. Prie kiekvieno eksponato išgirsite po naują istoriją. Muziejuje netrūksta ir virtualios realybės sprendimų bei garsų, kurie parodą paverčia gyva ir emocinga.

Šeimoms su vaikais skirtas atskiras išmanusis gidas, kuris pasakoja apie naujausią istoriją pasirinktinai ir suprantamai vaikams. „Vabamu“ pasakoja visų trijų Baltijos valstybių išlaisvinimą būdu, kuris priverčia mus susimastyti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių