Quantcast

Paryžiuje paminėtos M. Gimbutienės 100-osios gimimo metinės

  • Teksto dydis:

Paryžiuje įsikūrusioje Jungtinių Tautų švietimo, mokslo ir kultūros organizacijos (UNESCO) būstinėje ketvirtadienyje atidaryta lietuvių archeologės Marijos Gimbutienės šimtosioms gimimo metinėms paminėti skirta paroda.

„Tarpukario vaikas, savo akademinį ir profesinį kelią pradėjęs artėjančio karo nuojautomis ir pokario suirutės persmelktoje aplinkoje, išgyvenęs okupaciją ir priverstinės emigracijos baisybes – visame pasaulyje žinoma mokslininkė Marija Gimbutienė ir šiandien yra puikus pavyzdys jaunimui, ypač mergaitėms, vis dar susiduriančioms su dideliais sunkumais siekiant išsilavinimo visame pasaulyje“, – pranešime cituojama Lietuvos nuolatinė atstovė prie UNESCO ambasadorė Jolanta Balčiūnienė.

Parodos atidaryme sveikinimo žodį tarė ir prisiminimais pasidalijo M. Gimbutienę pažinojęs ir kartu su ja archeologinius kasinėjimus vykdęs Paryžiaus Sorbonos universiteto vėlesnės Europos priešistorės profesorius emeritas Jeanas-Paulis Demoule'is (Žanas-Polis Demulis), į renginio svečius kreipėsi UNESCO generalinės direktorės pavaduotojas kultūros klausimais Ernesto Renato Ottone Ramirez (Ernestas Renatas Otonas Ramiresas).

Mokslininkės šimtmečiui paminėti skirtą parodą inicijavo ir finansavo Lietuvos užsienio reikalų ministerija, parodos tekstus kūrė Darius Sužiedėlis, parodos dizainerė – Laura Grigaliūnaitė, architektė – Ieva Cicėnaitė.

UNESCO Generalinė konferencija M. Gimbutienės šimtmetį yra įtraukusi į sukakčių, su kuriomis UNESCO siejama 2020–2021 metais, sąrašą.

2021 metus M. Gimbutienės metais paskelbė Lietuvos Seimas.


Šiame straipsnyje: Marija GimbutienėparodaUNESCO

NAUJAUSI KOMENTARAI

Darvinas

Darvinas portretas
Visas Paryžius šventė, net disnėjaus žaidimų aikštelė uždaryta buvo

Klpd.

Klpd. portretas
Ar ne ši garbi mūsų šalies atstovė parvežė iš Tibeto ritualinį peilį Purgą (Phurga)ir kt. eksponatus kurie ir dabar eksponuojami Klaipėdos dailės muziejuje Liepų g.,kuris pavadinrtas Domšaičio galerija?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių