Quantcast

Prancūzija nori surinkti 4,55 mln. eurų, kad įsigytų M. de Sade`o romano rankraštį

  • Teksto dydis:

Prancūzijos valdžia paragino šalies meno mylėtojus ir mecenatus surinkti 4,55 mln. eurų, kad būtų galima įsigyti aukcione prancūzų rašytojo Marquiso de Sade`o (1740 - 1814) romano „120 Sodomos dienų“ rankraštį.

Tai ketvirtadienį pranešė Didžiosios Britanijos laikraštis „The Times“.

M. de Sade`o kūrinio rankraštis 2017 metų pabaigoje buvo pripažintas Prancūzijos nacionaline vertybe prieš pat aukcioną Paryžiuje, kad retenybė nebūtų jame išstatyta ir neatsidurtų užsienyje.

Paskui šalies Kultūros ministerija susitarė su aukciono rengėjais dėl galimybės įsigyti šį veikalą „tarptautinės rinkos kaina“. Dabar šio susitarimo terminas jau baigiasi.

Kultūros ministerija norėtų perduoti rankraštį Nacionalinei bibliotekai – vienai seniausių Europoje, sukaupusiai didžiausią pasaulyje prancūzakalbės literatūros lobyną.

Romanas „120 Sodomos dienų, arba Ištvirkavimo mokykla“ (Les 120 Journées de Sodome, ou l’École du libertinage) – geriausiai žinomas skandalingojo prancūzų markizo kūrinys. Jis buvo parašytas 1785 metais Bastilijoje – kalėjime valstybiniams nusikaltėliams, į kurį M. de Sade`as buvo uždarytas karaliaus įsakymu už įvairius nusikaltimus, taip pat ir seksualinio pobūdžio.

Tekstas buvo parašytas per viso labo 37 dienas ant siauro 12 metrų ilgio popieriaus ritinio, suklijuoto iš nedidelių lapelių, kuriuos markizui pavyko slapta įsinešti į kamerą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių