Quantcast

Šiauliuose – Gerardo Bagdonavičiaus darbų paroda

Šiaulių „Aušros“ muziejuje eksponuojama paroda, skirta legendiniam miesto dailininkui Gerardui Bagdonavičiui.

Šiemet – 110-osios menininko gimimo metinės, ta proga muziejininkai baigė dešimtmetį trukusį jo darbų katalogavimą ir išleido albumą.

1901 metais gimęs G. Bagdonavičius laikomas žymiausiu Šiaulių dailininku, o po Antrojo pasaulinio karo  gerą dešimtmetį buvo ir bene vienintelis profesionalus dailininkas Saulės mieste.

G. Bagdonavičius tapė, piešė, buvo žymus ekslibrisų meistras, kūrė meninę fotografiją ir net projektavo baldus.

Anot muziejininkų, kūrybinis G. Bagdonavičiaus braižas susiformavo veikiamas įvairių XX amžiaus pradžios stilių, tačiau kartu jis išliko savitas ir nepakartojamas.

„Dailininkas fiksavo tas vietoves, tuos miestų kampelius, kurių šiandien net nėra išlikę ir jau ta prasme piešiniai yra vertybė. Yra tapybos darbų, grafikos darbų ir būtent tos grafikos, kurią mes šiandien pavadintumėm dizainu – knygų apipavidalinimas, blankų projektai“, – sako Šiaulių „Aušros“ muziejaus direktoriaus pavaduotoja Virginija Šiukščienė.

Per savo karjerą G. Bagdonavičius sukūrė apie 5 tūkst. įvairiausių dailės darbų. Jo kūrinių turi 11 Lietuvos muziejų, privačios kolekcijos, tačiau didžiausia dalis – apie 4 tūkstančiai darbų – saugoma „Aušros“ muziejaus fonduose.

Šiaulių muziejininkai užtruko ištisą dešimtmetį kol ištyrinėjo menininko kūrybinį palikimą ir sukatalogavę darbus išleido albumą.

„Ir albume šita kūryba pateikiama su 295-iomis iliustracijomis, o visa kita kūrybinio palikimo dalis, apie 4400 kūrinių sudėti į kompaktinį diską su aprašais ir su vaizdais iš „Aušros“ muziejaus rinkinių“, – sako V. Šiukščienė.

G. Bagdonavičiaus darbų parodą Chaimo Frenkelio viloje bus galima apžiūrėti iki spalio pabaigos.


Šiame straipsnyje: Gerardas Bagdonavičiusparoda

NAUJAUSI KOMENTARAI

Orakulas

Orakulas portretas
G. Bagdonavičius buvo ir pedagogas. Naujai klasei prisistatydavo: esu Gerardas Bagdonavičius, bet nepykstu, kai mane vadina "penzeliuku"(t.y. "teptuku"). Tai mano mamos prisiminimai...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių