Quantcast

Retas V. van Gogho paveikslas parduotas už daugiau kaip 13 mln. eurų

Vienas iš vos kelių privačiose kolekcijose likusių Vincento van Gogho (Vinsento van Gogo) paveikslų ketvirtadienį buvo pristatytas viename labiausiai lauktų šių metų modernaus meno aukcionų Paryžiuje.

V. van Gogho „Gatvės peizažas Monmartre“ („Scène de rue à Montmartre“) buvo vienas iš 33 darbų, pardavinėtų tiesiogiai aukcionų namų „Sotheby's“ internetu transliuotame aukcione Paryžiuje.

Iš pradžių už jį pasiūlyta 14 mln. eurų, tačiau „Sotheby's“ pareigūnai nurodė, kad per pirmąjį paveikslo, kuris daugiau nei šimtmetį buvo laikomas privačioje kolekcijoje, pardavimą susidurta su gedimu, susijusiu su internetine kainų siūlymo sistema.

Dėl to teko šį kūrinį pristatyti aukcione antrąkart, ir jis buvo parduotas už 11,25 mln. eurų, o bendra suma su mokesčiais siekia 13 091 250 eurų.

Ketvirtadienį taip pat pristatyti tokių meistrų kaip Edgaras Degas (Edgaras Dega), Rene Magritte'as (Renė Magritas),  Amedeo Modigliani (Amedėjus Modiljanis), Paulis Klee (Polis Klė), Auguste'as Rodinas (Ogiustas Rodenas) ir jo mūza Camille Claudel (Kamilė Klodel) darbai.

Olandų postimpresionisto 1887 metų darbas yra vienas iš daugiau nei 200 paveikslų, kuriuos jis sukūrė per dvejus savo gyvenimo Paryžiuje metus. Jame vaizduojamas vienas iš vėjo malūnų, stūksojusių Monmartre tais laikais, kai jis buvo šiaurinis sostinės priemiestis.

Menininkui būdingais jo „olandiškos paletės“ rudais tonais nutapytame darbe pavaizduota malūną ir belapius medžius juosianti medinių virbų tvora, pasivaikščioti išėjusi pora ir du žaidžiantys vaikai. Dėmesį patraukia virš malūno plevėsuojanti raudona vėliava.

Šis laikotarpis buvo lūžinis V. van Gogho kūryboje, nes tuomet – paskutiniais savo gyvenimo metais – menininkas pradėjo naudoti ekspresionistinę techniką ir naujai derinti spalvas.

Jis nusižudė 1890 metais būdamas 37-erių.

Paveikslas, nors ir nepriskiriamas Nyderlandų tapytojo šedevrams, prieš aukcioną buvo vertinamas 5–8 mln. eurų, tačiau galutinė už jį sumokėta kaina nebuvo netikėta. V. van Gogho 1889 metų darbas „Artojas lauke“ („Laboureur dans un champ“) 2017 metais parduotas Niujorko aukcione, pirkėjo buvo įvertintas 81 mln. JAV dolerių (69 mln. eurų).

Menotyrininkai žinojo apie „Gatvės peizažą Monmartre“, tačiau iki šiol turėjo tik nespalvotą jo nuotrauką. Viešai jis nebuvo demonstruotas nuo maždaug 1920 metų, kai jį įsigijo viena prancūzų šeima.

„Monmartro serijos paveikslai yra reti: labai panašu, kad jie sudomins privačius pirkėjus, didžiausius Van Gogho kolekcininkus visame pasaulyje ir, galbūt, institucijas“, – naujienų agentūrai AFP sakė „Sotheby's“ impresionistinio ir modernistinio meno Paryžiaus skyriaus vadovė Aurelie Vandevoorde (Oreli Vondevord).

Aukcioną surengusių aukcionų namų „Mirabaud Mercier“ atstovė Claudia Mercier (Klodja Mersjė) sakė, kad paveikslas buvo patikrintas V. van Gogho muziejuje Amsterdame, kuris „parodė rimtą susidomėjimą šiuo darbu“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių