Quantcast

Scenoje – lietuvių ir austrų jaunimo orkestras

Klaipėdos koncertų salėje naujų mokslo metų išvakarėse grieš jungtinis Lietuvos ir Austrijos jaunimo simfoninis orkestras, vadovaujamas Sauliaus Sondeckio. Šio orkestro gastrolių turu po Lietuvą ir Austriją šį rudenį baigsis trejų metų tarptautinis projektas, sukvietęs gabiausius abiejų šalių jaunuosius muzikantus - muzikos besimokančius 16-18 metų moksleivius ir studentus.

Lietuviai ir austrai - kartu

Dar 2007-aisiais į jungtinį jaunimo simfoninį orkestrą susibūrė Austrijos žemės Štirijos muzikos mokyklų, Johano Josefo Fuxo konservatorijos pūtikai bei grojantys mušamaisiais instrumentais ir Lietuvos muzikinių ugdymo įstaigų - Nacionalinės M.K.Čiurlionio menų mokyklos, Klaipėdos E.Balsio meno mokyklos, S.Šimkaus konservatorijos - vyresniųjų klasių stygininkai.

Trejų metų projekto rengėjai - Nacionalinė M.K.Čiurlionio menų mokykla ir Štirijos vyriausybės Švietimo departamento muzikos mokyklų skyrius, orkestrą palaikė Lietuvos švietimo ir mokslo ministerija.

Pernai prisijungė italai

Artėdamas į pabaigą projektas simboliškai grįžo prie savo pradžios - į Klaipėdą ir jos Koncertų salę, kur prieš trejus metus prasidėjo pirmosios jungtinio Lietuvos ir Austrijos jaunimo simfoninio orkestro repeticijos.

Tuomet joms vadovavo, vedė meistriškumo pamokas, konsultavo ir orkestrui dirigavo patyrę, tituluoti abiejų šalių muzikai ir muzikos pedagogai: Austrijos orkestro grupės vadovas dr.Karlas Heinzas Poschlas, kompozitorius Karlas Haidmajeris, prof. Jozefas Hoferis, jungtinio orkestro meno vadovas ir dirigentas prof. S.Sondeckis.

Pernai prie orkestro prisijungė jaunieji italų muzikantai - Italija tapo trečiąja šio projekto partnere.

Finalas - su solistais

Šiemet orkestre vėl muzikuoja gabiausi Lietuvos ir Austrijos jaunieji instrumentalistai - austrų pūtikai ir lietuvių stygininkai. Mūsų šalies ir Štirijos žemės jaunieji muzikantai drauge jau parengė ne vieną programą. Finaliniame etape įsijungė ir jaunieji solistai, tarptautinių konkursų laureatai - su orkestru gros Svenja Kramer, Stefanas Tomaschitzius, Rolanda Ginkutė, Deimantė Dromantaitė, Rolandas Nauta, Dmitrijus Berezinas ir Elena Daunytė.

Baigiamajai projekto koncertinei programai jie visi paruošė J.Haydno, F.Schuberto, A.Glazunovo, šiuolaikinių austrų kompozitorių kūrinius.

Vadovauja S.Sondeckis

Tarptautiniam jaunimo simfoniniam orkestrui visus trejus metus vadovavo S.Sondeckis - pasaulyje pripažintas dirigentas, pedagogas, profesorius.

Jis puikiai žinomas ir Austrijoje, ne kartą ten koncertavęs, dalyvavęs Zalcburgo festivaliuose, dirigavęs Vienos „Muzikverein“ ir kitose garsiose tos šalies koncertų salėse. S.Sondeckis 2003-iaisiais apdovanotas aukščiausiu Austrijos apdovanojimu kultūros ir meno srityje - Pirmojo laipsnio Austrijos mokslo ir meno garbės kryžiumi.

Projektas baigsis Austrijoje

S.Sondeckio vadovaujamas tarptautinis jaunimo simfoninis orkestras pirmaisiais savo gyvavimo metais koncertavo Lietuvoje ir Austrijoje, pernai - Austrijoje ir Italijoje, šiemet rugpjūčio 28 - rugsėjo 1 dienomis vėl gastroliuos po Lietuvą, o rugsėjo pabaigoje surengs finalinį turą Austrijos miestuose.

Jaunimo orkestro koncertai:

Rugpjūčio 28 d. 18 val. - Mažeikių kultūros centre.

Rugpjūčio 29 d. 18 val. - Klaipėdos koncertų salėje.

Rugpjūčio 31 d. 18.30 val. - Anykščių Šv. apaštalo evangelisto Mato bažnyčioje.

Rugsėjo 1 d. 11 val. - Nacionalinės M.K. Čiurlionio menų mokyklos Šokio teatro salėje, 20.45 val. - Vilniaus Šv. Jonų bažnyčioje.

Koncertai - nemokami.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių