Quantcast

Rusijos kino režisierius pasmerkė jo buvusio teatro „nužudymą“

Garsus rusų kino režisierius Kirilas Serebrenikovas, išvykęs iš savo šalies po to, kai sukritikavo Rusijos pajėgų vykdomą puolimą Ukrainoje, apkaltino valdžios institucijas „nužudžius“ jo buvusį teatrą, kurį jis buvo pavertęs garsiu kultūros centru.

Maskvos valdžia trečiadienio vakarą paskelbė apie vadovų keitimą keliuose garsiausiuose sostinės teatruose, įskaitant „Sovremennik“ ir Gogolio centrą. Pasak jų, Gogolio centrui bus grąžintas senasis pavadinimas – Nikolajaus Gogolio dramos teatras, sakoma pranešime.

K. Serebrenikovas 2012–2021 metais buvo Gogolio centro meno direktorius, pavertęs šią įstaigą kultūros švyturiu.

„Taip. Gogolio centras uždarytas. Taip yra, – parašė K. Serebrenikovas žinučių programėlėje „Telegram“. – Meniniu požiūriu tai jau ne sabotažas – tai yra nužudymas.“

Pasak režisieriaus, centro vadovybės pasikeitimas yra bausmė už šio centro „sąžiningumą“ ir „bandymą siekti laisvės“, įskaitant jo pastangas protestuoti prieš Maskvos vykdomą puolimą.

Paskutinis Gogolio centro darbas bus pjesė „Aš nedalyvauju kare“, paskelbė jis.

Drąsių nuogybių ir keiksmažodžių scenoje nevengiantis bei moderniomis rusų klasikos kūrinių adaptacijomis garsėjantis K. Serebrenikovas išvyko iš Rusijos, kai prezidentas Vladimiras Putinas pasiuntė karius į Ukrainą.

52-ejų metų vyras buvo įsivėlęs į daug atgarsio sulaukusią sukčiavimo bylą, kuri, jo šalininkų teigimu, buvo bausmė už režisieriaus mestą  iššūkį Rusijos pareigūnams.

Gogolio centras uždarytas Rusijoje vykstant precedento neturinčiam susidorojimui su kitaminčiais. Dauguma opozicijos aktyvistų yra nelaisvėje arba išvykę iš šalies.

Šis susidorojimas dar suintensyvėjo prezidentui Vladimirui Putinui vasario 24-ąją įsakius savo pajėgoms įsiveržti į provakarietišką Ukrainą.

Rusijos karinių veiksmų Ukrainoje kritika šalyje iš esmės yra uždrausta.


Šiame straipsnyje: Kirilas Serebrenikovaskaras Ukrainojeteatras

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių