Quantcast

Svarbiausią prancūzų literatūrinę premiją temdo etikos skandalai

Prestižiškiausio Prancūzijos literatūros apdovanojimo – Goncourt'ų (Gonkūrų) premijos – laureatą renkanti komisija antradienį buvo apkaltinta dviem etikos pažeidimais, paaiškėjus, kad tarp atrinktų pretendentų yra vienos iš komisijos narių vaikinas.

Ta pati komisijos narė parašė kandžią vienos pretendentės knygos recenziją, kai jis buvo nominuotas apdovanojimui. 

„Literatūros apdovanojimų sezonas tik prasidėjo, ir jau per pirmąją atranką Goncourt'ų premijai gauti kilo interesų konfliktas“, – savo tinklalapyje rašė radijas „France Inter“.

Pranešime atkreipiamas dėmesys, kad komisijos narės Camille Laurens (Kamil Lorans) širdies draugas yra filosofas Francois Noudelmannas (Fransua Nudelmanas), patekęs tarp komisijos atrinktų pretendentų už savo memuarus „Les Enfants de Cadillac“ (Kadilako vaikai).  

Gindamas komisiją, Goncourt'ų akademijos prezidentas Didier Decoinas (Didjė Dekuanas) „France Inter“ sakė: „Nemanome, kad tai priežastis bausti gerą knygą.“

Akademijos sekretorius Philippe'as Claudelas (Filipas Klodelas) naujienų agentūrai AFP sakė, kad keliems komisijos nariams patiko ši knyga, nors jie dar nežinojo, kad jos autorius ir C. Laurens yra pora.  

Komisija surengė balsavimą šiuo klausimu ir nusprendė, jog nieko blogo, jei tarp pretendentų esama komisijos narių artimųjų ar draugų.

Tačiau dienraštyje „Le Monde“ C. Laurens paskelbta kandi Anne Berest (An Berest) knygos „La Carte postale“ (Atvirutė) recenzija yra aiškus Goncourt'ų taisyklių pažeidimas, pridūrė Ph. Claudelas.

Recenzija buvo paskelbta anksčiau šį mėnesį, netrukus po to, kai A. Berest pateko tarp atrinktų pretendentų.

„Man tai visai nepatiko. Ir mes apie tai kalbėsimės“, – sakė D. Decoinas „France Inter“.

Dešimties narių komisija šių metų laureatą paskelbs lapkričio 3-iąją. 

Šią nuo 1903 metų skiriamą premiją yra gavusios tokios literatūros įžymybės, kaip Marcelis Proustas (Marselis Prustas), Simone de Beauvoir (Simon de Bovuar), Marguerite Duras (Margerit Diuras) ir Michelis Houellebecqas (Mišelis Velbekas).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių