Quantcast

Sakartvele atidengtas paminklas lietuvių dramaturgui A. Vilkutaičiui-Keturakiui

Sakartvele, Boržomio mieste, ketvirtadienį atidengtas paminklas lietuvių dramaturgui, prozininkui Antanui Vilkutaičiui-Keturakiui, pranešė Prezidentūra.

Siekdami įamžinti A. Vilkutaičio-Keturakio atminimą, iniciatyvą pastatyti šią asmenybę pagerbiantį paminklą Boržomio mieste prie senosios geležinkelio stoties pasiūlė kartvelai. 2012 metais paminklas buvo atidengtas, tačiau vėliau pavogtas.

Šiais metais Lietuvos ambasados Sakartvele ir Boržomio savivaldybės lėšomis bei pastangomis paminklas atkurtas.

Naująjį monumentą atidengė prezidento Gitano Nausėdos sutuoktinė Diana Nausėdienė, padėkojusi visiems, kurie dirbo ir prisidėjo, kad jis vėl iškiltų, ypač skulptoriui Erekliui Tsuladzei, Lietuvos ambasadai Sakartvele ir Boržomio savivaldybei.

Pasak jos, kartvelų ir lietuvių istorijos yra „nesibaigiančių kovų už laisvę liudijimai“, leidžiantys abiejų tautų atstovams geriau suprasti vieni kitus.

„Stovėdama prie šio nuostabaus monumento, norėčiau pasakyti, kad tai nėra tik praeities įamžinimas. Tai nėra tik puikus meno kūrinys. Tai visų pirma įpareigojimas ateičiai dirbti ir kurti prisimenant tuos, kurie stengėsi, kad pasaulis būtų geresnis ir gražesnis, nesvarbu, kur ir kokia forma. Miestus ir juose gyvenančius žmones sujungęs geležinkelis toks pat svarbus kaip ir gera literatūra ar šis monumentas“, – sakė D. Nausėdienė.

Lietuviams A. Vilkutaitis-Keturakis pirmiausia yra publicistas ir dramaturgas, geriausiai žinomas dėl su broliu Juozu 1895-aisiais parašytos komedijos „Amerika pirtyje“ – pjesė tapo pirmuoju lietuvių kalba suvaidintu spektakliu. Kartvelams jis – kelių inžinierius, beveik dešimtmetį gyvenęs ir dirbęs Sakartvele, vadovavęs tiesiant geležinkelio atkarpą Tbilisis–Boržomis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių