Quantcast

Restauruota dalis A. Baranausko knygų

Pirmą kartą restauruota dalis poeto, vyskupo Antano Baranausko bibliotekos knygų, saugomų Anykščių Antano Baranausko ir Antano Vienuolio -Žukausko memorialiniame muziejuje. Su jomis bus galima susipažinti virtualioje erdvėje ir rengiamose parodose.

„Seniausia Antano Baranausko bibliotekos knyga Martyno Smigleckio profesoriaus religinis veikalas išleistas 1595 metais, kai Anatanas Baranauskas skaitė tą knygą jau tuo metu jai buvo trys šimtmečiai“, – teigė A. Baranausko ir A. Vienuolio-Žukausko memorialinio muziejaus kuratorius Tautvydas Kontrimavičius.

Bene labiausiai buvo sudilęs 1868 metų elementorius , iš kurio mokėsi vaikai ir poeto A. Baranausko motinos maldaknygė, su jos pačios įrašytais žodžiais.

„Kiek iš jos skaityta maldų, giesmių, kiek šeimų aplankyta, o paskui su didžiausia meile ir pagarba saugoma šios šeimos palikuonių ir vienuolio motinos Baranauskaitės-Žukauskienės ir paskui pats vienuolis klėtelėj jau į lentyną buvo įdėjęs, kaip eksponatą“, – pasakojo A. Baranausko ir A. Vienuolio-Žukausko memorialinio muziejaus vyr. fondų saugotoja Vida Zasienė.

Restauratoriai aptiko ir netikėtų radinių.

„Restauratoriai po priešlapiu rado tokį lapą, jame yra tekstas lenkų kalba, tuojau paskaitys – proba, piora, dobrego, atramentu černego – geros plunksnos pabandymas ir juodo rašalo, kas rašė dar neaišku, galbūt dabar, kai bus pradėta išsamiau tyrinėti Baranausko biblioteką, sužinosim ir kas rašė“, – kalbėjo V. Zasienė.

Muziejuje saugomos vos trys dešimtys Antano Baranausko bibliotekos knygų, išleistų XVI–XIX  amžiuje, dauguma jų su unikaliais įrašais. Lietuvos kultūros fondui skyrus lėšų, restauruotos tik pačios prasčiausios būklės, kai kurių knygų puslapių buvo likę tik fragmentai.

„Man jomis besidžiaugiant jau svarbiau laikyti rankose ir rodyti visai Lietuvai knygas, kurias dar reikia restauruoti  ir jų yra dar 18, tikiuosi , kad ateityje tai pavyks padaryti“, – teigė A. Baranausko ir A. Vienuolio-Žukausko memorialinio muziejaus direktorius Antanas Verbickas.

Kiekvienam leidiniui buvo pagaminta dėžutė, taip laikomos knygos ilgiau išliks. Jas galės tyrinėti mokslininkai, tam tikromis progomis bus eksponuojamos parodose, pristatomos ir virtualiose ekspozicijose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių