Quantcast

Pašto ženkle – paslaptingas Lietuvos paukštis

  • Teksto dydis:

Lietuvos paštas penktadienį, sausio 31 d., išleidžia Lauros Aleknavičiūtės serijai ,,Lietuvos raudonoji knyga. Paukščiai‘‘ kurtą pašto ženklą, kuriame pavaizduota lututė.

Pašto ženklo nominalas – 0,75 euro centai, tai reiškia, kad korespondenciją, pažymėtą šiuo pašto ženklu, galima siųsti ir į užsienį.

Pašto ženklų tiražas – 40 tūkst., jie išleisti lapeliais po dešimt pašto ženklų. Su pašto ženklais bus išleistas pirmos dienos vokas ir analogiškas atvirukas – kartmaksimumas.

Lututė, kuri gyvena visame Šiaurės pusrutulyje spygliuočių, rečiau – mišriuosiuose miškuose, savo pavadinimą gavo dėl ypatingo švelnaus ūbavimo, kuris jau nuo vasario per tuoktuves skamba miškuose – lu-tu-tu.

Tai – viena mažiausių ir todėl, turbūt, paslaptingiausių Lietuvos pelėdų. Ji dažnai tupi prigludusi prie medžio kamieno ar lindi drevėje, o jeigu skraido – praktiškai be garso, todėl šį mažą paukštelį pastebėti gali tik laimingieji.

Kaip ir visos pelėdos, lututė aktyvi būna naktį, o dieną slepiasi tarp medžio šakų arba uokse sukrautame lizde, kuriame kovo viduryje peri 4-5 it teniso kamuoliukai apvalius kiaušinius. Dėl savo mažo dydžio ši pelėdukė minta mažais graužikais bei mažais paukščiukais, o dėl retumo yra įrašyta į Lietuvos raudonąją knygą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių