Quantcast

Pedagogų premijos laureatas: mokytojas esi ne vien mokykloje

  • Teksto dydis:

Mokytojas negali užrakinęs klasės duris pamiršti savo priedermę – mokytojas esi ne tik mokykloje, bet ir už jos sienų, sako tautinės mokyklos kūrėjos Meilės Lukšienės premiją šiemet gavęs trisdešimt vienerių metų Alytaus Dzūkijos pagrindinės mokyklos fizikos mokytojas Antanas Kalinauskas.

„Nesuvokiu, kaip galima užrakinus klasės duris pamiršti savo priedermę. Esą nieko neklauskite, man pertrauka ar darbo dienos pabaiga. Per pertraukas su mokiniais atlieku begalę darbų. Juk nepasakysi vaikui: „Palauk, dabar einu arbatos išgerti.“ Kitą kartą jis į tave nesikreips, neprašys pagalbos“, – interviu dienraščiui „Lietuvos žinios“ sakė mokytojas.

Jis pasakojo esantis iš tų mokytojų, kurie niekada nekelia balso prieš triukšmaujančius vaikus. „Manau, svarbiausia – išugdyti supratingumą, kaip reikia elgtis. Ne tokį – mokytojas riktelėjo, ir visi iš baimės tirtėdami nutilo. Mokinys yra laisvas, tačiau turi suvokti, kad jis pamokoje. Vaikas pakelia ranką klausti mokytojo, ar gali nueiti į tualetą. Keistai atrodo…Atsistojai ir išėjai iš klasės, jeigu tau tikrai to reikia“, – kalbėjo pedagogas.

„Reikia nepamiršti, kad vieni iš kitų mokomės susikalbėjimo meno. Daug laiko su mokiniais praleidžiu ir po pamokų. Jie žino – jei reikia pagalbos, visada gali kreiptis. Gal dėl to santykiai nėra tokie griežti, labiau paremti supratingumu“, – pasakojo pedagogams už demokratiškumo, bendruomeniškumo, pilietiškumo, tautiškumo, humanizmo ir kūrybiškumo idėjų įgyvendinimą bei sklaidą skiriamą premiją gavęs A. Kalinauskas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių