Quantcast

Senasis Testamentas – šiuolaikine kalba

Muzika ir vaizdas kartu. Džiazo meistras Vladimiras Tarasovas ir rašytojo Tomo Manno anūkas Frido Mannas bei dar dvidešimt žinomų menininkų. Visa tai – grandiozinis projektas "Tvanas".

"Pasaulis išgyvena perversmą: mus vis labiau supa vanduo, netrukus sukelsiantis dar vieną tvaną. Šiuo kūriniu pirmiausia norime atkreipti dėmesį į kiekvieno iš mūsų vaidmenį pasaulyje, priminti žmonėms mūsų protėvių balsus, atsklendžiančius dar iš biblinių laikų", – filosofiškai dėstė audiovizualinio projekto "Tvanas" idėjos ir muzikos autorius V.Tarasovas. "Tvanas" Lietuvos publikai bus pristatytas šį penktadienį Šiuolaikinio meno centre.

Nuolat visame pasaulyje koncertuojantis ir įvairius šiuolaikinio meno projektus kuriantis V.Tarasovas specialiai "Tvanui" sutelkė didelį būrį menininkų. "Tvano" scenarijų sukūrė Frido Mannas, Angelo vaidmenį atliks iš JAV atvykusi kompozitorė ir solistė Lauren Newton, Nojaus partiją dainuos Nerijus Masevičius, jo žmonos Hannos – Edita Bagdonaitė iš choro "Brevis", į Biblijos metraštininko rolę įsikūnys poetas, prozininkas ir vertėjas Kerry Shawn Keys iš JAV.

Instrumentinę pastatymo dalį kurs tokie Lietuvos ir užsienio muzikantai kaip Andreas Schreiber (Austrija, smuikas), Vytis Nivinskas, Eugenijus Kanevičius (kontrabosas), Rytis Kamičaitis (tabla), V.Tarasovas, Pavelas Giunteris, Arkadijus Gotesmanas (perkusija). Prie atlikėjų komandos prisijungęs rusų ortodoksų bažnyčios choras "Iverskaja Sveča" primins senąsias giedojimo tradicijas.

Kūrinį sudaro prologas ir trys epizodai, kuriuose biblinis pasakojimas apie Didįjį tvaną kaitaliojamas su dramatiškais praėjusio amžiaus momentais. Projektui pasitelkti vaizdo efektai: keliuose dideliuose ekranuose bus demonstruojamos meninės bei vaizdo instaliacijos.

"Viskas – pagal planą, viskas – pagal tvaną, – rankas prieš premjerą trynė V.Tarasovas, – Mes, muzikantai, jau esame pasiruošę. Dabar viskas priklauso nuo technikų – už scenos dirbančių poros dešimčių žmonių, nes Šiuolaikinio meno centro salė nėra tokia paprasta."

– "Tvane" muzika derinama su vaizdu. Ar neatsitiks taip, kad žiūrovas, gavęs didelę reginių ir garsų dozę, taip ir liks nesupratęs kūrinio idėjos? – paklausėme V.Tarasovo.

– Nemanau. Esu daręs daug sėkmingų audiovizualinių projektų. Ir šįkart viskas bus tvarkoje. Tikrai nieko sudėtingo – žiūrovui bus viskas aišku. Man nepatinka daryti tą patį, ką ir kiti. Noriu viską pats sugalvoti. Aišku, galima nueiti paprastesniu keliu – pastatyti operą ar spektaklį, bet aš noriu kitko.

– Keturi būgnininkai, du kontrabosistai, du chorai... Kaip pavyko suburti tokią didelę komandą?

– O, mes visi draugai. Labai gera, graži komanda. Man nereikia daug aiškinti, nes visi profesionalai, skaito natas, moka improvizuoti. Bet pagrindinė projekto idėja priklauso Frido Mannui. Mūsų pažintis užsimezgė prieš porą metų per Tomo Manno festivalį Nidoje. Tada ir sutarėme, jog reikia sukurti bendrą kūrinį.  Frido parašė puikų "Tvano" scenarijų. Atsiuntė man. Galvoju: vau, kaip čia viskas gražu. Ir ėmiausi darbo.

Vieta: Šiuolaikinio meno centras, Vokiečių g. 2.

Laikas: rugpjūčio 20 d. 20 val. – generalinė repeticija, atvira senjorams, studentams ir moksleiviams, rugpjūčio 21 d. 20 val. – premjera.

Kaina: generalinė repeticija – 7 litai, premjera – 15, 30 litų. Bilietus platina bilietai.lt.


Šiame straipsnyje: Vladimiras Tarasovas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių