Quantcast

O. Milašius – diplomatijos misionierius poeto sparnais

Istorinėje Lietuvos Respublikos prezidentūroje Kaune iškilmingai paminėtos diplomato, poeto ir pirmojo Lietuvos pasiuntinio Prancūzijoje Oskaro Milašiaus 140-osios gimimo metinės.

Misija iš pašaukimo

Prancūzų ir lenkų garbinamas O.Milašius Lietuvoje yra nepelnytai primirštas, įsitikinęs vienas iš renginio iniciatorių prof. Alvydas Laiškonis.

"Lietuvos valstybei ruošiantis švęsti 100-ąsias nepriklausomybės atkūrimo metines privalu prisiminti, kaip vis dėlto buvo sunku atkurti mūsų valstybę. Dar sudėtingiau buvo pasiekti, kad ją pripažintų ir kitos šalys. Po Abiejų Tautų Respublikos padalijimų Lietuva beveik 120 metų išnyko iš pasaulio žemėlapių. Tad naujai šaliai reikėjo šauklių, diplomatų, kurie kalbėtų apie Lietuvą, garsintų ją ir jos praeitį. Tokių žmonių buvo labai nedaug, bet vienas iš jų buvo širdimi lietuvis, Prancūzijoje žinomas O.Milašius", – diplomato indėlį į Lietuvos valstybingumo atkūrimą nusakė A.Laiškonis.

Renginio metu prisiminimų apie O.Milašiaus asmenybę pynę audė ir Vilniaus universiteto profesorė Genovaitė Dručkutė. Anot jos, labiausiai stebina poeto ir diplomato apsisprendimas tarnauti Lietuvai – iki 1918 m. neegzistavusiai, tarsi iš nebūties išnirusiai valstybei.

Skulptūra Fontenblo bus pastatyta 2018 m., tad laiko dar šiek tiek turime.

Užmezgęs ryšius su nepriklausomybę ką tik paskelbusios Lietuvos delegacija, vos šiai atvykus į Prancūziją, O.Milašius tapo būtinu tarpininku Lietuvai ieškant ryšių su Prancūzijos politikais, naujo Europos žemėlapio braižytojais. Jau kitų metų sausį O.Milašius paskirtas Lietuvos delegacijos diplomatiniu sekretoriumi Taikos konferencijoje, dar po metų – oficialiu Lietuvos įgaliotiniu Prancūzijoje, nors oficialiai šias pareigas jis ėjo jau nuo 1919 m. gruodžio. Tad diplomato indėlis į beatsikuriančios Lietuvos ryšius su Prancūzija yra sunkiai įkainojamas.

Prasmingas projektas

G.Dručkutė susirinkusiesiems priminė ir poetinę O.Milašiaus pusę. Kūrėjas savo eilėmis skleidė žinią apie Lietuvą, o versdamas į prancūzų kalbą lietuvių tautosaką propagavo mūsų šalies kultūrą.

"Kas įvyksta, kai viename asmenyje susitinka poetas ir diplomatas? – retoriškai klausė profesorė. – O.Milašius ir būdamas diplomatu išliko ištikimas pirmajam intuityviai pajustam ir sąmoningai plėtotam poeto pašaukimui. Jis – ir poetas, ir diplomatas. O jo poetinė ir vėliau pasireiškusi politinė vaizduotė suteikė O.Milašiui sparnus."

Profesorės žodžius paliudijo aktorės Karolinos Paliulis prancūziškai skaitomos O.Milašiaus eilės, alsuojančios meile Lietuvai.

Kauno publikai pristatyta ir skulptoriaus Klaudijaus Pūdymo sukurta O.Milašiaus skulptūra, kurią grupelė entuziastų, poeto gerbėjų užsimojo padovanoti Fontenblo miestui, kuriame diplomatas praleido ne vienus metus.

Reziduodamas šiame mieste ir pristatęs miesto bendruomenei projekto idėją, K.Pūdymas sulaukė didelio miesto gyventojų, vietos valdžios ir O.Milašiaus asociacijos narių palaikymo. Bronzinė O.Milašiaus skulptūra minint Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo 100-metį turėtų iškilti Fontenblo bibliotekos kieme.

Į dangų žvelgiančio poeto skulptūra Į Kauną buvo atgabenta tik vienai dienai – vėliau iškeliavo į Paryžių, kur gruodžio pradžioje bus pristatyta tarptautiniame kolokviume.

Entuziastų frankofonų iniciatyva paremtas projektas vykdomas iš O.Milašiaus asmenybei neabejingų piliečių aukų. Vienas iš skulptūros dovanojimo iniciatorių, Lietuvos ir Prancūzijos asociacijos komiteto narys prof. A.Laiškonis įsitikinęs: projektui reikalingą 20 tūkst. eurų sumą pavyks surinkti, nes svarbiai Lietuvos istorinei asmenybei parodyti dėmesį panoro nemažai žmonių.

"Skulptūra Fontenblo bus pastatyta 2018 m., tad laiko dar šiek tiek turime. Tikiu, kad ir daugiau žmonių atkreips dėmesį į O.Milašiaus pagerbimo svarbą", – kalbėjo jis.

Pagarbos ženklai

Sveikinimo žodį renginiui ir iniciatyvai tarė ir Lietuvos garbės ambasadorius Prancūzijoje Ričardas Bačkis. Ambasadorius priklauso 50 metų jubiliejų atšventusiai Prancūzijos O.Milašiaus bičiulių draugijai, kurios tikslas – garsinti poeto ir diplomato vardą Prancūzijoje, populiarinti jo kūrybą. Būtent ši draugija kartu su Prancūzijos nacionaline biblioteka ir rengia kolokviumą, kuriame bus pristatyta skulptūra.

Bronzinė poeto figūra su knyga po pažastimi ir paukšteliu – ne atsitiktinis vaizduotės kūrinys. "Poetas mokėjo prisijaukinti paukščius. Juos kviesdavo švilpdamas Richardo Wagnerio operos melodijas. Be to, jis devynerius metus gyveno "Juodojo erelio" viešbutyje. Ironiška, bet O.Milašius netgi mirė šaukdamas iš narvelio ištrūkusią mylimą kanarėlę – jį ištiko infarktas", – kūrinio kodus iššifravo skulptorius K.Pūdymas. Dvikalbė prancūziška ir lietuviška knyga – nuoroda į diplomato prancūziškąją ir lietuviškąją pusę.

"Minint 140-ąsias poeto gimimo metines, 2017-uosius Fontenblo miesto savivaldybė paskelbė O.Milašiaus metais. Sukaktį paminėjo ir Baltarusija, kadangi poetas gimė Čerėjos dvare – dabartinėje Vitebsko srityje. O mes, lietuviai, kuriems ši istorinė asmenybė davė daugiausia, smarkiai atsiliekame", – apgailestavo prof. A.Laiškonis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių