Quantcast

Prestižine „Booker“ literatūros premija apdovanotas škotų rašytojas D. Stuartas

Škotų rašytojas Douglasas Stuartas (Daglasas Stiuartas) apdovanotas prestižine 2020 metų „Booker“ literatūros premija už kritikų pripažinimo sulaukusį savo pirmąjį romaną „Shuggie Bain“, kurio veiksmas vyksta rašytojo gimtajame Glazgo mieste.

„Aš visada norėjau būti rašytojas, taigi – tai yra svajonės išsipildymas“, – sakė D. Stuartas. Parašyti romaną apie darbininkų klasės šeimos gyvenimą 9-e praėjusio amžiaus dešimtmetyje jį įkvėpė jo vaikystės išgyvenimai.

„Tai pakeitė visą mano gyvenimą“, – padėkos kalboje sakė jis.

Dėl pandemijos Jungtinėje Karalystėje įvedus karantiną, dabar Niujorke gyvenantis 44 metų D. Stuartas, kaip ir kiti į galutinį sąrašą patekę pretendentai, apdovanojimų ceremoniją stebėjo nuotoliniu būdu.

D. Stuarto knygoje atsispindi jo paties išgyvenimai, patirti augant su alkoholike motina, kurią pražudė jos priklausomybė.

Savo knygą autorius apibūdino kaip „meilės istoriją“ apie „besąlyginę, dažnų išbandymų patiriančią meilę“, kurią vaikai paprastai jaučia savo netobuliems tėvams.

„Mano motina būtų sujaudinta, ji būtų labai sujaudinta, ir, manau, ji didžiuotųsi manimi“, – sakė rašytojas savo emocingoje kalboje.

Pasak jo, gyvenime jis nešiojosi „daug meilės ir skausmo“, todėl knygos rašymas jam turėjo „neįtikėtinai gydantį“ poveikį.

D. Stuartas taip pat išreiškė padėką savo gimtajam miestui sakydamas, kad „augimas Glazge, manau, buvo vienas didžiausių mano gyvenimo įkvėpimų“.

D. Stuartas buvo vienas iš keturių debiutuojančių romanistų ir šešių finalistų, besivaržiusių dėl vieno prestižiškiausių pasaulio literatūrinių apdovanojimų.

Prieš paskelbiant „Booker“ premijos laureatą lažybininkai taip pat statė už tai, kad apdovanojimą už geriausią grožinės literatūros darbą anglų kalba, išleistą JK ir Airijoje, atsiims D. Stuartas.

Nugalėtojas buvo atrinktas iš margiausio į finalą patekusių pretendentų sąrašo per visą pusę amžiaus gyvuojančią apdovanojimų teikimo istoriją. Pačioje apdovanojimo ceremonijoje dalyvavo buvęs JAV prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) ir Kornvalio kunigaikštienė Camilla (Kamila).

Nuo 1969 metų teikiamos premijos „Booker“ laureatas gauna 50 tūkst. svarų (56 tūkst. eurų) premiją ir daug tarptautinio dėmesio.

Pernai laureatą rinkusios komisijos nariai sulaužė tradicijas ir premiją paskyrė iš karto dviem asmenims: kanadiečių rašytojai Margaret Atwood (Margaret Atvud) ir britų rašytojai Bernardine Evaristo (Bernardin Evaristo).

Per apdovanojimų ceremoniją ketvirtadienį kalbėjusi B. Evaristo sakė, kad šios premijos laimėjimas buvo „stebuklinga akimirka“, po jos ji esą pasijuto „lyg būtų paleista į pasaulį kaip rašytoja“.

Geriausio grožinės literatūros kūrinio anglų kalba, išleisto Jungtinėje Karalystėje ir Airijoje, titulas nuo pat premijos įsteigimo 1969-aisiais išjudindavo karjeras ir sužadindavo diskusijas.

Tarp ankstesnių šios premijos laureatų yra tokie garsūs rašytojai kaip Ianas McEwanas (Ijanas Makevanas), Julianas Barnesas (Džulianas Barnsas), Kazuo Ishiguro (Kadzuo Išiguras) ir Roddy Doyle'is (Rodis Doilis).

Paulas Beatty (Polas Bitis) tapo pirmuoju „Booker“ apdovanotu amerikiečiu po to, kai 2013 metais „Booker“ pagaliau pasidavė daromam spaudimui ir pradėjo kandidatus į laureatus rinkti ne tik iš Sandraugos šalių, Airijos ir Zimbabvės.

„Atsiverti naujienoms“

Šiemet į galutinį pretendentų į apdovanojimą sąrašą pateko amerikietės Avni Doshi (Avni Doši) pirmasis romanas „Burnt Sugar“ ir dar du debiutantai iš JAV: Diane Cook (Dajan Kuk) su romanu „The New Wilderness“ bei Brandonas Tayloras (Brandonas Teiloras), parašęs romaną „Real Life“.

Zimbabvės rašytoja Tsitsi Dangarembga (Cici Dangarembga) ir Etiopijoje gimusi amerikiečių rašytoja Maaza Mengiste (Maza Mengistė) buvo vienintelės į sąrašą patekusios žinomos autorės.

Galutinį pretendentų sąrašą penkių narių komisija sudarė iš 13 į finalą patekusių rašytojų, tarp jų buvo žinoma britų rašytoja Hilary Mantel (Hilari Mantel), tačiau dauguma pretendentų – amerikiečiai.

2020 metų premijos penkių narių komisijai pirmininkavo Margaret Busby (Margaret Basbi). Paskelbdama apdovanojimo laureatą ji sakė, kad „puikių literatūros darbų atradimas priklauso nuo gebėjimo išlaisvinti vaizduotę, atsiverti naujienoms“.

„Manau, kad nenusižengiu taisyklėms sakydama: perskaitykite, prašau, visas į galutinį sąrašą patekusias knygas“, – pridūrė ji.

T. Dangarembga paskutinėje savo knygų trilogijos dalyje „This Mournable Body“ pasakoja skurde skęstančios jaunos mergaitės iš Zimbabvės kelionę.

Pirmoji į galutinį pretendentų sąrašą patekusi rašytoja iš Etiopijos M. Mengiste romane „The Shadow King“ aprašo praėjusio amžiaus 4-o dešimtmečio sukilimą prieš italų invaziją.

A. Doshi romanas „Burnt Sugar“ atskleidžia sudėtingus senstančios motinos ir jos dukters santykius šiuolaikinėje Indijoje, o D. Cook „The New Wilderness“ yra fantastinis romanas, kurio veiksmas vyksta pasaulyje po klimato katastrofos.

B. Tayloro pirmasis romanas „Real Life“ aprašo užsisklendusio būdo vyruko išgyvenimus susidūrus su rasizmu viename Amerikos universitetų.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių