Quantcast

Aktorius R. Adomaitis: jei meilės nėra, teatre nėra ką veikti

Antradienį vienam garsiausių Lietuvos teatro ir kino aktorių, nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatui Regimantui Adomaičiui – aštuoniasdešimt.

Jubiliejų aktorius sutiks Mažojo teatro scenoje, čia bus pristatyta ir naujausia knyga apie aktorių – teatrologės Daivos Šabasevičienės „Smėlio pilys“.

Teatrologės parašytai knygai pavadinimą pasiūlė pats R. Adomaitis – nes, anot jo, teatro aktoriaus darbas primena smėlio pilių statymą, daug pastangų ir jokios išliekamosios vertės.

„Aktoriaus darbą pavadinčiau ne pilstymu iš tuščio į kiaurą, bet smėlio pilių statymu, o jos, kol smėlis šlapias, laikosi, o saulutė pašildo, vėjelis papučia ir pilies nelieka, taip ir aktoriaus darbas – buvo čia ir dabar, niekada daugiau nepasikartos, bus panašiai, tekstas, mizanscenos panašios, tačiau kaip buvo šįvakar niekada nepasikartos“, – sakė jubiliejų švenčiantis aktorius.

„Smėlio pilys atrodo ir trapu, bet jei joms reikalingas vanduo, tai aktoriui reikalingas kraujas, jo siela ir jei aktorius jos neįpila, tai smėlio pilis subyra. Nepasistato. O knygoje norėjosi prisiliesti prie sudėtingo metafizinio būvio, apie kurį kalba visi aktoriai“, – kalbėjo knygos apie R. Adomaitį autorė.

Pasak D. Šabasevičienės, knyga sudaryta tarsi iš dviejų dalių – vienoje teatrologiniai pastebėjimai, o kitoje – tai paties aktoriaus laiškai, užrašai, tekstai.

„Jokios būtinybės kažką išsakyti, kas būtų užsilikę, kas neduotų ramybės – nieko panašaus nebuvo, bet per gyvenimą, 80 metų (gana gražus laiko tarpas), susikaupė užrašėlių, popierėlių, laiškelių, pastabų, vertinimų ir tai kažkaip kaupėsi, kaupėsi... Atsirado, tarsi dienoraštis, kuri sau pats vedei, bandydamas ieškot įkvėpimo paslapties“, – sakė R. Adomaitis.

Vieną paskutinių vaidmenų aktorius sukūrė prieš keletą metų Vilniaus Mažajame teatre – spektaklyje „Dėdės ir dėdienės“, dabar jau nebevaidina, sako nebenorintis.

Per visą savo kūrybinį kelią aktorius sukūrė per pusšimtį vaidmenų teatre, tiek pat kine, visada mėgęs labiau teatrą. Pernai aktoriui įteikta nacionalinė kultūros ir meno premija.

„Mane vedė tiktai meilė, esu tikras, kad visiems ateinantiems į teatrą tai yra būtina sąlyga, būtina. Jei nėra meilės, nėra ko eiti į teatrą, nėra ko. Niekas nepadės, vien tik meilė. Kaip vaikas turi būti aktorius, tikėti naiviai ir neklausti kodėl, dėl ko, aš ieškodavau priežasčių, bet tai visai nebūtina, jei yra meilė. Jei meilės nėra, teatre nėr ko veikt“, – savo išgyvenimais pasidalijo R. Adomaitis.

Jubiliejinis aktoriaus R. Adomaičio vakaras ir knygos pristatymas Vilniaus Mažajame teatre – antradienį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

elegance

elegance portretas
Be meilės iš viso niekur nėra ką veikti

Alfukas

Alfukas portretas
Tik nebeleiskit jam kalbet,verkslent apie begaline meile teatrui.Tekstu skaitymuose toli jam iki roseno,noreikos,o isvaizda gera ir tiek,ko gero fizikas butu kubiliaus lygio.igriso jo nemokejimas paprasto sakinio nemokejimas normaliai pasakyti...

na

na portretas
su gimtadieniu p. A. Adomaitį geros Jums sveikatos, saulėtų dienų ...ir viso to ko trokšta širdis
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių