Quantcast

Paryžiaus centre skambės lietuvių atlikėjų balsai

Du vakarus pačiame Paryžiaus centre, garsiojoje Šv. Magdalenos bažnyčioje koncertuos būrys atlikėjų iš Lietuvos.

Koncertuos Vilniaus universiteto chorai „Virgo“ ir „Gaudeamus“ (vadovė Rasa Gelgotienė). Pastarajam akomponuos ir savo programą atliks Vilniaus universiteto kamerinis orkestras (vadovas Paulius Bernardas Koncė). Vargonuos žymus lietuvių vargonininkas Vidas Pinkevičius, rašoma organiztorių pranešime.

Pirmajame koncerte, kuris įvyks lapkričio 28 d., choras „Gaudeamus“ ir VU kamerinis orkestras atliks A. Vivaldi, G. Ph. Telemanno, A. Parto, Z. Kodaly kūrinius. Antrąjį vakarą choro „Virgo“ programoje skambės lietuvių autorių kūriniai, tarp kurių B. Kutavičiaus „Žuvų“ ciklas, ir pasaulinės klasikos opusai – F. Pulenco „Litanies a la Vierge Noire“, B. Britteno „Missa brevis“, B. Chilcotto „A Little Jazz Mass“. Chorui akomponuos ir savo kūrybos kompozicijų atliks VU vargonininkas Vidas Pinkevičius.

Impozantiško dydžio, klasicistinė Šv. Magdalenos bažnyčia garsi ne tik savo vargonais, bet ir tuo, kad joje vargonininkais dirbo daug žymių prancūzų kompozitorių, tarp kurių žymiausi – C. Saint Seansas ir G. Faure. Pastarasis būtent šios šventovės vaikų giedojimo mokyklai ir vyrų chorui 1888 m. parašė savo garsųjį „Requiem“.

„Koncertuodami tokioje žymioje bazilikoje jaučiame misiją gerai atstovauti savo šaliai, kultūrai, universitetui. Ir tikrai turime kuo didžiuotis, ką pristatyti klausytojams – Lietuvos chorinė kultūra turi gilias tradicijas ir yra aukštai vertinama“, – sako VU chorų meno vadovė ir dirigentė Rasa Gelgotienė.

1980 m. įkurtame chore „Virgo“ dainuoja virš 60 VU studenčių. Jau pirmąjį savo veiklos dešimtmetį „Virgo“ pažymėjo gausiais diplomais ir laureato vardu Lietuvos chorų konkursuose, koncertais su Lietuvos kameriniu orkestru, žymiais solistais. Nuo 1990-jų kolektyvas nuolat kviečiamas į įvairius tarptautinius renginius užsienyje. Net po keletą kartų „Virgo“ dainavo Prancūzijos, Šveicarijos, Italijos, Ispanijos, Rusijos klausytojams, tris kartus surengė didelius turnė po JAV ir Kanadą, dainavo Danijoje, Belgijoje, Lenkijoje, Anglijoje, Portugalijoje, Kanarų salose, Graikijoje, Turkijoje, Meksikoje, Japonijoje, Norvegijoje. Laimėti net 10 tarptautinių konkursų.

Pernai 70 metų jubiliejų atšventę choras „Gaudeamus“ – vienas seniausių ir žinomiausių Lietuvos studentų kolektyvų. Jo istorijai papasakoti prireiktų atskiros monografijos. Choro vadovais buvo daug įžymių Lietuvos chorvedžių: K. Kaveckas, P. Sližys, P. Gylys, R. Zdanavičius. „Gaudeamus“ aktyviai dalyvauja Lietuvos bei tarptautiniuose festivaliuose ir konkursuose, iškilminguose Vilniaus universiteto renginiuose. Koncertuoja Lietuvos dainų šventėse, Baltijos šalių studentų chorų festivaliuose bei Lietuvos muzikų sąjungos, Vilniaus ir kitų Lietuvos miestų savivaldybių projektuose. Choras yra išleidęs tris kompaktines plokšteles ir įrašęs kūrinių Lietuvos radijo fondui.

Vilniaus universiteto kamerinis orkestras įkurtas 1979 m. Per savo gyvavimo laiką surengė daugiau nei 300 koncertų. Kolektyvas nuolat kviečiamas dalyvauti Universiteto iškilmėse, apdovanojimuose, jubiliejuose, minėjimuose, kasmet rengia Kalėdinius koncertus, koncertuoja su VU chorais. Kamerinis orkestras yra kamerinės muzikos festivalių Jerevane (1981, 1983) ir Vilniuje (1982) laureatas. Ansamblio repertuarą sudaro barokinė, klasikinė bei lietuvių autorių muzika. Kolektyvas yra parengęs kelis koncertų ciklus: „Bacho ir Hendelio kūriniai“, „Telemano muzika“, „Senoji ir šiuolaikinė lietuvių muzika“, „Klasikų miniatiūros“, „Mocarto kūriniai“.

Vilniaus universiteto vargonininkas ir Nacionalinės vargonininkų asociacijos prezidentas Vidas Pinkevičius magistro studijas baigė Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje. 2003 m. Rytų Mičigano universitete (JAV) įgijo Humanitarinių mokslų magistro diplomą, o 2006 m. Nebraskos-Linkolno universitete (JAV) apsigynė Muzikos menų daktaro laipsnį. V. Pinkevičius šiuo metu taip pat dėsto Nacionalinėje M. K. Čiurlionio menų mokykloje bei yra aktyvus vargonų ir improvizacijos jais meno populiarintojas.

Koncertai vyks Šv. Magdalenos bažnyčioje (Place de la Madeleine, Paris 75008):

Lapkričio 28 d., 16 val. Koncertuos Vilniaus universiteto akademinis choras „Gaudeamus“ (meno vadovė ir dirigentė – Rasa Gelgotienė) ir Vilniaus universiteto kamerinis orkestras (meno vadovas ir dirigentas – Paulius Bernardas Koncė).

Lapkričio 29 d., 16 val. Koncertuos Vilniaus universiteto merginų choras „Virgo“ (meno vadovė ir dirigentė – Rasa Gelgotienė), vargonuos – Vidas Pinkevičius.


Šiame straipsnyje: muzika

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių