Quantcast

Skandalas dėl knygos rinkimų: ekspertai žada kitąmet peržiūrėti nuostatus

  • Teksto dydis:

Paskelbus pretendentus į "Metų knygos rinkimus 2019" kilusi diskusija, kodėl šiame sąraše nėra rašytojos Kristinos Sabaliauskaitės naujojo romano, privertė vėl susirinkti ekspertų komisiją.

Pagal akcijos "Metų knygos rinkimai" nuostatus konkursui turi būti siūlomos knygos, parašytos šiuolaikinių lietuvių autorių ir išleistos nuo praėjusių metų rugsėjo 1 d. iki einamųjų metų rugpjūčio 31 d. Nors juose įtvirtinta nuostata, kad kūrinių vertinimo kriterijus nustato ekspertų komisija, nėra numatytos galimybės nevertinti knygos dėl to, kad tai yra tik viena ciklo dalis. Todėl rinkdamasi į papildomą posėdį ekspertų komisija buvo nusiteikusi dar kartą apsvarstyti romaną ir, prireikus, papildomai įtraukti jį į suaugusiųjų prozos sąrašą.

Susitikime su Kultūros ministerijos, Nacionalinės bibliotekos, Skaitymo ir kultūrinio raštingumo asociacijos bei Lietuvos nacionalinio radijo ir televizijos atstovais buvo išklausyti suaugusiųjų prozos ir poezijos knygų ekspertų komisijos argumentai. Komisijos nariai pabrėžė, kad K.Sabaliauskaitės romanas "Petro imperatorienė" – tik viena būsimosios dilogijos dalis.

"Suaugusiųjų prozos kategorijoje dilogijos, trilogijos, tetralogijos kol kas nėra dažnas precedentas. Kūrinių, kurie keliomis knygomis plėstų suvokimo ribas, kurtų naujus dėmesio vertus ir estetinius reiškinius, gali daugėti, ir tai tik sveikintina", – pastebėjo komisija.

Ekspertams kilęs sudėtingas kausimas: kaip suvokti vieną tęstinio kūrinio dalį – t.y. tik vieną viso meninio projekto segmentą? Todėl komisija pasiūlė akcijos kontekste vertinti visą baigtinį kūrinį. Toks pasirinkimas esą nemenkina viso kūrinio vertės, padeda išlaikyti konstruktyvias diskusijas ir užtikrina aukštų kriterijų, vertinant literatūros kūrinį, laikymąsi.

Posėdžio metu ekspertai, pateikę savo argumentus, paprastąja balsų dauguma nusprendė šio kūrinio vis dėlto neįtraukti tarp 2019 m. suaugusiųjų prozos nominantų. "Todėl dėl minėtos K.Sabaliauskaitės dilogijos pirmos dalies buvo priimtas sprendimas – jos galimybes užimti vietą "Metų knygos rinkimų" penketuke vertinti pasirodžius visoms likusioms šio kūrinio dalims ir galimiems tęsiniams", – situaciją komentavo komisijos nariai.

Vieni komisijos nariai įvardijo "nepateisintus aukštus lūkesčius po ankstesnių autorės kūrinių, kai sunkiasvorė idėja realizuojama monotonišku pasakojimu, istorinės figūros biografija tampa tik pretekstu istoriniam fonui ir autentiška medžiaga nustelbiama bendrybių". Kiti ekspertai minėjo "perteklinį teksto vulgarumą", pastebėjo "netolygų santykį tarp istorinio ir šiuolaikinio kalbos stilių".

Dėl minėtų trūkumų komisija būtų norėjusi vertinti abi dalis, manydama, kad tai, kas neišpildyta pirmojoje dalyje, būtų antrojoje, įgyvendinus visą kūrinio sumanymą.

Akcijos organizatoriai, reaguodami į visuomenės aktyvią reakciją, nusprendė kitais metais peržiūrėti konkurso nuostatus, kad ateityje būtų galimybė įtraukti naujų knygų kategorijų ir sumažinti klaidingų interpretacijų tikimybę.

Diskusijos apie "Metų knygos rinkimams" nominuotus kūrinius vyksta kiekvienais metais ir, akcijos organizatorių teigimu, tai svariai prisideda siekiant pagrindinio akcijos tikslo – skatinti Lietuvos gyventojus domėtis šiuolaikine lietuvių literatūra ir populiarinti skaitymą kaip prasmingą, įvairiapusiškai praturtinančią ir patrauklią veiklą, atkreipiant skaitytojų dėmesį į įdomiausius, ryškiausius metų kūrinius bei sudarant galimybes susipažinti su autoriais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių