Quantcast

Prado muziejus savo kolekcijoje ieško karo ir diktatūros metais konfiskuotų meno kūrinių

  • Teksto dydis:

Ispanijos Prado muziejus ketvirtadienį pranešė aiškinantis 62 meno kūrinių savo kolekcijoje kilmę, siekdamas nustatyti, ar jie galėjo būti konfiskuoti Ispanijos pilietinio karo ar generolo Francisco Franco (Fransisko Franko) diktatūros metais.

„Mūsų tikslas – išsklaidyti bet kokias abejones dėl [meno kūrinių] kilmės ir patekimo į Prado muziejaus kolekciją aplinkybių“, – rašoma muziejaus paskelbtame pranešime.

Meno kūriniai bus grąžinti jų teisėtiems savininkams, jei tai būtų leidžiama pagal įstatymus, priduriama pranešime.

Madride įsikūręs muziejus antradienį savo tinklapyje paviešino 25 meno kūrinių, „gautų iš [1936–1939 metų] pilietinio karo metais konfiskuoto turto“, sąrašą, taip pat paskelbė 22 iš šių paveikslų nuotraukas.

Iki ketvirtadienio meno kūrinių, kurie, kaip patvirtinta, buvo konfiskuoti, skaičius padidėjo iki 62. Dauguma šių darbų yra paveikslai.

Remiantis sąrašu, tarp šių meno kūrinių yra XVII amžiaus flamandų menininko Jano Brueghelio (Jano Breigelio) jaunesniojo, prancūzų dailininko Francois Boucher (Fransua Bušė) ir ispanų impresionisto Joaquino Sorolla (Choakino Soroljos) drobių.

Prado muziejus pranešė subūręs tyrėjų grupę, kuri aiškinsis jo kolekcijoje esančių meno kūrinių kilmę. Savo ataskaitą grupė, vadovaujama kultūros paveldo ir pilietinio karo eksperto Arturo Colorado (Arturo Kolorado), paskelbs sausį.

„Prado muziejus nusprendė oficialiai pradėti tyrimą, nes gali būti, kad kai kurie meno kūriniai jo kolekcijoje galėjo būti gauti iš turto, konfiskuoto pilietinio karo metais ar F. Franco diktatūros laikotarpiu“, kuris pasibaigė 1975 metais, antradienį pranešė įstaiga.

Pranešime sakoma, kad visus pirmiausiai identifikuotus 25 meno kūrinius muziejaus „kolekcijai perdavė Meno paveldo apsaugos komisija“, kurią pilietinio karo metais įsteigė F. Franco.

17 iš tų paveikslų muziejui buvo perduoti 1940–1942 metais, nurodė muziejus administracija. Pasak jos, dar šešios drobės iš pradžių buvo perkelti į Madrido šiuolaikinio meno muziejų 1942–1943 metais, o vėliau juos įsigijo Prado muziejus.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

tik

tik portretas
džiaugtis reikia , kad į Prado muziejų pateko ..............dabar išdalinsit ir išmėtysit privatininkams
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių