Quantcast

Prie Žaliūkių vėjo malūno – šventinės Žolinės apeigos ir pramogos

Žaliūkių malūnininko sodyboje-muziejuje pirmadienį vyks tradicinė Žolinės vakaronė. Susirinkusiųjų į malūnininko sodybą lauks šventinės Žolinės apeigos, šviežiai iškepta ruginė duona, smagi muzika, dainos, šokiai, edukaciniai užsiėmimai ir įvairios pramogos vaikams.

Žolinės šventė – tarsi simbolinis slenkstis tarp vasaros ir rudens, susijęs ne tik su krikščioniškąja tradicija, bet ir žymintis svarbių vasaros darbų pabaigą. Žolinės šventė vadinama ir javapjūtės pabaigtuvėmis, ir bičkopio, ir medsukio, duonos, medaus ir pieno švente. Nuo seniausių laikų ši šventė – tai padėka už visas vasaros gėrybes, mat tuo metu baigdavosi rugiapjūtė, o po pabaigtuvių susirinkdavo visa giminė.

Atvykę į Žolinės vakaronę prie Žaliūkių vėjo malūno tikrai sužinosite, ką reikia sudėti į žolynų puokštę, kad visi ateinantys metai būtų sėkmingi – juk kiekvienas nuskintas augalas turi savo reikšmę, sako šventės organizatoriai. Visoje Lietuvoje buvo paprotys tą dieną pinti lauko gėlių vainikus, į kuriuos būtinai buvo įpinamos javų varpos, neštis puokštę lauko ar darželio gėlių, javų ir žolynų bažnyčion pašventinti. Pašventinta žolynų puokštė saugo namus nuo nelaimių, piktųjų dvasių, ligos ar gaisro.

Šiemet susirinkusieji į šventę galės smagiai ir turiningai praleisti laiką, prisiminti Žolinės tradicijas, pabūti su giminaičiais, draugais, senais ir naujais pažįstamais, aplankyti žolynų turgelį, paragauti šviežios naujojo derliaus ruginės duonos. Kiekvienais metais šiai šventei pirmą kartą malūnininko troboje kepama ką tik nupjautų ir iškultų rugių duona, kuria vaišinami visi, atėjusieji į šventę.

Kaip pranešime skelbia Šiaulių „Aušros“ muziejus, smagioje vakaronėje Žaliūkių malūnininko sodyboje drauge pasimėgauti liaudiška muzika, dainomis, šokiais pakvies folkloro ansambliai „Verdenė“ (Pakruojis), „Spigėns“ (Telšiai), vokalinis duetas iš Bazilionų (Šiaulių r.), kapelijos „Kaimo muzikantai“ (Kurtuvėnai) ir „Mingė“ (Klaipėda).

Nuobodžiauti neleis ne tik puikūs muzikantai, bet ir iš Klaipėdos atvyksiantis edukatorius Jonas Kavaliauskas, kurio organizuojami tradiciniai lietuvių liaudies žaidimai ir etnopramogos kvies visus lankytojus, o ypač vaikus ir jaunimą. „Lindimas per lanką“, „Vilkeliai“, „Meškeriotojas“, „Kojūkai“ – tai tik dalis žaidimų, kuriuos savo priekaboje atsiveš ir Žaliūkių malūnininko sodyboje paskleis nenuilstantis etninės kultūros puoselėtojas. Smagių užsiėmimų pasiūlys ir muziejininkai, ir jau ne pirmą kartą prie Žaliūkių vėjo malūno įsikursianti Dailės studija „Auksinė ochra“ ( vadovė Birutė Kuicienė).

Šventės organizatorius – Šiaulių „Aušros“ muziejus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių