Quantcast

Pleneras „Žuvies karoliai“: tobulos formos ir medžiagos paieškos

Jei reikėtų įsivaizduoti fantastiniuose vandenyse gyvenančią žuvį, kokia ji būtų? Auksinė ar medinė, mėlyna ar balta, milžiniška ar miniatiūrinė? Savus atsakymus į šį klausimą neseniai Naisiuose vykusiame plenere pateikė grupė Kauno menininkų, atstovavusių pačioms įvairiausioms dailės kryptims.

Suvienijo ta pati tema

Į rugsėjo 10–17 d. vykusį plenerą "Žuvies karoliai" susibūrė tapybos, skulptūros, tekstilės, grafikos atstovai: Egidijus Rudinskas, Jolanta Šmidtienė (plenero vadovė), Lina Jonikė, Lina Drižiūtė, Modestas Malinauskas, Marijus Petrauskas, Kęstutis Benedikas, Sigitas Petrauskas ir Zita Tarasevičienė. Tarpdisciplininio projekto, organizuoto Naisių bendruomenės ir VšĮ tekstilininkų ir dailininkų gildijos galerijos "Balta", idėja buvo puošti Naisių parką dekoruotomis, dailininkų ištapytomis žuvimis: jau išlietus, nukaltus metalinius žuvų karkasus dailininkai tapė pagal savo stilistiką, naudojo savo mėgstamas spalvas, technologijas.

Autoriai ieškojo savo stiliaus, autentiškos kalbos, kartu sukūrė koloristikos ir stiliaus įvairovę, kuri džiugins vietinius gyventojus.

Skirtingų kartų ir stilistikų menininkai tapo lyg vienos bendros žvejybos partneriais, turėjo išskirtinę galimybę eksperimentuoti, bandyti dirbti su iki šiol nebandytomis medžiagomis ne ant drobės, o ant reljefinių žuvų modelių. Buvo daug diskutuota dėl žuvų dydžio, jų dekoratyvumo ir prasmės, tačiau kiekvienas autorius atrado galimybę, kaip realizuoti savo nestandartinį sumanymą, sukūrė savo auksinę žuvelę, o kai kurie – net ir visą ciklą.

"Labai gražu ir prasminga, kad šios skulptūros papuoš parko viešąsias erdves, kita vertus, projekto metu galima ne tik stebėti kūrybinį procesą, meno kūrinio gimimą, bet ir diskuoti su autoriais, o galbūt prisidėti prie bendro meninio gamybinio kūrybinio proceso", – projekto išliekamąja verte džiaugėsi jo vadovė J.Šmidtienė.

Spalvų ir minčių žaismė

Vieni autoriai tapė pasirinkę abstrakčiąją stilistiką (Z.Tarasevičienė), kiti naudojo geometrizuotas formas ir žaidė spalvomis (K.Benedikas, J.Šmidtienė, M.Petrauskas, L.Drižiūtė), dar kiti nedideliame žuvies karkaso paviršiuje stengėsi atspindėti savo individualią stilistiką.

Žinomos konceptualaus tekstilės meno atstovės L.Jonikės žuvytė skrenda, ant žuvies silueto ji pavaizduoja dangaus fragmentą virš tam tikros vietovės, kur susipina istorija ir kelios užuominos, kurias akylesnis žiūrovas atras ir perskaitys. K.Benedikas savo auksinę žuvelę įprasmino japoniško minimalizmo stiliumi. Kas gali būti svarbiau: ar pagauti auksinę žuvelę, ar tik turėti amžiną viltį, kad ji kada nors tikrai pas tave atplauks?

Grafikas E.Rudinskas baltame paviršiuje išpiešė architektūrinius grafinius vaizdinius, M.Malinauskas žuvis dekoravo savo darbų motyvais. S.Petrauskas savo koliažine spalvų liejimo technika pateikė konkrečių objektų detales. Šioje lauko ekspozicijoje autoriai ieškojo savo stiliaus, autentiškos kalbos, kartu sukūrė koloristikos ir stiliaus įvairovę, kuri džiugins vietinius gyventojus.

Skulptorius, tapytojas M.Petrauskas kūrybinio gyvenimo patirtį paslėpė po abstrakčiomis formomis, išryškindamas sau neįprastos spalvos ir saviironijos bei paslėpto sarkazmo ir kategorizmo idėją atrodytų labai paprastoje šešių žuvyčių kompozicijoje, plaukiančių tikslo link.

Visų autorių kurti darbai intriguoja, kartais provokuoja, užmena mįslę, pasakoja savitą istoriją, kviečia žiūrovą dialogo. Kiekviename darbe po dekoratyvumu, atspalvių žaismėmis egzistuoja ir gilesnė prasmė bei mintis.

Lydinčioji paroda

Plenero metu menininkai taip pat pristatė interaktyvią improvizuotą grupinę plenero parodą, kuri veikė Naisių bendruomenės sporto salėje. Ekspozicija žavėjo tiek savo tematine, tiek stilistine įvairove.

E.Rudinsko grafikos darbuose susijungia klasikinė tradicija, kultūriniai intertekstai, moderni šiuolaikinė raiška ir atlikimo precizika. Pastaroji ryški ir parodos kūriniuose: dviejuose grafikos ir dviejuose tapybos darbuose jungiasi miesvaizdžiai ir istoriniai kontekstai, dominuoja daug smulkių preciziškų detalių.

L.Jonikė parodoje pristato darbą "Žaidimas": tai 2018 m. tekstiline technika atliktas Jogailos laikų Vytis su baltame fone išsiuvinėtu stilizuotu simbolio kontūru.

Auksinės žuvelės gaudymas, interpretacijos šia tema tapo plenero dalyvių kūrybiniu nuotykiu.

Tekstilininkė J.Šmidtienė pristato kūrinį iš ciklo "Nimbas" "Vilties Nimbas" (2018). Nimbas – aureolė, tobulumo ir amžinumo simbolis. Krikščionių ir kankinių galvos buvo puošiamos laurų vainiku, tai buvo pergalės ženklas, o didesnę garbę pabrėžia platus rašto, ornamentikos sluoksnis. Autorė savo tekstilės darbų cikle nimbo simboliką sieja su istoriniu kontekstu, asmenine savo šeimos istorija. Nimbas tampa jungiančiu simboliu.

M.Petrauskas pristato skulptūrinio reljefo "Mūza" du variantus, vaizduojančius moters portretą. K.Benedikas atrinko savo skultūrinių objektų ir drožinių nuotraukas, iš kurių matyti, kad autorius gana dažnai modifikuoja, transformuoja, sušiuolaikina ir modernizuoja.

Kaunietis M.Malinauskas parodoje eksponuoja tris darbus, kuriuose dominuoja skrendančių medžių, vandens motyvai. Visos pastelinės spalvos sukuria lengvumo, pasakiškumo, gražesnės pasaulio realybės įspūdžius bei nuotaikas.

Tekstilininkė, lėlininkė ir teatrinių kostiumų kūrėja L.Drižiūtė-Malinauskienė pristato 2016 m. sukurtą lėlę "Pavasaris". Žalia spalva, detalių gausa, charakteringa lėlės išraiška sukuria itin žaismingą nuotaiką ir signalizuoja gamtos bei gyvybės atgimimą.

S.Petrausko kūrybai parodoje atstovauja keturi darbai, kuriuose menininkas ironizuoja save autoportreto improvizacijoje ir pateikia abstrakčios stilistikos pavyzdžius, išryškinančius menininko naudojamas technikas. Z.Tarasevičienė eksponuoja du paveikslus iš ciklo "Gyvenimas pilnas chaoso", kuriuose dominuoja koloristinės priešpriešos.

Pleneras ir paroda Naisiuose atskleidė ir išryškino daugelio jame dalyvavusių Lietuvos menininkų platų kūrybinį spektrą, galimybes ne tik kurti savo įtvirtinta stilistika ir technikomis, bet ir eksperimentuoti, prisitaikyti prie erdvių, žaisti formomis ir spalvomis. Auksinės žuvelės gaudymas, interpretacijos šia tema tapo plenero dalyvių kūrybiniu nuotykiu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių