Quantcast

Rašytojai atvirame laiške perspėja dėl grėsmės žodžio laisvei

Dešimtys menininkų, rašytojų ir mokslininkų pasirašė atvirą laišką, kuriame smerkia viešų debatų silpninimą ir perspėja, kad laisvas keitimasis informacija bei idėjomis atsidūrė pavojuje kylant „neliberalumui“.

Tarp dešimčių pasirašiusiųjų yra J. K. Rowling (Dž. K. Rouling), Salmanas Rushdie (Salmanas Rašdis) ir Margaret Atwood (Margaret Atvud). Atviras laiškas žurnale „Harper’s Magazine“ pasirodė vykstant debatams dėl gėdinimo kultūros, kai garsūs žmonės puldinėjami už kontroversiškų nuomonių skelbimą.

„Neliberalumo jėgos stiprėja visame pasaulyje ir turi galingą sąjungininką Donaldą Trumpą (Donaldą Trampą), kuris kelia realią grėsmę demokratijai, – rašoma laiške. – Tačiau pasipriešinimui negalima leisti virsti jo paties dogma ar prievarta, kurias jau išnaudoja dešiniojo sparno demagogai. Demokratinė įtrauktis, kurios norime, gali būti pasiekta tik tuo atveju, jei prieštarausime netolerantiškam klimatui, kuris įsigali iš visų pusių.“

Mes atmetame bet kokį netikrą pasirinkimą tarp teisingumo ir laisvės, kurie negali egzistuoti vienas be kito.

J. K. Rowling, pavyzdžiui, sulaukė kritikos dėl savo požiūrio į translyčių klausimus, papiktinusio daugelį aktyvistų. Virtinėje tviterio žinučių J. K. Rowling rašė, kad remia translyčių teises, bet netiki biologinės lyties sąvokos „panaikinimu“.

Danielis Radcliffe'as (Danielis Redklifas) ir kiti filmų apie Harį Poterį aktoriai viešai pareiškė nesutinkantys su rašytoja. J. K. Rowling nuomonės nepakeitė, bet ištisas savaites buvo puldinėjama internete.

Atvirame laiške kritikuojama viešų debatų būklė ir „greitos bei griežtos bausmės” už bet kokias įsivaizduojamas klaidas. Laiške smerkiami „netolerancija priešingiems požiūriams, viešo gėdinimo ir atstūmimo populiarumas, tendencija akinamu moraliniu tikrumu atmesti sudėtingus politikos klausimus“.

„Būdas blogoms idėjoms įveikti yra demaskavimas, argumentai ir įtikinėjimas, o ne bandymas jas nutildyti ar noras, kad viskas susitvarkytų savaime, – rašoma laiške. – Mes atmetame bet kokį netikrą pasirinkimą tarp teisingumo ir laisvės, kurie negali egzistuoti vienas be kito.“

Tarp kitų pasirašiusiųjų yra Noamas Chomsky (Noamas Chomskis), Gloria Steinem (Glorija Steinem) ir Malcolmas Gladwellas (Malkolmas Gladvelas).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nuj

Nuj portretas
Kas čia per jovalas? Vaikų rašytoją puola "liberastai", o kaltas Trumpas???

Aš tai

Aš tai portretas
Rouling vietoj atimčiau iš nepatenkintų aktorių ir apskritai kinošnikų teises į savo knygų ekranizaciją, visas esamas filmų kopijas pareikalaučiau sunaikinti ir jau gautus nesvietiškus honorarus atimti. Tada tegu piktinasi autorės pažiūromis kiek tik jiems telpa! Pinigus glemžtis rašytojos dėka jiems gerai, o autorei savo nuomonę turėti jau blogai?

Petriukas

Petriukas portretas
kuris tetis gimdys ,ar 1 ar 2 ,o gal abu iskart ,turessiu daug daug broliuku ,nes teciai tik berniukus myli..
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių