Quantcast

Palangos „Ramybėje“ – R.Čiurlionio tapybos darbai

  • Teksto dydis:

Liepą Palangoje duris lankytojams atvėrė JAV gyvenančio menininko Rimo Čiurlionio tapybos darbų paroda „For the Gnostic and Agnostic“. Paroda skirta paminėti JAV Nepriklausomybės dieną ir istorinio Dariaus ir Girėno skrydžio 80-metį.

„Kas mums leidžia iš begalybės išlupti minčių sureikšmintą valandų gabalą ir išlipdyti iš jo amžinybės fragmentą? Kartais mana būtis paliečia Tavo slenkstį ir triukšmingi darbai tyloj išgirsta savo vardą“, – yra rašęs R.Čiurlionis.
Šis dailininkas, tapytojas, šiuo metu vienas garsiausių ir žinomiausių lietuvių menininkų Amerikoje tęsia tradiciją vis atvežti savo kūrybos į gimtąją šalį.

R.Čiurlionis savo darbų nėra priskyręs kažkokiam konkrečiam stiliui, bet meno kritikai akcentuoja abstrakčiai simbolinę pakraipą. Kaip sakė pats dailininkas, paveikslai gimsta sunkiai ir lėtai. Paveikslų daugiasluoksniai niuansai – tai ilgų meditacijų rezultatas. Savo darbuose jis išreiškia spalvos, tono, linijos, formos, o ypač tekstūros ir paviršiaus tarpusavio sąveiką – jų švelnumą ir šiurkštumą, įdubas ir iškilimus. Tapyba ant lygaus paviršiaus įgauna skulptūros kokybę. Ji tampa kaip muzikos akordas, garsas galintis sukelti arba pažadinti mumyse emocijas, nuotaiką, atmintį.

R.Čiurlionis gimė ir studijavo meną Kaune. Ilgai dirbo Pažaislio vienuolyne restauruodamas freskas. Taip pat intensyviai kūrė. Jau daugiau nei du dešimtmečius dailininkas su šeima gyvena, kuria Čikagoje ir aktyviai dalyvauja parodiniame gyvenime JAV bei Lietuvoje. Buvo pakviestas į kūrybines stovyklas Švalenberge Vokietijoje ir Lakeside Mičigane (JAV). Paskutinės parodos – „Skulptūriniai objektai ir funkcionalusis menas“ Čikagoje, „International Art Expo“ Palm Byče ir „Architectural Digest Design Show“ Niujorke. JAV ambasados Lietuvoje kviečiamas, pernai R.Čiurlionis surengė personalines parodas Vilniuje ir Palangoje.

Tapytojo darbų yra įsigiję Loyolos universiteto medicinos centras, „Lippisches Kreishaus“ Vokietijoje, „Harris Bank-Bank of Montreal“ Čikagoje, JAV ambasada Vilniuje ir privatūs kolekcininkai.

Palangoje, „Ramybės“ galerijoje (Vytauto g. 35), R.Čiurlionio tapybos paroda veiks iki liepos 27-osios. Ją remia JAV ambasada Vilniuje ir Lietuvos kultūros rėmimo fondas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių