Quantcast

Pasaulio kultūros paveldo sąraše – regio muzika

  • Teksto dydis:

Regio muzika, atsiradusi 7-o dešimtmečio pabaigoje Jamaikoje ir tokių dainininkų kaip Bobas Marley (Bobas Marlis) bei Jimmy Cliffas (Džimis Klifas) dėka greit tapusi pasauliniu reiškiniu, ketvirtadienį buvo įtraukta į UNESCO pasaulio kultūros vertybių sąrašą.

Jungtinių Tautų švietimo, mokslo ir kultūros organizacija per šiemetinį susitikimą, kuris nuo lapkričio 26-osios iki gruodžio 1-osios vykta Mauricijaus saloje, pripažino šį žanrą nematerialiojo žmonijos kultūros paveldo dalimi, verta apsaugos ir rėmimo.

Regio „indėlis į tarptautinį diskursą neteisybės, pasipriešinimo, meilės ir žmogiškumo klausimais“ akcentuoja, kad šis „elementas tuo pačiu metu yra intelektualus, sociopolitinis, sensualistinis ir dvasinis“, nurodė UNESCO.

Jamaikoje susiformavęs regis greit išpopuliarėjo Jungtinėse Valstijose ir Didžiojoje Britanijoje, į kurią po Antrojo pasaulinio karo atvyko daug jamaikiečių.

Regis dažnai pavadinamas engiamųjų muzika, jo dainose dažnai kalbama sociopolitiniais klausimais, apie kalinimą ir nelygybę. Šis žanras taip pat pradėtas sieti su rastafarianizmu, sudievinusiu buvusį Etiopijos imperatorių Haile Selassie (Hailę Selasiję) ir propaguojančiu sakramentinį marihuanos vartojimą.

Paryžiuje įsikūrusios UNESCO sudaromame nematerialiojo žmonijos kultūros paveldo sąraše yra daugiau kaip 300 kultūros tradicijų, tokių kaip centrinės Azijos raitelių varžybos ir Neapolio picų kepimas.

Dėl regio įtraukimo į UNESCO sąrašą kreipėsi Jamaika; per agentūros susitikimą Mauricijuje iš viso svarstoma 40 įvairių šalių pasiūlymų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių