Quantcast

Projekto “ARTscape“ programą pradės M.Garry ir V.Tarasovas

Birželio 15 d., antradienį, galerijoje „Vartai“ atidaroma airių menininko Mark Garry ir lietuvio Vladimiro Tarasovo paroda. Ja prasidės sugrįžtančio tarpdisciplininio projekto „ARTscape“, vykusio visus 2009-uosius, programa.

Vilniuje, galerijoje „Vartai“, žiūrovai turės progą išvysti unikalią žymaus airių menininko Mark Garry instaliaciją iš siūlų gijų. Specialiai „Vartų“ galerijos erdvei pritaikytą, kruopštumo, laiko ir koncentracijos reikalaujančią instaliaciją į Vilnių atvykęs menininkas kūrė beveik dvi savaites. Tam jam prireikė ne tik milžiniškos kantrybės, bet ir savanorių – Vilniaus dailės akademijos studentų - pagalbos.

Pasak parodos kuratorės Augustinos Matusevičiūtės, menininko erdvinės instaliacijos geriausiai apibūdinamos įvietinto meno terminu (angl. site-specific), nes yra kuriamos konkrečiai galerijos erdvei, atsižvelgiant į fizines jos savybes, specifiškumą. Pasitelkdamas labai paprastas, kasdienes medžiagas - siūlų gijas, medį – M.Garry kuria sofistikuotas estetines erdves meno apmąstymui. Airiui svarbus ir laikas, kurį jis praleidžia kurdamas kiekvieną darbą, nes tik taip yra sukuriamas stulbinantis harmonijos pojūtis.

Parodoje taip pat bus eksponuojami M.Garry objektai, piešiniai, video kūrinys, trapumu prilygstanti origamio lankstiniams medžio skulptūrėlė.

Tarptautiniame teatro, šokio, meno ir muzikos festivalyje Fringe (Dublinas) 2000- 2004 m. kuravęs vizualiųjų menų dalį, M.Garry teigia, jog kuratorystė bei meno praktika tapo vienas nuo kito neatsiejamais jo kūrybinės raiškos būdais. 2005 m. menininkas atstovavo Airijai svarbiausiame tarptautiniame vizualiojo meno renginyje – 51-ojoje Venecijos Bienalėje.

Drauge su airių menininku parodoje pristatomas Vladimiras Tarasovas – itin plataus spektro kūrėjas, kuris šioje parodoje eksonuos savo instaliaciją „Noktiurnas popieriui“ bei video kūrinį.

Parodos kuratorės teigimu, V. Tarasovo vizualinio meno kūriniuose itin ryškus jo kūrybos tarpdiscipliniškumas. Dažniausiai tai garso instaliacijos, paties menininko vadinamos sound games (garso žaidimais). Daugumoje instaliacijų garsai atlieka pagrindinį vaidmenį, o joms akomponuoja kinetinė jų raiška. Pasitelkdamas natūralias  medžiagas - vandenį, popierių, medį – menininkas derina įvairiai išgaunamus garsus, triukšmą ar specialiai sukurtą muziką.

Įspūdingas menininko grupinių ir personalinių parodų sąrašas peržengia Europos ribas. V.Tarasovas dėstė Berlyno Podewill centre, Brėmeno muzikos akademijoje, Orleano, Diuseldorfo ir Vilniaus dailės akademijose. 2009 m. menininkas apdovanotas Maskvos medaliu, teikiamu už ypatingus nuopelnus literatūrai ir menui.

1971- 1986 m. jis buvo žymaus džiazo trio „GTČ“ (Viačeslavas Ganelinas, V.Tarasovas, Vladimiras Čekasinas) narys. Bendradarbiaudamas su muzikos pasaulio garsenybėmis, V. Tarasovas padėjo džiazo mokyklos pagrindus Lietuvoje. V. Tarasovo muzika skamba ne tik koncertų salėse, bet ir teatre, kine, jis kuria vizualinį meną, performansus bei instaliacijas.


Šiame straipsnyje: artscapeVladimiras Tarasovas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių