Quantcast

R. Jacobsen romane „Rigelio akys“ – poetiška ir kartais žiauri nepaprastos moters istorija

  • Teksto dydis:

2018-ųjų metų vasarą Lietuvos skaitytojai turėjo galimybę susipažinti su unikaliu norvegų rašytojo Roy Jacobsen „lėtosios“ literatūros pavyzdžiu – romanu „Neregimieji“. 2019-aisiais autorius lankėsi Vilniaus knygų mugėje ir pristatė antrąją trilogijos dalį „Balta jūra“. Šį pavasarį, po beveik dviejų metų pertraukos, R. Jacobsen kūrybos gerbėjai gali pratęsti pažintį su Bariojos salos šeimos likimais romane „Rigelio akys“. Romaną iš norvegų kalbos vertė Nora Strikauskaitė, išleido Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla.

„Rigelio akys“ – tai poetiška ir kartais žiauri nepaprastos moters istorija. Ir kartu pasakojimas apie paprastus pokario žmones. Karas juos keičia. Kaip ir taika. Kažkas nutinka jų atminčiai. Ar jie prisimins, kuo buvę?

Ingrida su dešimties mėnesių dukra leidžiasi į kelionę per Norvegiją. Ji ieško savo vaiko tėvo. Avėdama aulinius batus, su kuprine ant nugaros iškeliauja pietų kryptimi. Kiekvieną kartą, kai prašosi nakvynės, moteris vis paklausia, gal kas prisimena rusą, bėgusį per kalnus paskutinę karo žiemą? Keliaudama Ingrida susiduria su daugybe nepaprasto likimo žmonių. Kiekvienas jų slepia savo randus, kiekvienas gyvena savo viltimi ir neviltimi. Ar Ingrida ras tą, kurio ieško? Kokią Norvegiją ji išvysta 1946 metais? Ar įmanomas įprastas gyvenimas po katastrofos?

Leidyklos nuotr.

Ši knyga – romanų „Neregimieji“ (liet. 2018) ir „Balta jūra“ (liet. 2019) tęsinys, unikalus „lėtosios“ literatūros pavyzdys, pasakojimas apie laisvę, likimą, paprastą atsakomybę ir kasdienę drąsą.

Debiutavęs 1982 metais, R. Jacobsen tarptautinio pripažinimo sulaukė 2007-aisiais, anglų kalba pasirodžius jo romanui „Sudegęs stebuklų miestas“ (2005). Kūrinio, vėliau, 2009 metais, nominuoto Impac Dublino literatūros premijai, pasakojimo pagrindas – trumpasis 1939-ųjų žiemos karas.

Romanas „Neregimieji“ sulaukė sėkmės ne tik Norvegijoje, bet ir sukėlė didelį tarptautinį susidomėjimą. Tokių knygų reta. Jos istorija – neskubri ir kupina rupios išminties, joje prasmingai suskamba ir menkiausia detalė. Šis kūrinys puikiai įvertintas ir Lietuvos skaitytojų. Tai įrodė ir pilna gerbėjų auditorija, vykstant susitikimui su autoriumi Vilniaus knygų mugėje. Teigiamai buvo priimta ir antroji R. Jacobsen knyga „Balta jūra“, kurioje skleidžiasi dar platesnis neregimųjų gyvenimo paveikslas.

Pasak angliškai pasirodžiusią rašytojo kūrybą apžvelgusios airių literatūros kritikės Eileen Battersby, R. Jacobsen – nuostabus menininkas, jam būdingas įgimtas ironiškas stilius ir gilios įžvalgos. Jo talentas skaitytoją priverčia ne tik juoktis ir verkti, bet, visų svarbiausia, pasijusti esančiu arčiau žemės. Žmogiškesniu.

Anot kritikės, R. Jacobsen savo kūrybai suteikia gaivališką tikrumo pojūtį. Jos manymu, visgi, net vertinant iš aukštų R. Jacobsen standartų perspektyvos, jo romanas „Neregimieji“ – puikiausia, ką iki šiol yra parašęs autorius – šį šiurkštų ir kartu subtilų romaną ji nedvejodama priskiria prie geriausių, kokias yra skaičiusi, knygų.

R. Jacobsen kūryba apibūdinama kaip kupina humoro, grynos, nesentimentalios dvasinės aistros ir iškalbingo pojūčių suvokimo.

R. Jacobsen – vienas garsiausių šiuolaikinių norvegų rašytojų, apdovanotas daugeliu literatūros premijų, tarp jų – prestižine Norvegijos kritikų premijos už literatūrą. Du jo romanai buvo nominuoti Šiaurės tarybos literatūros premijai. Autorius tapo pirmuoju norvegu, kurio knyga („Neregimieji“) buvo įtraukta į „Man Booker International“ premijos trumpąjį sąrašą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių