Quantcast

Paryžiaus Dievo Motinos katedros atstatymui – itin dosni milijardieriaus auka

Prancūzų milijardierius Francois Pinault (Fransua Pino) ir jo sūnus Francois-Henri Pinault (Fransua Anri Pino) oficialiai pasirašė dokumentus dėl 100 mln. eurų skyrimo Paryžiaus Švč. Dievo Motinos katedros atstatymui po mėnesius užtrukusio vilkinimo, dėl kurio gaisro noniokotos šventovės atstatymo pirmojo etapo finansavimas labai priklausė nuo gana kuklių jam aukojamų lėšų.

Dovanojimo sutartį tėvas ir sūnus Pinault pasirašė antradienį apsupti buvusių kardinolų portretų Paryžiaus arkivyskupijoje. Ši auka bus ilgai laukta stambi finansinė parama Dievo Motinos katedros fondui, miesto pareigūnams ruošiant balandžio 15-ąją smarkiai ugnies apgadintos šventovės atstatymo planus.

Pasak Paryžiaus arkivyskupo Michelio Aupetit (Mišelio Opeti), „kiekvienas duoda, ką gali pagal savo galimybes, bet didieji donorai suteikia mums erdvės kvėpuoti“.

Prabangos prekių grupės „Kering“ savininkas F. Pinault paaukoti pinigų katedros atstatymui pažadėjo iškart po ją nusiaubusio gaisro. Šiai grupei priklauso tokie prekių ženklai kaip „Gucci“, „Bottega Veneta“, „Alexander McQueen“ ir „Saint Laurent“.

Tuo metu jo konkurentas – kitos prabangos prekių grupės LVMH savininkas milijardierius Bernard Arnault (Bernaras Arno) – netrukus pasekė jo pavyzdžiu ir pažadėjo atstatymui skirti 200 mln. eurų. Tokią pačią sumą katedrai sakė skirsianti ir bendrovės „L'Oreal“ fondas „Bettencourt Schueller“.

B. Arnault dovanojimo sutartį su Dievo Motinos katedros fondu pasirašė praėjusią savaitę.

Suprantama, kad prasto skonio ženklas yra padaryti gerą darbą, o paskui jį reklamuoti, bet to tikslas yra sutelkti kitus.

Francois Pinault sakė, jog tikisi, kad viešas paskelbimas apie paaukotas lėšas įkvėps prisidėti ir kitus.

„Suprantama, kad prasto skonio ženklas yra padaryti gerą darbą, o paskui jį reklamuoti, bet to tikslas yra sutelkti kitus“, – kalbėjo jis.

Po žinios apie kultūros paminklą nuniokojusio gaisro ėmė plaukti pranešimai apie žadamą finansinę paramą jos atstatymui.

„Viskas tą vakarą įvyko spontaniškai; tada mes net nežinojome, ar katedrą bus galima išgelbėti, – sakė arkivyskupas M. Aupetit apie Pinault šeimos pažadą. – Prasidėjo judėjimas, ir jis vyksta iki šiol – nes kas savaitę mes gauname po 140 aukų.“

Nuo balandžio 15 dienos iki rugsėjo vidurio Dievo Motinos katedros fondas sulaukė aukų iš  46 tūkst. asmenų, 60 verslo įmonių ir 29 savivaldybių, sakoma fondo pranešime. Būta aukų ir vos po vieną eurą, sakė arkivyskupas.

Tačiau prireikė mėnesių, kad didžiųjų fundatorių, tokių kaip Pinaults, pažadai materializuotųsi. Iki to laiko fondui teko tenkintis nedideliu biudžetu, kurį surinko atskiri asmenys JAV ir Prancūzijoje. Iš šių pinigų buvo mokamai atlyginimai iki šiol gaisravietę valantiems ir pastato konstrukcijas tvirtinantiems darbininkams.

Pinault šeimos viešųjų ryšių atstovas pabrėžė, kad reaguodama į Dievo Motinos katedros fondo prašymą birželio mėnesį Pinault šeima jau skyrė daugiau nei 10 mln. eurų skubios pagalbos fondui.

Pasak M. Aupetit, visą katedros rekonstrukcijos projekto kainą ir trukmę pareigūnai žinos tik pavasarį. Anksčiau Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emanuelis Makronas) išreiškė viltį, kad atstatymą pavyks užbaigti per penkerius metus, bet kai kurie ekspertai abejoja, kad toks terminas yra realus.

Kol kas, pasak M. Aupetit, darbininkai daugiausiai laiko skiria valymo ir saugumo užtikrinimo darbams, tokiems kaip per gaisrą išsilydžiusių pastolių šalinimas. Siekiant užkonservuoti pastatą, koks jis liko po gaisro, reikia 31 mln. eurų, sakė arkivyskupas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

nepades

nepades portretas
kad ir milijarda paaukosi- nuodemiu atleidimui nepades.

kakoi kakoi materi

kakoi kakoi materi portretas
parizskoi boha materi
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių