Quantcast

O. Koršunovo teatro virtualių spektaklių ciklą pradeda spektaklis „Vaidinant auką“

  • Teksto dydis:

„Manau, jog pernelyg anksti atsisveikinome su šiuo spektakliu“, – taip apie jau neberodomą spektaklį „Vaidinant auką“ pagal brolių Presniakovų pjesę kalba jo režisierius Oskaras Koršunovas. Jau šį penktadienį, sausio 15 d. žiūrovai turės unikalią galimybę jį vėl išvysti. Šį kartą – savo namų ekranuose.

Būtent „Vaidinant auką“ pradeda OKT/Vilniaus miesto teatro online spektaklių ciklą, kurio metu žiūrovams bus pristatyti geriausių spektaklių įrašai.

„Vaidinant auką“ – tai kūrinys apie Valią, veikėją, susiduriantį su jį supančio gyvenimo idiotizmu ir Hamletiškose situacijose vaidinantį nusikaltimų aukas. Nusikaltimo vieta – nuo įprasto buto, baseino, iki japoniško restorano, nusikaltėliai – riboto mąstymo, šiuolaikinės estrados ir televizijos suformuoto mentaliteto tipai, tikrovė – šiandieninė, šiek tiek rusiška, ir visa tai juosiama stilizuotų muzikinių štrichų, sudėliojančių viską į vientisą teatrinį kūną.

„Pjesę „Vaidinant auką“ patys autoriai įvardija kaip filosofinį farsą, arba farso filosofiją, socialinį karnavalą. Prieš šiuos dramaturgus niekas taip socialiai metaforiškai nenagrinėjo akivaizdžių, tačiau lyg ir nematomų visuomenės reiškinių - nacionalizmo, rasizmo, fašizmo, prievartos, nihilizmo temų. Auką vaidinantis Valia kelia daug klausimų apie visą mūsų kartą: ar tai absoliutus infantilizmas, galintis pasireikšti žiaurumu, ar nenoras gyventi taikantis su labai vulgaria aplinka, kaip gyveno mūsų tėvai? Šiai aplinkai prieštaraujantis abejingumas, infantilumas virsta neįtikėtinu žiaurumu“, - apie spektaklį pasakoja O. Koršunovas.

Kas gautųsi sudėjus kriminalines laidas, Freudą ir visa tai lydintį juoką pro ašaras? Spektaklio žiūrovai yra kviečiami pasijuokti iš šiandieninės visuomenės ydų ir paklaidžioti kartu su stereotipinėse ir tragikomiškose gyvenimo situacijose pasiklydusiais herojais.

„Manau, jog pernelyg anksti atsisveikinome su spektakliu „Vaidinant auką“. Šiandien jis taip pat būtų aktualus. Tai lyg miuziklas, kuriame - kompozitoriaus Gintaro Sodeikos, pasislėpusio po Miklukho McLareno pseudonimu, sukurtos ir aktorių atliekamos dainos“, – teigia O. Koršunovas.

Septynerius metus gyvai rodytame spektaklyje – būrys teatro, kino ir televizijos pasaulyje žymių aktorių: Darius Gumauskas, Dainius Gavenonis, Eglė Mikulionytė, Dalia Michelkevičiūtė, Vaidotas Martinaitis, Dalia Brenciūtė, Airida Gintautaitė, Rytis Saladžius, Audrius Nakas, Arvydas Dapšys, Ramūnas Rudokas, Julius Žalakevičius, Algirdas Dainavičius ir Ramunė Balsevičiūtė.

V. Martinaitis už milicijos kapitono vaidmenį spektaklyje „Vaidinant auką“ įvertintas „Auksiniu scenos kryžiumi“.

„Oskaro Koršunovo interpretacija – išskirtinė – tai šiuolaikinis epinis anekdotas apie laike pasiklydusią buitį ir žmogaus santykį su ta buitimi. Spektaklyje ryški tarybinių vertybių griuvimo tragedija, ypač įdomios emocijos, kaip šią tragediją išgyvena senąja sistema aklai tikėję rusai. Be to, lietuviškoji „Vaidinant auką“ interpretacija išsiskiria vaizdinga Jūratės Paulėkaitės scenografija, specialiai šiam spektakliui paruoštu Gintaro Sodeikos muzikiniu takeliu, nuteikiančiu gerai mums pažįstamoms kultūrinėms aliuzijoms“, – teigia V. Martinaitis.

Lietuvišką „Vaidinant auką“ mėgo ne tik Lietuvos publika. Spektaklis pristatytas tarptautiniuose festivaliuose Italijoje, Lenkijoje, Rusijoje, „išlaikė“ ilgo turo po Prancūziją testą.

Brolių Presniakovų „Vaidinant auką“ (rež. O. Koršunovas) online – jau šį penktadienį, sausio 15 d., 19 val. Tiketa.lt platformoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Jau vien į nuotraukas pažiūrėjus matosi, kieno spektaklis. Nežiūrėsiu.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių