Quantcast

Pradėta leisti Baltijos Asamblėjos premija apdovanotų kūrinių serija

Pradėta leisti Baltijos Asamblėjos premija apdovanotų kūrinių serija, pirmoji pristatoma knyga – estų poetės Enės Mihkelson (Etnės Mikelson) eilėraščių rinkinys „Bokštas“.

Ją išleido Kultūros ministerija ir Lietuvos rašytojų sąjunga su partneriais – Latvijos rašytojų sąjunga ir Estijos rašytojų sąjunga, ji bus pristatyta spalio 28 dieną Rašytojų klube dalyvaujant svečiams iš Estijos, penktadienį pranešė ministerija. Netrukus pasirodys ir antroji serijos knyga – latvių rašytojos Gundegos Repšės romanas „Bogenė“.

Baltijos Asamblėjos literatūros premija skiriama kartą per metus romano, pjesės, eilėraščių, apsakymų, esė rinkinio ar kito panašaus kūrinio, parašyto lietuvių, estų ar latvių kalba, autoriui.

„Tai tikrai nepaprastai džiugi žinia ir didelis žingsnis į priekį – kad nuo šiol premija apdovanoti kūriniai pradedami leisti kaip atskira, savarankiška knygų serija. Tikimės, kad tai ne tik paįvairins, didins bendrą vertimų skaičių iš latvių ir estų kalbų, bet pirmiausia glaudins Baltijos valstybių kultūrinius ryšius“, – pranešime sakė kultūros viceministrė Daina Urbanavičienė.

Pasak Kultūros ministerijos, nuo premijos įkūrimo atkūrus nepriklausomybę ja įvertintų autorių knygos buvo verčiamos į kitų dviejų Baltijos šalių kalbas ir leidžiamos knygų serijoje, tačiau vėliau šis procesas nutrūko. Jis atnaujintas 2020 metais.

„Planuojama, kad seriją „Naujoji klasika. Baltijos Asamblėjos premijos laureatų kūryba“ kasmet papildys bent du nauji leidiniai, kitaip tariant, po kelerių metų jau turėsime nedidelę, tačiau atpažįstamo dizaino, skoningą laureatų kūrinių lentyną. Serija išsiskirs ir prieinamumu – pagal Kultūros ministerijos ir Lietuvos rašytojų sąjungos susitarimą bibliotekas pasieks ženklus šių knygų egzempliorių skaičius“, – sakė Kultūros ministerijos Profesionaliosios kūrybos ir tarptautiškumo politikos grupės patarėja Rūta Lazauskaitė.

Baltijos Asamblėja yra Lietuvos, Latvijos ir Estijos parlamentų bendradarbiavimo organizacija, įsteigta 1991 metų lapkričio 8 dieną. Asamblėja teikia apdovanojimus už literatūros, meno ir mokslo laimėjimus, siekdama skatinti literatūros, meno ir mokslo plėtojimą Baltijos šalyse, įvertinti ryškiausius laimėjimus šiose srityse ir skleisti juos kitose valstybėse.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių