Quantcast

Paaiškėjo, kokia paauglių ir jaunimo knyga šiemet geriausia

  • Teksto dydis:

Šią savaitę paaiškėjo antrojo Lietuvoje paauglių ir jaunimo literatūros konkurso nugalėtoja. Ja tapo Daina Opolskaitė, konkurse dalyvavusi su knyga „Ir vienąkart, Riči“. Renginio metu nugalėtojai įteiktas pagrindinis 2900 eurų apdovanojimas.

Geriausią konkurso knygą rinko ne tik komisija, bet ir patys jaunieji skaitytojai. Kartu su nugalėtoja iškilmingai paskelbtas ir trečiasis šalyje paauglių ir jaunimo literatūros konkursas, inicijuojamas leidyklos „Alma littera“. Savo rankraščius jam visi dalyviai jau gali teikti nuo šių metų spalio 20 d. iki 2017 m. liepos 1 d.

Į antrojo paauglių ir jaunimo literatūros konkurso finalą iš 19 originalių rankraščių buvo atrinkti trys geriausiais pripažinti kūriniai. Jais tapo D. Opolskaitės „Ir vienąkart, Riči“, Ilonos Ežerinytės „Sutikti eidą“ ir Lauros Varslauskaitės „Mano didelis mažas aš“.

Komisiją, vertinusią kūrinius, sudarė vaikų literatūros tyrinėtojas Kęstutis Urba, literatūros kritikė Danguolė Šakavičiūtė, Lietuvos nacionalinės M. Mažvydo bibliotekos specialistė Eglė Baliutavičiūtė, Skaitymo ir kultūrinio raštingumo asociacijos atstovė Rūta Elijošaitytė, mokytojas Marius Mikalajūnas. Tačiau knygą-nugalėtoją tradiciškai lygiomis teisėmis rinko ne vien komisija, bet ir jaunieji ekspertai – svarbiausi šio konkurso knygų skaitytojai.

Geriausia antrojo paauglių ir jaunimo literatūros konkurso knyga pripažinta „Ir vienąkart, Riči“ pirmu asmeniu pasakoja penkiolikmečio Balio Beleko gyvenimo istoriją. Draugystė su Ričiu atveria naujas tiesas, keičia požiūrį į save ir aplinkinius. Ričis tampa savotišku tapatybės paieškos simboliu, Balio Beleko naujo gyvenimo pradžia ir įvaizdžiu. Kūrinio autorė D. Opolskaitė prabrėžė, jog pirmiausiai – tai knyga apie tikrą draugystę, o visų antra – tai klausimų ir atsakymų istorija, arba tiesiog tikras paauglystės dienoraštis.

„Kadangi konkurse dalyvavau jau antrą kartą, galiu sakyti, kad esu konkurso senbuvė ir viską stebėjau nuo pradžių. Todėl ir patirtis kitokia, nei pirmą kartą. Manau, kad šis konkursas yra itin reikalingas ir reikšmingas reiškinys Lietuvos literatūros pasaulyje. Džiugu, kad Lietuvoje atsirado ši niša, kuri kurį laiką buvo pamiršta. Natūralu, kad kyla šioks toks nerimas, jog tai neišsisemtų – geram kūriniui ir idėjai reikia laiko. Protinga būtų išlaikyti terminus, kad konkursas neblėstų, neprarastų vertės ir išliktų tokio paties lygio“, – teigia konkurso nugalėtoja D. Opolskaitė.

Pasak D. Opolskaitės, paauglių ir jaunimo literatūros konkursas suteikia progą pasimatuoti ir pamatyti save šalia kitų autorių, pajusti save ir augti. Konkursai yra labai svarbūs, jeigu rašytojas nori tobulėti, jie duoda puikią progą susitikti su kitais autoriais.

Tuo metu konkursą organizavusios leidyklos „Alma littera“ komisijos narys, vaikų literatūros tyrinėtojas doc. dr. K. Urba pastebi, jog šiemet paaugliams skirti kūriniai kelia ir analizuoja socialiai ir moraliai svarbias bei aktualias temas: socialinę atskirtį, negalią, moralinį atsparumą.

„Tenka pripažinti, kad kai vyko pirmasis konkursas, autoriai ilgai brandino rankraščius, o dabar akivaizdu, jog kai kurie autoriai skubėjo, stengėsi rašyti specialiai šiam konkursui. Kita vertus, antrasis konkursas tikrai pateisino komisijos lūkesčius, nesitikėjome, kad bus tiek daug kūrinių. Be to, šių metų dalyviai nustebino keldami svarbias ir opias temas, kas yra sveikintina“, – teigia K. Urba.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių