Quantcast

Pirmą kartą Jungtinėje Karalystėje bus pristatyta M. K. Čiurlionio kūryba

Dulwicho paveikslų galerija Londone pirmą kartą Jungtinėje Karalystėje pristato žymiausio Lietuvių menininko M. K. Čiurlionio kūrinių parodą.

Rugsėjo 21 d. Dulwicho paveikslų galerija surengs įspūdingą iškilaus lietuvių dailininko ir kompozitoriaus parodą „M. K. Čiurlionis: supantys pasauliai“. Galerijoje pirmą kartą bus eksponuojama daugiau nei 100 žymiausio Lietuvos menininko Mikalojaus Konstantino Čiurlionio (1875–1911) kūrinių, sukurtų per jo trumpą, tačiau išskirtinai kūrybingą gyvenimo kelią.

Chronologine tvarka eksponuojami parodos „M. K. Čiurlionis: supantys pasauliai“ kūriniai atskleis, kaip, pasitelkdamas kompozicijos ir kolorito dermę, menininkas sukūrė tarp mitologijos ir realybės laviruojančius kūrinius. Paroda akcentuos platų Čiurlionio minčių spektrą, kuriame daugiausia dėmesio skiriama žmonijos ir visatos santykiui, apžvelgs temas ir motyvus, priartinusius jo kūrybą prie simbolizmo Europos mene. Tokius šedevrus, kaip „Pasaulio sutvėrimas“ (1905 / 1906), „Zodiako ženklai“ (1906 / 1907) ir „Rex“ (1909), pristatanti paroda išryškins Čiurlionį kaip išskirtinę figūrą Europos meno istorijoje, kurioje nežemiški, kartais fantastiški menininko kūriniai laikomi abstraktaus meno pirmtakais.

Čiurlionis paliko gilų pėdsaką Lietuvos kultūroje, jis yra vienas mėgstamiausių ir žinomiausių šalies istorinių asmenybių – jo paveikslų reprodukcijos yra itin populiarios, dažnai atliekama jo muzika. Savo karjerą menininkas pradėjo kaip pianistas ir vargonininkas, 1894–1899 m. studijavo muziką Varšuvos muzikos institute. Tik 1902 m. jis pradėjo piešti ir tapyti, o 1904 m. įstojo į Varšuvos dailės mokyklą. Kitus šešerius metus Čiurlionio kūryboje dominavo tapyba, nors per savo trumpą gyvenimą jis visuomet išliko aktyvus ir aukštai vertinamas kaip kompozitorius. Nuo pat vaikystės Čiurlionis jautė psichikos sveikatos negalavimus, sveikdamas nuo depresijos sanatorijoje, mirė nuo plaučių uždegimo sulaukęs vos 35 metų. Tačiau jo meninis palikimas yra neįtikėtinai gausus: 1903–1909 m. laikotarpiu jis sukūrė apie keturis šimtus paveikslų ir ofortų, keturis šimtus muzikinių kompozicijų, nemažai literatūrinių veikalų ir eilėraščių.

Šioje parodoje Čiurlionio paveikslai bus eksponuojami ciklais, siekiant parodyti, kaip laikui bėgant keitėsi kūrybiniai sumanymai. 13 paveikslų ciklas „Pasaulio sutvėrimas“ (1905 / 1906) išryškins jo vizijas, o aštuonių paveikslų ciklas „Žiema“ (1907) atskleis dailininko priartėjimą prie abstrakcijos.

Parodos centrinėje dalyje bus rodomi trys iš septynių Čiurlionio „Sonatos“ ciklų, tarp jų ir trijų dalių „Jūros sonata” (1908). Šio ciklo kūriniai Andante, Allegro ir Finale yra skirtingos muzikinės sonatos dalys, tačiau vienijančios bendrą jūros įvaizdį. Šiuose kūriniuose akivaizdi savita muzikos ir tapybos principų sintezė.

Ekspoziciją vainikuos vienas vėlyviausių ir žinomiausių Čiurlionio kūrinių „Rex” (1909), kuriame Čiurlionis įkūnijo savo viziją apie sudėtingą tarpusavyje susijusį žemiško ir dangiško pasaulių santykį. Didžiausias parodos kūrinys jungia menininko kūryboje nuolat pasikartojančius mitologijos, folkloro ir mistinio pasaulio elementus.

Čiurlionio muzikiniai kūriniai bus pristatyti įspūdingoje audioaplinkoje Dulwicho paveikslų galerijos mauzoliejuje, kur lankytojai turės puikią progą pajusti menininko kūrybos esmę.

Dulwicho paveikslų galerija buvo įkurta 1811 metais. Tai pirmoji pasaulyje specialiai parodoms ir ekspozicijoms pastatyta meno galerija. Sero Johno Soane'o novatoriškos architektūros pastate saugoma ir eksponuojama išskirtinė senųjų meistrų paveikslų kolekcija. Nepriklausoma nuolatinio finansavimo negaunanti galerija įgyvendina jos įkūrėjų tikslą kuo plačiau pristatyti meno kūrinius visuomenei, vykdant kūrybines programas įtraukti kiek galima daugiau įvairaus amžiaus ir išsilavinimo žmonių. Galerijos erdvėse lankytojams suteikiama stulbinama kontempliatyvi patirtis, skatinanti per asmeninį santykį su istoriniais meno kūriniais atrasti save mene. Supažindindama Jungtinę Karalystę su dailės kūrėjais, įskaitant tokius įžymius menininkus, kaip Haraldas Sohlbergas, Nikolai‘us Astrupas, Winifredas Knightsas, Davidas Milne‘as, galerija užsitarnavo puikią reputaciją.

Parodos kuratorė ir koordinatorė Kathleen Soriano:

„1866 m. rašytojas Emilis Zola meno kūrinį apibūdino kaip „temperamento išraišką“, o Čiurlionio estetiška ir jautri, bet galinga kūryba atskleidžia vizijas žmogaus, kurio intensyvi ir aistra pulsuojanti kūryba staiga nutrūko sulaukus vos 35 metų. Šioje parodoje Čiurlionis kviečia mus visus pasinerti į supančių pasaulių erdves – nuo dangiškos iki žemiškos, nuo fizinio prado iki dvasinio, nuo muzikos iki tapybos, nuo fantazijos iki realybės, nuo daiktiško iki abstraktaus.“

Dulwicho paveikslų galerijos direktorė Jennifer Scott:

„Mums malonu pirmą kartą JK pristatyti didžiulę M.K. Čiurlionio kūrinių parodą. Ji mums suteikia progą išplėsti meninio paveldo reikšmę ir supažindinti mūsų lankytojus su atsidavusiais bei įtakingais menininkais. Čiurlionio vardas reprezentuoja Lietuvą, ir ši paroda atskleis kodėl.“

Nacionalinio M. K. Čiurlionio dailės muziejaus direktorė Daina Kamarauskienė:

„Daugelį metų Čiurlionio kūryba buvo prieinama tik Sovietų Sąjungos žmonėms. 1990 m. Lietuvai atkūrus nepriklausomybę, Čiurlionis teisėtai grįžo į Europos dailės istoriją, su jo kūryba susipažįsta vis daugiau šalių. Tad džiaugiamės puikia galimybe išsamiai pristatyti menininko palikimą Didžiosios Britanijos publikai šioje grandiozinėje parodoje Londone, Dulwicho paveikslų galerijoje.“

Lietuvos kultūros instituto direktorė Aušrinė Žilinskienė:

„M. K. Čiurlionio kūryba, jau apkeliavusi muziejus nuo Japonijos iki Prancūzijos, Jungtinėje Karalystėje pristatoma pirmą kartą, todėl labai svarbu atskleisti kuo daugiau šio genijaus kūrybos briaunų. Džiaugiamės partneryste su seniausia Didžiosios Britanijos viešąja meno galerija, rengiant palydimąją parodos programą, kurioje skambės muzika ir vyks susitikimai su menininkais iš Lietuvos. Neatsiejamą nuo dailės Čiurlionio muzikinį pasaulį Londono meno gerbėjams perteiks pianistai Rokas Zubovas, Petras Geniušas, Aleksandra Žvirblytė, estų smuikininkas ir kompozitorius Mihkelis Keremas, saksofonininkas Petras Vyšniauskas. Vizionieriškos šio unikalaus menininko idėjos ir jų įtaka Lietuvos kūrėjams dabartyje atsiskleis parodos kuratorės Kathleen Soriano ir vienos įdomiausių šiuolaikinių menininkių Emilijos Škarnulytės pokalbyje. Čiurlionio fenomeną, jo įtaką Europos dailei ir muzikai pristatys ir škotų muzikologas, violončelininkas ir dirigentas George‘as Keenaway‘us. Kitais metais Čiurlionio ekspoziciją Dulwicho paveikslų galerijoje lydės ir daugiau renginių. “

Visus kūrinius parodai skolina Nacionalinis M. K. Čiurlionio dailės muziejus, kuriame saugoma didžioji Čiurlionio kūrybinio palikimo dalis.

Paroda parengta bendradarbiaujant su Lietuvos ambasada Londone ir Lietuvos kultūros institutu.

Paroda veiks: 2022 09 21 – 2023 03 19



NAUJAUSI KOMENTARAI

Deja,bet italai nesuprato,

Deja,bet  italai nesuprato, portretas
ir tai nenuostabu, jie meno meka,nesupras ir šie .Supranta tik japonai,nes jie taip pat ,subtilaus meno tauta.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių