Quantcast

OKT naujo sezono raktažodžiai: vestuvės, pabėgėliai, žudikas ir Liučė

  • Teksto dydis:

Svarbiausia naujo sezono premjera Oskaro Koršunovo / Vilniaus miesto teatras (OKT) laiko su Nacionaliniu dramos teatru kuriamą spektaklį apie pabėgėlius.

Kodiniu pavadinimu „Eglė žalčių karalienė“ užšifruoto spektaklio premjera turėtų įvykti rugsėjo pabaigoje tarptautinio teatro festivalio „Sirenos“ programoje.

„Man labai keista matyti tą isteriją Lietuvoje – šalyje, kurioje nėra pabėgėlių ir greičiausiai nebus, nes niekas net nesiruošia čia bėgti. Yra vos keli pabėgėliai, dėl kurių žmonės kelia tokią isteriją, o kai kurios politinės partijos mėgina sau susikurti kapitalą. Tai yra baisiai ciniška. Pas mus nėra šios socialinės problemos – tik kažkokia neaiški metafizika ir nematoma baimė. Lietuvoje tai veikiau dvasinė problema“, – teigia spektaklio režisierius O.Koršunovas.

Pirmoji naujojo sezono premjera „Vestuvės“ įvyks ketvirtadienį. Scenarijumi savajam vestuvių variantui O. Koršunovas ir aktoriai pasirinko Bertolto Brechto pjesę. Tai groteskiška istorija, kurioje absoliučiai viskas yra perkrauta, sugadinta ir sugriauta: tiek baldai, tiek žmonės, tiek jų santykiai. Ir viso to atomazga įvyksta per vestuvių puotą.

Antroji premjera – jaunos režisierės Neli Walker (Neli Volker) monospektaklis „Žudikas manyje“ pagal pirmą kartą pasaulyje inscenizuotą kultinio amerikiečių rašytojo Jimo Thompsono (Džimo Tomsono) romaną. Inscenizaciją rengė žinomas kino scenaristas Saulius Drunga. Vienintelį vaidmenį kuria dvi aktorės – Emilija Latėnaitė-Beliauskienė ir Miglė Polikevičiūtė.

„Lietuvoje jau tapo įprasta monospektaklį tapatinti su pasyviu ir nuobodžiu vieno aktoriaus, deklamuojančio tekstą, pasirodymu. Norėjosi sugriauti šį stereotipą. Norėjosi įrodyti, kad monospektalis yra įdomus ir savo turtingomis galimybėmis intriguojantis teatro žanras“, – teigia premjerai besiruošianti režisierė.

Naująjį sezoną režisierius Kirilas Glušajevas ir dramaturgė Birutė Kapustinskaitė pristatys spektaklį „Terapijos“ itin jautria tema – pasakos onkologine liga pažymėtų moterų likimus. Kas dedasi moters galvoje, kai neišvengiamai 24 valandas per parą tenka būti nedidelėje patalpoje su penkiomis pradžioje visiškai nepažįstamomis bei absoliučiai skirtingo charakterio moterimis?

Taip pat planuojama pastatyti šiuolaikinio rusų dramaturgo Ivano Vyrypajevo kūrinį „Šokis Deli“ apie garsią šokėją ir ją supančius žmones, ieškančius vidinės ramybės. Dar šį sezoną sceną turėtų išvysti spektaklis-žudiko maniako išpažintis pagal to paties autoriaus kūrinį „Liepa“.

Numatyta statyti Martino Crimpo „Pasikėsinimą į jos gyvenimą“ – tai pjesė apie masinės komunikacijos priemonėmis užgožtus žmonių gyvenimus, tampančius tik medžiaga manipuliacijoms, Lauros Sintijos Černiauskaitės pjesę „Liučė čiuožia“ – istoriją apie rutiną.

Suplanuota nemažai teatro gastrolių užsienyje. OKT dalyvaus „Gogolfest“ ir „Golden Lion“ festivaliai Kijeve bei Lvove (Ukraina), „Mess“ festivalyje Sarajeve (Bosnija ir Hercegovina), „Teatr“ festivalyje Minske (Baltarusija), „Vie“ festivalyje Modenoje (Italija), „Temporada Alta“ Žironoje bei Rudens festivalyje Madride (Ispanija). Kitąmet teatras žada savo „Hamletą“ rodyti Taivane, „Žuvėdrą“ – Prancūzijoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių